Overslaan en naar de inhoud gaan
2 innige kittens

Waarom kittens per 2 adopteren?

Els De Vriese

Coördinator Dierenwelzijn Prov. Limburg

05/06/2020

Veel dierenasielen pleiten voor adoptie van twee kittens als er bij de toekomstige adoptant nog geen sociale soortgenoot in huis rondloopt. Niet om ze sneller kwijt te zijn, maar om te vermijden dat een adoptie mislukt.

Asielkittens zijn vaak veel te vroeg moederloos terwijl ze in de natuur erg lang bij hun mama blijven. Een moederkat leert hen vaardigheden zoals jagen en het mijden van confrontaties. Door op een bepaald moment de toegang tot de moedermelk te beperken, leert zij hen ook omgaan met frustraties. Dit maakt hen weerbaar. Tot slot treedt ze corrigerend op tijdens het spel en het sociale contact met nestgenootjes. Zo groeien kittens op tot mentaal gezonde en normaal functionerende katten.

De rol van pleeggezinnen

Zonder moeder zijn kittens op zichzelf aangewezen om alle vaardigheden onder de knie te krijgen. Gelukkig groeien heel wat asielkittens nooit volledig alleen op dankzij de vele pleeggezinnen. In een huiselijke omgeving bloeien ze open tot fysiek en mentaal gezonde kittens door het contact met hun nestgenootjes of de huiskatten van het pleeggezin. Ze leren met vallen en opstaan tijdens het spel en de sociale contacten.

Het belang van socialisatie

Tijdens de 2de socialisatieperiode van 8 tot circa 16 weken leert een kitten communiceren en de signalen van soortgenootjes interpreteren. Zo leren ze bv. wanneer het loont de nageltjes in te trekken en niet te hard te bijten. Want het is niet leuk als een speelmaatje er plots de brui aangeeft omdat het pijn doet. Meteen een goede les om het de volgende keer anders aan te pakken. 

Waarom kittens per twee adopteren?

© Adobe Stock

De aanwezigheid van een sociaal soortgenootje is dus heel belangrijk om al die signalen (snorharen, staart, lichaamstaal,..) beter te leren begrijpen. Op die manier leren kittens grenzen kennen, confrontaties mijden en weerbaarheid opbouwen in stresssituaties (verhuis, veranderingen in huis,…).

Adoptie tijdens 2de socialisatieperiode

Asielkittens worden meestal tijdens die cruciale 2de socialisatieperiode geadopteerd. Ze zijn dus nog niet volledig gesocialiseerd wanneer ze naar hun gouden mandje vertrekken. Als een kitten alleen geadopteerd wordt, mist het bijgevolg een soortgenootje om mee te sparren en belangrijke vaardigheden te ontwikkelen.

Vaak denken we onterecht dat ons gezelschap of dat van een hond voldoende is om een kitten op te voeden. Maar kunnen wij alle signalen van een kitten lezen en begrijpen? Spreken wij dezelfde taal? Liggen wij soms uren muisstil op de loer om een prooi te verschalken? Tot nader order zijn mensen geen katten en dus niet geschikt om een jong kitten op te voeden.

Waarom kittens per twee adopteren?

© Brett Jordan on Unsplash

De voordelen van duo-adoptie

Een duo uit hetzelfde nest is de beste optie. Kittens uit hetzelfde nestje hebben minder stress tijdens de verhuis. Bij oneven nestjes doe je de meest zelfzekere enkeling plezier met een thuis waar een sociale soortgenoot aanwezig is. Dat is een kat die tijdens de 2de socialisatieperiode in harmonie samengeleefd heeft met andere katten.

Ook voor jonge katten die volledig binnenshuis leven is duo-adoptie een bonus. Zij missen een heleboel prikkels die een buitenkat wel heeft. De aanwezigheid van een soortgenootje in combinatie met omgevingsverrijking doet wonderen. Nestgenootjes die samen opgroeien zijn doorgaans vrienden voor het leven en door voldoende opties aan te bieden (klim- en krabmogelijkheden, eten, drinken, kattenbak, slaapplek,...) maak je je huis catproof.

Waarom kittens per twee adopteren?

© Photo by Malka on Unsplash

Is een duo-adoptie echt duurder?

Het is maar hoe je het bekijkt. Het klopt als je de kosten van de jaarlijkse vaccinatie, de voeding en de kattenbakvulling in rekening brengt. Maar een kat die niet voldoende gesocialiseerd is, kan rond de leeftijd van 1,5 of 2 jaar plots ‘ongewenst’ gedrag vertonen zoals overmatig krabben, verveling of agressie. Je interieur gaat eraan, haar gezondheid lijdt eronder en voor je het weet zit je regelmatig bij de dierenarts. Ten einde raad haal je een kattengedragstherapeut erbij of beslis je misschien je kat te herplaatsen. 

Gelukkige katten en baasjes

Maak in het belang van de kat en jezelf een weloverwogen keuze als je van plan bent te adopteren. Kies voor een duo-adoptie van kittens als je nog geen sociale kat in huis hebt. Het is de beste garantie op een pluizige portie kattengeluk!

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor