Overslaan en naar de inhoud gaan
3 tips voor een betere relatie met je kat

3 gouden tips voor een betere relatie met je kat

Anneleen Bru

Kattengedragstherapeut en auteur

05/06/2020

Als je deze drie gouden regels respecteert, wordt je kat helemaal zot van je! Ik zuig ze niet ter plekke uit mijn duim maar baseer me op wetenschappelijke inzichten en meer dan 10 jaar praktijkervaring.
 

Negeer alle vormen van natuurlijk gedrag

Wanneer je kat bezig is met haar dagelijkse routine en activiteiten, laat je haar best volledig met rust. Je kat is immers van nature een solitaire jager (geen solitair dier) en is volledig op zichzelf aangewezen voor haar voeding en veiligheid.

Negeer dus volgende zaken:

  • slapen (oh, dat is zoveel moeilijker dan je denkt, laat dat bolletje wol gewoon slapen, niet aankomen!)
  • vachtverzorging
  • toiletbezoek
  • eten
  • drinken
  • exploreren en onderzoeken
  • jagen, spelen en trappelen
  • communicatie met geuren: kopjes, krabben en sproeien
  • zintuiglijke waarnemingen: ruiken en kijken 

Zelfs ongewenst gedrag moet je compleet negeren, anders maak je het alleen maar erger. In geval van gevaar of hoogoplopende spanningen met een andere kat, moet je uiteraard ingrijpen.

3 gouden tips voor een betere relatie met je kat

© Alexandru Zdrobău on Unsplash

Als je niet in de ogen van je kat kijkt, doe je alsof ze niet bestaat

Als je kat jou niet kan zien, denkt ze dat jij haar ook niet kan zien. Zo simpel is het. Stel je even voor: je kat ligt gezellig te slapen of met haar rug naar jou gedraaid, volledig in de waan dat jij haar niet kan zien. En plots verschijn jij als een duiveltje uit een doosje: 'KOEKOEK! + AAI + OPPAKKEN + KNUFFEL'. Dat is schrikken geblazen voor je kat!

Onbewust denkt je kat dan: "Oei, volgende keer moet ik ergens anders gaan liggen of me nog beter verstoppen, want dit is een onvoorspelbare plaats." En als er nu één ding is dat katten echt wel belangrijk vinden, dan is het voorspelbaarheid en veiligheid.

Als je niet in de ogen van je kat kijkt, denkt je kat dus dat jij haar niet kan zien en laat je haar compleet met rust. Ligt ze met haar rug naar jou (niet het begroetende kronkelen waarbij ze haar kont laat zien), ligt ze ergens onder of op, bevindt ze zich in een andere kamer, enz… laat haar dan met rust. Dit doet wonderen, geloof me! Zowel jij als de omgeving worden veiliger en voorspelbaarder.

3 tips voor een betere relatie met je kat

© Milada Vigerova on Unsplash

Laat altijd eerst aan je hand ruiken

Katten weten graag wat er komt. Ze observeren daarbij voornamelijk met hun neus want met hun ogen zien ze niet veel op minder dan 1 meter. Aai dus nooit zomaar je kat langs boven. Laat altijd eerst aan je hand ruiken en geef haar tijd om rustig alles te 'beruiken'. Hierdoor leert ze dat jij voorspelbaar bent. De eerste keer draait ze misschien weg maar de volgende keer (of soms zelfs binnen de minuut) zal ze je wel kopjes geven. Zo laat ze weten dat contact helemaal ok is voor haar. 

Je wacht dus op haar toestemming door haar reactie af te lezen: een kopje tegen je hand. Al de rest (wegkijken, wegwandelen, gewoon niets doen) betekent dat ze er niet zoveel zin in heeft. Als je haar dan aait, scoor je minpunten. Aan jou de keuze.

Kat geeft kopje tegen hand

© Jesse Borovnica on Unsplash

Anneleen Bru is kattengedragstherapeut en auteur van de I Love Happy Cats boeken. Schrijf je in voor de Happy Cats Bootcamp, een unieke online training om je kat(ten) in 1 maand gelukkig te maken.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor