Overslaan en naar de inhoud gaan
De papflessers van Kim

De papflessers van Kim

De Redactie

One cat leads to another

08/09/2020

In Kim Vanhaelemeersch klopt een warm hart. Ze staat op de bres tegen dierenleed en ze voegt de daad bij het woord. Met engelengeduld ontfermt ze zich over verloren zieltjes. Ze is al jaren papflesmama voor Zwerfkat In Leuven. 

Kim is 28 jaar en dierenartsassistente. Naast haar engagement als papflesmama, biedt ze ook onderdak aan een kleine troep zwerfkatten. Die zwervers zijn goed voor 30 kg kattenvoer per maand, en ze betaalt dit uit eigen zak. Ze studeert voor kattengedragstherapeut en ze droomt ervan pleeggezinnen te motiveren en op te leiden terwijl ze fulltime papflessers opvangt.

Kim Vanhaelemeersch: “Mijn eerste papflesser nam ik 7 jaar geleden in huis tijdens mijn stage bij de dierenarts. Het ging om een klein, verwaarloosd katje met zware niesziekte. Haar oogjes waren helemaal ontstoken en ze kon niet eten door de blaren op haar tong. Ik heb haar mee naar huis genomen omdat ze ook ‘s nachts verzorging nodig had. Dit was meteen het startschot van mijn opvangcarrière.”

De papflessers van Kim

© Miep Peumans - Kim & Gabriël

Hoe ziet de gemiddelde dag van een papflesmama eruit?

Kim: “Afhankelijk van de leeftijd heeft een papflesser om de 2 tot 5 uur eten nodig, dag en nacht. Jonge kittens kunnen nog geen reservevoorraad aanleggen en moeten daarom regelmatig drinken. Mijn dag begint meestal om 5 uur ‘s ochtends. Terwijl ik de melk opwarm, begroet ik mijn papflessers en help ik ze met hun ontlasting. Ze kunnen dat nog niet zelf als ze piepklein zijn. Daarna krijgen ze hun flesje en een knuffelbeurt. Dan is het tijd voor een schoonmaaksessie met een tandenborstel of een oude poppenkam, voorwerpen die het dichtst bij de tong van de moeder aanleunen. Met een nat doekje veeg ik hun snuitjes af, en de smossers krijgen een volledige kuisbeurt. Daarna leg ik ze terug te slapen in de couveuse of playpen, afhankelijk van hun leeftijd. De couveuse is ontzettend handig voor kittens t.e.m. 3 weken omdat ze hun lichaamstemperatuur nog niet zelf kunnen regelen. De eerste 3 weken vullen papfleskittens hun tijd met eten en slapen. Vanaf week 4 beginnen ze rond te lopen, op dat moment introduceer ik de kattenbak en de eerste vaste voeding. Vanaf 6 à 7 weken eten ze zelfstandig.”

Mijn dag begint om 5 uur ‘s ochtends. Terwijl ik de melk opwarm, begroet ik mijn papflessers en help ik ze met hun ontlasting.
De papflessers van Kim

© Miep Peumans - Chouffe & zijn ruimtecapsule (couveuse)

Wat is je grootste struggle?

“Jonge kittens hebben de klok rond aandacht nodig. Dat is veeleisend, zeker in combinatie met je job. Ik neem de papfleskittens mee naar het werk, dat is een heel gedoe. Ik heb hiervoor een speciale luiertas. Als de kittens ziek zijn, moet je voortdurend een vinger aan de pols houden. Of je moet hun voeding opsplitsen omdat ze niet willen eten. Maar mijn grootste struggle?  Soms heb ik het gehad met de mensheid. Er is zoveel dierenleed, je wordt er moedeloos van. Hoe meer dieren je redt, hoe meer leed je ziet.”

Soms heb ik het gehad met de mensheid. Er is zoveel dierenleed, je wordt er moedeloos van.
De papflessers van Kim

© Miep Peumans - Kim helpt Chouffe met de ontlasting

Zijn er momenten die je getekend hebben?

“Dit jaar kwam er een mama met vier kittens binnen waarvan er al een kitten gestorven was. De andere twee waren achtergelaten en de vierde was nog aan het drinken bij de mama. De mama was graatmager en haar kittens waren precies skeletjes op poten. Fysiek kon ze niet meer voor haar kittens zorgen, dus moest ze kiezen om toch eentje te redden. Dat is een verschrikkelijke beslissing als moeder. Ik krijg er nog steeds de tranen van in mijn ogen, ik heb hier nachten om gehuild. Gelukkig is het goed gekomen met de drie overblijvers, ze worden ter adoptie aangeboden. Je moet er nog maar naar wijzen of ze beginnen al te ronken! De mama bekomt bij mij thuis en ik heb voor haar al een plekje gereserveerd in mijn kleine zwerfkattenkolonie.”

Ik krijg er nog steeds de tranen van in mijn ogen, ik heb hier nachten om gehuild.
De papflessers van Kim

© Miep Peumans - Kim & Chouffe

Welke steun krijg je van de organisatie, Zwerfkat In Leuven?

“Zwerfkat In Leuven (ZIL) werkt met vrijwilligers. Er is geen vergoeding, maar ze ondersteunen je volledig. Je krijgt alle materiaal, kattenspullen, kattenbakvulling, voeding en melk. Zelfs de couveuse en de warmte elementen krijg je ter beschikking. Ze staan je ook bij als je met vragen zit of hulp nodig hebt. ZIL werkt vandaag met ongeveer 30 pleeggezinnen, waarvan 2 papflesgezinnen. Opvangen kost je niets buiten veel liefde.”

Is er een specifieke opleiding nodig om pleeggezin te worden?

“Ja, eigenlijk wel, maar jammer genoeg bestaat die nog niet. Ik heb zelf een opleiding in elkaar gebokst en zodra de omstandigheden het toelaten (corona), ga ik hiermee aan de slag. Ik zou graag pleeggezinnen motiveren en opleiden. Op die manier creëer je een duurzame instroom. Maar ik wens te benadrukken dat de meeste asielen en opvangcentra hun pleeggezinnen ondersteunen en coachen. Er is dus geen enkele drempel om zelf pleeggezin te worden!”

Zwerfkat In Leuven ondersteunt me met materiaal en voeding. Opvangen kost je niets buiten veel liefde.
De papflessers van Kim

© Miep Peumans - Chouffe maakt kennis met Duchess, de sphynx des huizes

Wat offer je ervoor op?

“Slaap, vakantie, plannen met vrienden, uitstapjes,...als er een noodoproep is, laat ik alles vallen. Bij kittens moet je snel handelen, die hummeltjes kunnen niet een paar uur op hulp wachten. Vooral in de zomer, tijdens het kittenseizoen, is het alle hens aan dek. Je moet ze niet enkel grootbrengen, maar ook opvoeden. Aangezien ze geen moederfiguur hebben, rust er een zware taak op je schouders, want met een juiste opvoeding vermijd je gedragsproblemen. Dit is intensiever dan veel mensen denken, zeker omdat kittens echte vuilmakers zijn en overal inhangen. Maar wat wil je, je kan niet verwachten dat ze braaf in de rij gaan staan.”

Slaap, vakantie, plannen met vrienden, uitstapjes,...als er een noodoproep is, laat ik alles vallen.
De papflessers van Kim

© Miep Peumans - Kim & Beau

Wat krijg je ervoor terug?

“Enorm veel liefde! Je krijgt het gevoel dat je iets belangrijk doet in deze wereld. Er is een enorme nood aan papflesmama’s en -papa’s. Ik weet dat Zwerfkat In Leuven op mij steunt en dit geeft een enorme voldoening!”

Heeft dit een impact op je relatie? 

“Zeker en vast. Kittens zijn heel intensief, ze vragen veel aandacht, maken enorm veel vuil en zijn super actief vanaf een bepaalde leeftijd. Het gebeurt vaak dat we onze plannen moeten wijzigen of inkorten. Een daguitstapje kan je vergeten als je met papfleskittens zit die om de 2 à 3 uur eten nodig hebben. Gelukkig gaat mijn vriend later dan mij naar bed. Hij neemt dan de late voedingsessie voor zijn rekening zodat ik toch nog 6 uur slaap heb.”

Er is een enorme nood aan pleeggezinnen. Zwerfkat In Leuven rekent op mij en dit geeft een enorme voldoening!
De papflessers van Kim

© Miep Peumans - Kim & Beau

Zijn er dagen dat je het niet meer ziet zitten? 

“Absoluut! Ik heb dit jaar heel veel sterfgevallen gehad. Vaak is dit onoverkomelijk, maar toch voelt het alsof je faalt. De motivatie is dan ook heel ver zoek op sommige momenten. Het is heel belangrijk aan ‘selfcare’ te doen en momenten voor jezelf te nemen. En soms moet je ook ‘nee’ durven zeggen, hetgeen niet mijn sterkste kant is. Maar als je dan een nieuw klein snoetje voor je neus krijgt, is het van moeten, en als dat hummeltje het dan goed doet, krijg je weer hoop!”

Het is heel belangrijk aan ‘selfcare’ te doen en soms moet je ook ‘nee’ durven zeggen.
De papflessers van Kim

© Miep Peumans - Duchess & Kim

Het grootbrengen van kittens is heel intens. Is het afscheid telkens moeilijk? 

“Bij de ene gaat het wat moeilijker dan bij de andere. Ik doe dit ook al jaren, dus ik heb geleerd hiermee om te gaan. Ik vertrouw onze opvanggezinnen 200% en Zwerfkat In Leuven heeft een strenge adoptieprocedure. De kandidaat adoptanten moeten uit het goede hout gesneden zijn. Dit maakt het loslaten voor mij een stuk gemakkelijker. En veel tijd om na te denken is er niet want vaak staan er al nieuwe kittens in de rij. Dan kan ik mij weer focussen op mijn volgend avontuur.”

Zijn er papflessers die je altijd zullen bijblijven? 

“Ja, er zijn elk jaar wel 1 of 2 kittens die een plaatsje in m’n hart veroveren. Zeker als ze net geboren zijn, alleen in opvang komen of een speciaal karakter hebben. Ik heb ook echt een zwak voor de ‘dutskes’. Als ze zwaar ziek zijn of als ik ze er echt moet doorsleuren, bouw je er heel snel een sterke band mee op!”

De papflessers van Kim

© Miep Peumans - Gabriël

Hoe zou jij iemand overtuigen pleeggezin of papflesgezin te worden? 

“Deze zieltjes hebben niemand en dankzij jou krijgen ze de kans om op te groeien. Het beste gevoel ter wereld is als je je papflesser ziet evolueren en hun karaktertje ziet ontwikkelen. Je krijgt hun volledige vertrouwen, ze herkennen je en zijn enorm dankbaar. Die blinkende oogjes wanneer ze in de zetel tegen je neerstrijken, het zijn momenten van intens geluk. Jij kan voor hen het verschil maken en ervoor zorgen dat ze een liefdevolle thuis vinden.”

Die blinkende oogjes wanneer ze in de zetel tegen je neerstrijken, het zijn momenten van intens geluk.
De papflessers van Kim

© Miep Peumans - Kim & Chouffe

Kim vangt kittens op voor Zwerfkat In Leuven en heeft een webshop met unieke en handgemaakte katten- en hondenspullen. Je kan haar avonturen volgen op Instagram.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor