Overslaan en naar de inhoud gaan
Actieplan tegen onzindelijkheid in 6 stappen

Actieplan tegen onzindelijkheid in 6 stappen

Joline De Jaegher

Kattengedragstherapeut en kattentrimster

27/05/2020

Vliegensvlug een afspraak maken met je dierenarts is het eerste wat je moet doen als je kat het naast de bak doet. Onzindelijkheid kan medische oorzaken hebben zoals blaasproblemen of diabetes.

Na het bezoek aan de dierenarts kan je je skills als kattenbak manager aanscherpen. Net zoals jij graag in alle comfort het kleinste kamertje bezoekt, is je kat tuk op hygiëne.

Prent ook in je hoofd dat je poezel niet in huis plast of kakt om je een lesje te leren. Katten zijn niet wraakzuchtig of jaloers, in tegenstelling tot mensen.

Actieplan tegen onzindelijkheid in 6 stappen

1. Kies een rustige en veilige plek

Katten malen minder om privacy dan om veiligheid. Tijdens het kattenbakmomentje is je poezel kwetsbaar. Kies daarom een toegangkelijke plek met voldoende ontsnappingsmogelijkheden. Zet de kattenbak niet op plaatsen waar veel drukte en passage is. En vermijd plekken met bulderende huishoudapparaten.

2. Gebruik bij voorkeur fijn zand

De zachte sluipkussentjes van je kat zijn heel gevoelig omdat haar voorouder op woestijnzand liep. Met fijn zand zit je dus altijd goed. Geparfumeerde kattenbakvulling is een afknapper want je kat heeft een zeer gevoelig reukorgaan. Vermijd ruwe houtkorrels en wees voorzichtig met kattengrit op basis van silica aangezien dit giftig is bij inname.

3. Schep elke dag drollen en bollen 

Als je 1 à 2 maal per dag de vieze boodschappen eruit schept, heb je geen last van geurtjes. Maak de kattenbak om de 1 à 2 weken proper met katvriendelijke schoonmaakproducten. Kies voor een formule op basis van enzymatische zeep en alcohol of azijn. Producten zoals Urine Off, Ecodor en CSI Urine zijn ook katvriendelijk.

Kattenbak

© Adobe Stock

4. Voorzie voldoende kattenbakken

Idealiter beschikt je kat over 2 kattenbakken. Eentje voor de grote boodschap en een andere voor de kleine. Bij meerdere katten heb je in principe 1 kattenbak meer nodig dan het totaal aantal katten. In de praktijk delen katten gemakkelijk dezelfde bak als er voldoende stuks aanwezig zijn. Let erop dat ze goed verspreid zijn zodat elke kat ongestoord haar ding kan doen.

5. Kies een kattenbak die groot genoeg is

Minstens anderhalve keer de lengte van je kat om goed te zijn. In een gesloten bak heeft je kat minder vluchtmogelijkheden. In een open bak kan zij de omgeving beter in de gaten houden. Verwijder het klepje indien je voor een gesloten bak kiest. Katten vinden dit vervelend en het belemmert hun gezichtsveld. Voor oudere katten is een laag instapje makkelijker.

6. Plaats de kattenbak niet bij voedsel en water

Jij eet en drinkt meestal aan tafel en niet in je toilet. Je kat staat op dezelfde etiquette. Plaats het eten en het drinken bij voorkeur in een andere ruimte of minstens op 2 meter van de kattenbak. Laat ook een afstand van minsten twee meter tussen de eetbak en de drinkbak. 

Kat in kattenbak

© Adobe Stock

Wat doe ik in hemelsnaam fout?

Je dierenarts heeft medische oorzaken uitgesloten, je hebt het actieplan nauwkeurig opgevolgd en toch vind je nog boodschappen naast de bak. Dan zijn er misschien andere oorzaken zoals spanningen met andere katten, een verhuis, een zwangerschap of een nieuwe partner. Je kat zweert bij routine en is van nature zeer stressgevoelig. 

Je laatste reddingsboei is de kattengedragstherapeut. De therapeut observeert en analyseert je kat in haar omgeving en achterhaalt de achterliggende oorzaken van gedragsproblemen. Dankzij een stappenplan op maat vindt je kat haar weg terug naar de bak.

Straffen helpt niet 

Je poezel met de neus in haar plasje duwen of een handje toesteken door ze zelf op de bak te plaatsen? Het helpt niet en je maakt het probleem alleen maar erger. En waarom zou je de mooie band met je geliefde viervoeter(s) op het spel zetten door ze nog meer op stang te jagen? 

Joline De Jaegher is kattengedragstherapeute, kattentrimster en manager van een uniek kattenhotel. Bezoek de website van Chatogand.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor