Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat met mondmasker

Was de Chinese kat met het mondmasker een hoax?

De Redactie

One cat leads to another

23/05/2020

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is “mondmaskers” waarschijnlijk meer gegoogeld dan “katten”. En dat zou opmerkelijk zijn aangezien katten al jaren de zoekmachine teisteren. De Chinezen - talrijker dan de katten - waren er als de kippen bij om Europa met mondmaskers te overspoelen.

Op zich is dat niet vreemd omdat we de Chinezen sinds mensenheugenis associëren met mondmaskers. We bekijken ze altijd een beetje meewarig wanneer ze in Gent, Antwerpen of Brugge de couleur locale opsnuiven. Hoewel opsnuiven niet het juiste woord is want zo’n mondmasker is ook een aanslag op je reukorgaan.

Kat + mondmasker = internetsucces

Het is in elk geval niet verwonderlijk dat de eerste kat met een mondmasker in China opdook. En het werd meteen een regelrechte hit. Zowel populaire als serieuze media wierpen zich als aasgieren op het arme beest dat z’n fijn ontwikkeld reukorgaan flink belemmerd zag. 

Het leek plots alsof alle Chinezen besloten hadden hun katten te muilkorven. Alsof ze niet beter wisten. Af en toe een kat op de gril, tot daar aan toe. Maar toch geen onnozel gedoe met mondmaskers zeker.

Maar omdat zowel de populaire als de serieuze media niet wisten op welk been dansen - is het een hoax of niet? - draaiden de persen op volle toeren en schoten de clicks door het plafond. Het kwam niet bij hen op dat dit wel eens een meme kon zijn.

Kat + mondmasker = kunst

De Japanse artiest Meetisai sloeg er onmiddellijk munt uit en schiep een 3D-figuurtje van de viraal gegane coronakat. De kunstenaar heeft een patent op plastieken figuurtjes van populaire memes. Uiteraard ontbreken de iconische kattenmemes niet in zijn maffe kunstcollectie.

Toen hij zijn nieuwste creatie wereldkundig maakte, riep hij zijn horde volgers op dit soort fratsen “niet thuis uit te halen”. Als kattenliefhebber had hij meteen begrepen dat een mondmasker allesbehalve comfortabel is voor de arme beestjes. Laat staan dat het enig nut heeft.

Meetissai

Figuurtje van Meetissai

Maar wat heeft dit te maken met de Spaanse griep van 1918?

Wel, dat onschuldige Europese katje van de zwart-witfoto anno 1918 droeg ook een mondmasker. Maar toen wisten ze niet beter. Meer dan 100 jaar later herhaalt de geschiedenis zich met een onschuldige Chinese kat. We zouden beter moeten weten. 

Maar wie dacht dat het verhaal hier eindigde, hield geen rekening met de aanstekelijke krachten van het wereldwijde web. Net als in de spannende serie “Dont’ f**k with cats” voelde iemand zich geroepen er nog een schepje bovenop te doen met de belofte van eeuwige roem in het vooruitzicht.

Spaanse griep 1918

Kat met mondmasker tijdens Spaanse griep 1918

De instageile Choupette

Choupette, het weeskindje van Karl Lagerfeld met bijna 300.000 volgers op instagram, kon natuurlijk niet onderdoen voor een onnozele Chinese kat. Geïnspireerd door de celebrities in haar inner circle, besloot ze op haar beurt een designer mask te bestellen. Maar dan wel eentje die paste bij haar stand. 

Choupette met louis vuitton masker

Choupette met louis vuitton masker

In een chauvinistische reflex koos ze voor het het befaamde Franse modehuis Louis Vuitton. Louis Vuitton, dat ook heel wat Chinezen in zijn klantenbestand telt, zag er de humor van in en bediende Choupette op haar wenken. 

De cirkel was rond. Wat startte als een goedkope hoax in China bij een gewone asielkat eindigde als een dure grap in Frankrijk bij een verwend nest met een eigen privéjet.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor