Overslaan en naar de inhoud gaan
Anneleen Bru

Anneleen Bru springt wereldwijd in de bres voor happy cats

De Redactie

One cat leads to another

13/04/2020

Haar “Handleiding voor een gelukkige kat” werd een bestseller en ze wordt in de pers opgevoerd als het over katten gaat. Haar laatste worp “I Love Happy Cats Revolutie” beschouwt ze als haar chef-d’oeuvre. Ondertussen wordt haar werk uitgegeven in Amerika, China en nog heel wat landen daartussenin.

Anneleen ijvert voor een betere band tussen kat en eigenaar op basis van praktijkervaring en wetenschappelijke inzichten. Na haar licentie in de communicatiewetenschappen trok ze naar Engeland waar ze een master in Companion Animal Behaviour Counselling op zak stak.

De bevlogen passie waarmee ze haar boodschap brengt doet soms denken aan de heftigheid waarmee sommige Amerikaanse predikanten zieltjes in vervoering brengen. Maar van “bekeringsdrift” kan je haar niet verdenken. Ze deelt kennis en reikt tips aan zonder je met een schuldgevoel op te zadelen. 

Anneleen Bru

Anneleen Bru © Poes Partout

Onze relatie met katten berust vaak op vooroordelen of misverstanden en dit leidt soms tot problemen. In het ergste geval eindigen poezels met het etiket “troublemaker” in een asiel of opvangcentrum. Omdat Anneleen huivert van zulke scenario’s baarde ze twee boeken boordevol inzichten en praktische tips om katten en hun baasjes gelukkig te maken. 

Voor beginners: “Handleiding voor de gelukkige kat”

Vlot geschreven, praktisch en laagdrempelig. Deze handleiding verorber je als een snelle snack waarvan de smaak nog lang in je mond blijft hangen. Want vergis je niet: deze licht verteerbare brok bevat heel wat kennis. Je lepelt het als pap naar binnen en gaandeweg verandert je kijk op het mormel dat iets verder op de bank ligt te soezen. 

Wat haal je eruit? 

Je laat het allemaal even bezinken en na enkele dagen begin je hier en daar dingetjes in je omgeving aan te passen. Praktische en eenvoudige ingrepen. Niet omdat het moet, maar omdat je benieuwd ben naar het resultaat. Want heimelijk vraag je je af of dit een hoop gezwets is van een crazy cat lady die al iets te lang met een horde katten samenhokt. Niet dus.

En je mormel(s)? Die zetten je niet meer op het verkeerde been. Je ziet plots signalen die je ervoor niet kon ontcijferen. Je ontdekt dat het “je m’en foutisme” dat katten vaak toegedicht krijgen toch een beetje op een mythe berust. Er ontstaat zelfs iets dat je met een beetje goede wil als “communicatie” kan bestempelen. Iedereen gelukkig.

I love happy cats - handleiding voor een gelukkige kat © Anneleen Bru

I love happy cats - handleiding voor een gelukkige kat
Is dit een hoop gezwets van een crazy cat lady? Helemaal niet, integendeel.

Tijdens de promotour van “Handleiding voor een gelukkige kat” belandt Anneleen bij Van Gils & Gasten en gaat ze de dialoog aan met een aantal bekende kattenliefhebbers. Sien Eggers weidt uit over haar gestorven kat Lili, streeltechnieken en trucjes tegen slaapterroristen. Lize Spit zit met een soms stoute kat in een te klein appartement en Zuhal Demir legt uit hoe ze haar kat Luka zoet kreeg met een politiek compromis.

Voor gevorderden: “I Love Happy Cats Revolutie”

Een bijbel die je best in stukjes te lijf gaat. Het revolutieboek verteert langzaam en haalt het niveau van een sterrenmaaltijd. Je tijd nemen, je smaakpapillen op de proef stellen en voldoende tijd tussen de gerechten laten. Alle ingrediënten om je kat helemaal te doorgronden zijn aanwezig. 

Het boek is opgebouwd als een 50-stappenplan. Je gaat hier best op je eigen ritme mee aan de slag en elke stap brengt je iets dichter bij het kattenwalhalla. Geen 50 tinten grijs maar wel een harmonieuze band met je liefste viervoeter. Enige motivatie is vereist maar de aanstekelijke foto’s in het boek herinneren je er telkens aan waarom je het doet.

Wat haal je eruit?

Een grondige kennis over kattengedrag en praktische methodes om gedragsproblemen of ongewenst gedrag aan te pakken en je kat gelukkig te maken. En passant pik je ook trainingstechnieken mee. Hoe cool is het om je kat met een high five te laten uitpakken wanneer je bezoek over de vloer krijgt? Leuke bonus: je wordt de expert bij wie familie en vrienden terecht kunnen als ze met vraagtekens zitten over hun viervoeter(s).

I love Happy cats Revolutie © Anneleen Bru

I love Happy cats Revolutie
Je kat een high five aanleren? Cool!

Met je kat op therapie?

Je zit met de handen in het haar omdat je huisgenoot naast de kattenbak plast, agressief is of heel je meubilair naar de vaantjes krabt? Je ziet geen uitweg meer ondanks de vele tips & tricks die je opgestoken hebt? Dan kan je nog altijd aankloppen bij een kattengedragstherapeut of cat coach nadat je dierenarts medische oorzaken uitgesloten heeft. 

Neen, je kat gaat echt niet op de sofa voor een rondje gezemel. Katten drijven op natuurlijke instincten en hebben lak aan Freud en consorten. De therapeut of coach observeert je kat in z’n habitat en geeft advies op maat zodat je huistijger zich opnieuw in z’n sas voelt. Zo worden jullie opnieuw de beste maatjes.

Waar vind je de boeken van Anneleen Bru?

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor