Overslaan en naar de inhoud gaan
5 tips om je meubels te beschermen

5 tips om je meubels te beschermen

Joline De Jaegher

Kattengedragstherapeut en kattentrimster

14/07/2020

Om meteen met de deur in huis te vallen: krabben is geen terrorisme maar natuurlijk gedrag. Als je begrijpt waarom je kat de krollen van de trap krabt, heb je de sleutel in handen om collateral damage te beperken.

Uiteraard is het geen pretje als je (kostbare) meubilair naar de vaantjes gekrabd wordt. Toch mag je krabben niet bestempelen als een gedragsprobleem. Het is instinctief gedrag, het maakt je poezel gelukkig en je kan het niet afleren. Je kan het wel sturen. Maar dan moet je eerst begrijpen waarom je troetel graag overal haar nagels inzet.

Communicatie, nagelverzorging & stressmanagement

  • Een vorm van communicatie
    Via de nagels en de geurkussentjes onder de poten laat je kat signalen achter in haar territorium. Dit gebeurt bv. langs wandelroutes en op goed zichtbare plaatsen. Zo laat ze andere katten weten dat ze op bepaalde plekken rondhangt in de hoop een ontmoeting of een conflict te vermijden. En ze stelt in een weg ook zichzelf gerust. Je kat is een echte risicomanager!
     
  • Stretching & nagelverzorging
    Vlakbij haar slaapplekjes rekt je kat graag haar spieren na een heerlijke siësta. Ze strecht ook ter voorbereiding van de jacht of een speelsessie zodat ze haar acrobatische stunts zonder kleerscheuren kan opvoeren. Haar nagels slijpt ze regelmatig door oude nagelhulzen af te werpen. 
     
  • Stressmanagement
    Je kat is een controlefreak en verzot op routine. Stress loert altijd om de hoek. Dit kan zowel positieve als negatieve stress zijn. Krabben is een perfecte manier om stress te ontladen. Vergelijk het met een stressballetje waar je eens hard kan inknijpen. Dat lucht op. 
     
  • Attention please
    Een binnenkat krabt wel eens om je aandacht te trekken. Dit is aangeleerd gedrag omdat ze vlug in de smiezen heeft welke actie zij van jou kan verwachten door een bepaald gedrag te vertonen. Je wordt met andere woorden afgericht. Door een kat. 
5 tips om je meubels te beschermen

© Shutterstock

5 tips om je interieur (zoveel mogelijk) te sparen

Als je deze vijf adviezen consequent toepast, verminder je het risico op collateral damage. Aarzel vooral niet te experimenteren.

1. Plaats voldoende krabmeubels

Verspreid ze in alle delen van het territorium, dus overal in huis waar je kat zich begeeft. Plaats ze niet in een verdomdhoekje maar op strategische plekken zoals (smalle) doorgangen, naast ramen en deuren of in het midden van je living. Sommige katten verkiezen horizontale krabmeubels, andere vertikale. Je kan ook beide voorzien, dan hebben ze de keuze.

2. Kies grote & stevige krabmeubels

Je kat strekt zich volledig uit om te krabben. Een volwassen kat weegt 4 à 5 kilo en een Maine Coon dikt zelfs aan tot 9 kilo. Kies een krabpaal met een stevige voet en een zachte ondergrond. Vanaf 80 à 90 cm hoogte zit je goed. Met extra zitplekjes doet hij ook dienst als uitkijkpost. Een vertikaal krabmeubel van minimum 60 cm lang doet ook dienst als verhoogje of rustplekje.

3. Kies aantrekkelijke materialen

Je poezel plant zijn nagels bij voorkeur in een oppervlakte die ruw en niet te hard is. Vertikale groeven zijn aangenamer omdat ze de richting van de krabbeweging volgen. Denk maar aan boomschors. Sisaltouw is meestal horizontaal rond een krabpaal gewikkeld. Je hebt heel wat alternatieven zoals tapijt, riet, zacht hout, karton, kokos of een gewone mat. Test de voorkeuren van je kat uit.

5 tips om je meubels te beschermen

© Adobe Stock

4. Zorg voor een fijne ervaring

Je kan op verschillende manieren positieve associaties creëren. Zo kan je catnip of valeriaan aanbrengen op de krabmeubels, maar hou er rekening mee dat niet alle katten hier wild van worden. Je kan je kat ook belonen met een snoepje als ze op de juiste plekken krabt. Tot slot kan je ook spelen op het krabmeubel zelf. Het wordt sowieso aantrekkelijker wanneer je kat haar geur achterlaat.

5. Speel met je kat en maak je huis catproof

Spel is een ideale manier om de energie of de stress van je kat te kanaliseren. Trigger haar jachtinstincten met speeltjes of met een kattenhengel. Een extra speelmaatje is een goed idee op voorwaarde dat de katten goed met elkaar opschieten. Voldoende klimmogelijkheden en hoogtes zijn ook een extra troef.

5 tips om je meubels te beschermen

© Mouogo

De plantenspuit helpt niet

Gebruik de plantenspuit waarvoor ze dient (nvdr: de planten water geven) want je kat snapt het toch niet. Krabben is natuurlijk gedrag en ze legt het verband niet met jouw straf. En zodra je je rug draait, doet je huistijger toch z’n zin. Tieren of je kat verplaatsen helpt ook niet. Integendeel, je geeft haar net aandacht. Mission accomplished wat haar betreft en zo beloon je eigenlijk ongewenst gedrag.

Nagels knippen is geen oplossing

Nagels groeien niet alleen snel terug, maar hebben ook heel belangrijke functies. Ze zorgen voor evenwicht tijdens het lopen en voorkomen beschadiging van de pootjes. Ze dienen om te klimmen, te jagen en achter de oren te krabben. Oudere katten kunnen wel een knipbeurt gebruiken als ze hun nagelverzorging verwaarlozen.

Zijn er middeltjes tegen krabben?

Je kan ongewenste plekken afdekken of ontoegankelijk maken. Een ingetapete zetel is natuurlijk geen fraai zicht. En met een plastieken hoes over je bankstel doe je misschien de wenkbrauwen van je bezoek fronsen. Je beperkt het risico op collateral damage vooral door voldoende alternatieven aan te bieden.

De Mona Lisa aan flarden krabben

Ben je die lelijke krabmeubels in huis beu? Ga dan voor design krabmeubels die blenden met je interieur of discrete alternatieven zoals krabmeubels die je aan de muur kan bevestigen. Zelfs een rieten mand doet perfect dienst. Of laat gewoon een Mona lisa aan flarden krabben om je kunstzinnige vrienden eens lekker te jennen. 

5 tips om je meubels te beschermen

© Erik Stehmann

Vanuit mijn praktijkervaring weet ik dat de meeste kattenbaasjes heel wat door de vingers zien omdat ze hun pluizige viervoeter(s) graag zien. En dat is mooi want krabben hoort nu eenmaal bij de gebruiksaanwijzing van een kat.

Joline De Jaegher is kattengedragstherapeute, kattentrimster en manager van een uniek kattenhotel. Bezoek de website van Chatogand.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor