Overslaan en naar de inhoud gaan
11 vragen over catnip of kattenkruid

11 vragen over catnip of kattenkruid

De Redactie

One cat leads to another

29/07/2020

Kan je kat een overdosis krijgen? Is het giftig? En mag je als kattenbaasje ongestraft aan de catnip snuiven? Anja Croonenborghs van greenPAWS zit dagelijks met haar neus in de bio-catnip, maar was compleet nuchter toen ze deze 11 vragen beantwoordde.

1. Waarom zou ik mijn kat catnip laten snuiven?

Catnip kan je om verschillende redenen aan je kattenvriendje geven. 

 • Let’s play
  Met een toefje strooicatnip of een kattenspeelgoedje met catnip krijg je je kat in beweging. Door de kruiden gooit je kat alle remmen los en gaat ze enthousiast spelen en rennen.
 • Relax
  Heb je een kat die altijd gespannen in een hoekje zit? Bied eens wat catnip aan! Sommige katten gaan zich door de geur en het spel (even) ontspannen.
 • Scratch here
  Als je kat aan je meubels krabt, kan je het (misschien) afleren door catnip op je krabmeubels aan te brengen. Zo associeert je kat het krabmeubel met iets leuks en reageert ze zich misschien minder snel af op je favoriete ligzetel.

2. Is catnip veilig voor mijn kat?

Catnip (van goede kwaliteit) is veilig. Je kat gaat misschien een beetje gek doen, maar dat komt achteraf weer helemaal goed. 😀

11 vragen over catnip of kattenkruid

© Andrew Marttila

3. Wat als mijn kat catnip inslikt? Is het giftig?

Nee, catnip is bij inname van een normale speeldosis helemaal niet giftig.

4. Hoeveel catnip mag ik aan mijn kat geven?

Katten hebben maar een kleine hoeveelheid catnip nodig om helemaal uit de bol te gaan. Een afgestreken koffielepel gedroogde kruiden per speelbeurt volstaat.

5. Hoe moet ik catnip toedienen? En in welke vorm?

Catnip kan je in verschillende vormen aan je kat geven. Je kan je kattenvriendje een toefje strooicatnip op een dekentje of op de krabpaal geven. Er bestaat zelfs een zeer fijne poedervorm die je op speelgoedjes kan ‘smeren’. Als je de losse kruiden maar een kliederboel vindt, dan kan je je kat een speelgoedje met catnip geven. Er bestaan ook herbruikbare, milieuvriendelijke speelgoedjes die je kan wassen en opnieuw vullen met verse catnip. De wasbare speelgoedjes van greenPAWS zijn gemaakt van katoen zodat er bij het wassen geen vervuilende plastiekdeeltjes vrijkomen.

Katten hebben maar een kleine hoeveelheid catnip nodig. Een afgestreken koffielepel gedroogde kruiden volstaat.
11 vragen over catnip of kattenkruid

Katten hebben maar een kleine dosis nodig om high te worden

6. Zijn alle katten gevoelig voor catnip?

Er zijn al veel studies uitgevoerd en de meest gangbare theorie is dat ongeveer 70% van de volwassen katten enthousiast reageert op catnip. De katten die niet reageren zouden een bepaald gen missen. 

Er bestaat een studie waarin wetenschappers aangetoond hebben dat alle katten, ongeacht hun leeftijd, reageren op catnip. In deze studie werden 60 huiskatten één voor één in een klein kamertje gezet. Ze werden vervolgens gedurende 5 minuten gefilmd voordat ze catnip toegediend kregen. Daarna kregen ze een halve gram gedroogde catnip en werden ze opnieuw gefilmd. Tot slot vergeleken de wetenschappers hun gedrag voor en na. Een deel van de jonge en volwassen katten ging likken, kwijlen en gek doen van het kattenkruid. Alle andere katten (waaronder de kittens) gingen relaxed liggen, waren minder vocaal en / of bewogen minder.

De meest gangbare theorie is dat ongeveer 70% van de volwassen katten enthousiast reageert op catnip.
11 vragen over catnip of kattenkruid

70% van de volwassen katten reageert enthousiast op catnip

7. Hoe lang blijft mijn kat high van catnip?

In catnip zit een zeer speciaal stofje: nepetalactone. Wanneer je kat deze stof inademt, worden de receptoren in haar neus geactiveerd. Zij sturen vervolgens een signaal naar de hersenen waardoor je kat vrolijk en speels wordt. Na 10 tot 15 minuten zijn alle receptoren verzadigd en neemt het effect af. Berg het catnipspeelgoedje daarom op na een speelsessie. Als je het na een paar dagen terug bovenhaalt, kan je de neusreceptoren van je kat opnieuw triggeren voor een superleuk speelmoment.

11 vragen over catnip of kattenkruid

© Poes Partout

8. Hoe gaat mijn kat reageren op catnip?

Een kat kan op 3 verschillende manieren op catnip reageren:

 1. Gekke katten
  Ze gaan het speelgoedje met klauw en tand te lijf en kwijlen daarbij meestal liters speeksel zodat het speeltje achteraf doorweekt is als een natte spons.
 2. Stille genieters
  Ze gaan rustig bij het speelgoedje liggen, trappelen er hooguit een keer tegen en snuiven de geur lekker op.
 3. ‘Oei, wat is dat’ - katten
  Ze ruiken eraan en lopen ervan weg. Vermoedelijk schrikken ze van hun eigen reactie en laten ze het speelgoedje daarom links liggen.

9. Kan mijn kat een overdosis krijgen van catnip?

Katten kunnen geen overdosis krijgen. Een maag die wat overstuur is of eventueel wat diarree, dat is het resultaat als je kat een volledig zakje catnipkruiden achter de kiezen heeft. Maar dit gebeurt zelden en kan geen kwaad.

11 vragen over catnip of kattenkruid

Katten kunnen geen overdosis krijgen van catnip

10. Waar vind ik catnip van goede kwaliteit?

Er zijn heel veel goede merken op de markt. Koop catnip met het woord ‘organic’ (biologisch gekweekt) op de verpakking en laat zeer goedkope catnip links liggen. Bij greenPAWS gaan we nog een stapje verder om topkwaliteit aan te bieden. Onze kruidenmix is biologisch gekweekt én de kruiden zijn ook geschikt voor menselijke consumptie (thee). Zo zijn we zeker dat er geen gifresten inzitten en dat de catnip 100% veilig is voor je kat.

De catnipmix van greenPAWS is ook geschikt voor menselijke consumptie. Dus 100% veilig voor je kat!
11 vragen over catnip of kattenkruid

11. Is catnip veilig voor het kattenbaasje? Mag ik ook eens proeven?

Catnip is ook veilig voor het baasje. Een klassieke catnipmix bestaat uit een combinatie van kattenkruid en valeriaan. Valeriaan werkt ontspannend en slaapbevorderend, en kattenkruid heeft een vergelijkbare werking. Maar let op als je thee van kattenkruid zet, want blijkbaar ga je licht hallucineren van een zeer hoge dosis. Bij greenPAWS hebben we dit in elk geval nog niet uitgetest. 😀

11 vragen over catnip of kattenkruid

© Poes Partout

Bij Paws & Pearls  (GreenPAWS) kan je terecht voor veilig en duurzaam kattenspeelgoed dat verrijkt is met bio-catnip voor nog meer fun.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor