Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe kam je je kat zonder de vacht te beschadigen?

Hoe kam je je kat zonder de vacht te beschadigen?

Joline De Jaegher

Kattengedragstherapeut en kattentrimster

01/05/2020

Je poezel besteedt gemiddeld 3 uur per dag aan haar vacht. Dat is langer dan de meeste dames in het kapsalon vertoeven. Heeft je harige huisgenoot extra hulp nodig bij die tijdrovende taak? En welke kammen gebruik je best? Hier volgen enkele do’s en don’ts. 

De vacht van je kat is heel gevoelig en dient niet alleen om te pronken op instagram. Ze beschermt tegen UV-straling, houdt de lichaamstemperatuur op peil en draagt bij tot het immuunsysteem. Ook de sociale functie is belangrijk. Denk maar aan de omhoogstaande haren als waarschuwing naar mensen of soortgenoten.

De natuur heeft je kat een tong geschonken waar geen enkele kam aan kan tippen. Het voelt een beetje aan als schuurpapier en er zit een ingenieus reinigingssysteem achter. In principe heeft je kat dus geen hulp nodig om haar losse haren weg te werken. Maar er zijn uitzonderingen.

Hoe kam je je kat zonder de vacht te beschadigen?

© Valeria Strogoteanu

Kam je kat enkel wanneer het echt nodig is

Je kat verliest het hele jaar door haren. Er zijn twee periodes van rui of intens haarverlies. In de lente leggen ze hun oude wintervacht af en in de herfst zorgen ze voor een nieuwe wintervacht. Als je pieken, knopen of klitten in de vacht merkt, kan je ingrijpen. Want dit betekent dat je kat haar taak niet helemaal zelf aankan. 

Langharige en halflangharige katten

Deze lieverds belanden het vaakst bij ons op de trimtafel. In het beste geval hebben ze last van klitten of knopen. In het slechtste geval worden ze geplaagd door vervilting met risico op ontstekingen, wondjes en huidirritatie.

Je kan klitten of vervilting voorkomen door de vacht regelmatig met je vingers te controleren. In de winter en in de lente is dit dagelijks aangeraden.

Overtollige haren kan je zachtjes verwijderen met een microvezeldoekje of een slickerborstel. Een klitten kan je uitpluizen of zachtjes met je vingers losmaken. Indien dit niet lukt, kan je voorzichtig aan de slag met een wijdgetande metalen combikam.

Kortharige katten

Een kortharige kat heeft in principe geen kambeurt nodig. Deze poezels trekken perfect hun plan dankzij hun goed uitgeruste tong waarmee ze 90% van hun lichaam coveren. De overige 10% werken ze af met hun pootjes.

Tijdens de rui kan je de losse haren eventueel wegnemen met een microvezeldoekje. De Britse Korthaar is een beetje de uitzondering op de regel. Hier biedt een slickerborstel eventueel soelaas.

Oudere katten met artrose of zwaarlijvige katten hebben soms ook extra hulp nodig omdat zij zich niet meer zo makkelijk schoonlikken.

De beste katvriendelijke kammen

  • Het microvezeldoekje. Iedereen heeft er eentje in huis. Perfect voor kortharige katten.
  • De slickerborstel: voor langharige en halflangarige katten. Eventueel voor de Britse Korthaar.
  • De wijdgetande metalen combikam: voor langharige en halflangharige katten.
Katvriendelijke kammen

Hoe kam je zonder de vacht te beschadigen?

De haren van je kat zitten los in de haarzakjes. Op die manier kan ze zich makkelijk losrukken wanneer ze ergens vasthangt. Kammen doe je voorzichtig zodat je enkel de losse haren opneemt. Als je ook de nieuwe haren verwijdert, beschadig je de beschermende functies van de vacht.

  • Microvezeldoekje: Wrijf zachtjes over de vacht en maak het doekje eventueel een beetje nat zodat alle haren goed blijven plakken. 
  • Slickerborstel: kam in korte zachte laagjes met de richting van de vacht mee. Je kat gebruikt net dezelfde techniek met haar tong. Kam zeker niet van kop tot staart en concentreer je op de plekken waar klitten gevormd worden.
  • Wijdgetande metalen combikam: kam in korte zachte laagjes met de richting van de vacht mee. Door de wijde tanden kan je klitten aanpakken zonder al te veel nevenschade. 

Hoe lang moet je kammen?

Tot je kat aangeeft dat ze haar buik ervan vol heeft. Kijk naar haar lichaamstaal. Let op duidelijke signalen zoals platliggende oren en subtiele signalen zoals een bewegende staart of naar achter plooiende snorharen.

Tip: Begin te kammen van jongsaf zodat je kat eraan went. Beloon ze na een kamsessie met een snoepje of een gezonde snack. Op die manier associeert ze die vervelende klus met iets leuks.

Welke kammen staan op de verboden lijst?

Een greep uit het lijstje: de furminator, de rubberen handschoen, luizenkammen, kammen van plastic of rubber, fijngetande kammen of harde borstels.

Met zulke kammen trek je ook de nieuwe haren uit en haal je de vachtcyclus uit balans. In het beste geval gaat je kat nog meer ruien en dat wil je net tot elke prijs vermijden. In het slechtste geval krijgt ze last van huid- of vachtproblemen.

Tip: de rubberen handschoen is wel uiterst geschikt om haren van je zetel te borstelen.

verboden-kammen

Ben je al dat kattenhaar beu?

Dan neem je beter geen kat in huis of toch zeker geen halflangarig of langharig exemplaar. Een kortharige kat is een goed compromis maar dan zit je nog altijd met de haren opgescheept. Hou er ook rekening mee dat de haren van een witte kat wel eens kunnen vloeken met je meubilair. 

Maar echte cat lovers laten zich niet ontmoedigen door wat haren en wapenen zich met stofzuiger, lintroller en kledingborstel. Het helpt ook om die vervelende haren niet als ballast te beschouwen, maar als sporen van onvoorwaardelijke liefde.

Gelukkige langharige kat

© Scott Webb on Unsplash

Joline De Jaegher is kattengedragstherapeute, kattentrimster en manager van een uniek kattenhotel. Bezoek de website van Chatogand.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor