Overslaan en naar de inhoud gaan
8 tips voor een vlotte adoptie

8 tips voor een vlotte adoptie

Elena Caschetto

Verantwoordelijke Kittenhuis Gent

01/07/2020

Vaak bellen of mailen mensen impulsief wanneer ze prachtige foto’s van adoptiekittens zien verschijnen. Waarschijnlijk uit schrik om ‘ernaast te grijpen’. Toch is het belangrijk eerst de adoptie profielen te lezen omdat we altijd een match zoeken in het belang van de kittens. Graag deel ik enkele tips op basis van 6 jaar ervaring.

Tip 1: Bereid je voor en stel de juiste vragen

De adoptie van 2 kittens brengt kosten met zich mee. Ben je bereid je portefeuille open te trekken? Om goed te starten heb je heel wat zaken nodig. Denk maar aan voeding, kattenbakken, kattenbakvulling, krab- en klimmeubels, een mandje, speelgoed, dekentjes, enz… Vergeet ook de regelmatige dierenartsbezoekjes niet. Ik beveel onze adoptanten altijd de ‘handleiding voor een gelukkige kat’ van Anneleen Bru aan, zodat ze hun katjes beter leren kennen.

8 tips voor een vlotte adoptie

© Kittenhuis Gent - Bomi & Jamie

Tip 2 : Zoek een organisatie waar je achterstaat 

Surf naar de website of Facebookpagina van de organisatie die je voorkeur wegdraagt en kijk hoe ze werken. Hanteren ze wachtlijsten? Werken ze met adoptie aanvragen of eerder op ‘first come, first served’ basis? Ga ook na of je je kan vinden in hun missie. Stel je pas kandidaat als je goed op de hoogte bent, dit wordt enorm geapprecieerd. De meeste vrijwilligers en pleeggezinnen doen dit naast hun job. De uitgespaarde tijd kunnen ze investeren in de opvang van de katjes en de fondsenwerving.

8 tips voor een vlotte adoptie

© Kittenhuis Gent - Storm & Trixie

Tip 3: Lees de adoptie profielen grondig

We doen wekenlange observaties om het karakter en de persoonlijkheid van onze kittens in kaart te brengen. We zoeken immers de perfecte match tussen de kittens en hun gouden mandje. Daarvoor hanteren we een aantal criteria. Mogen de katten buiten of niet? Heb je een drukke baan? Heb je voldoende ruimte in je huis of appartement? Zijn er andere huisdieren of kinderen? Is er veel drukte in huis? Kan je genoeg tijd vrijmaken? Bekijk het hele lijstje met vragen om je een idee te vormen. Het welzijn van de kittens staat voorop. Dien dus geen adoptie aanvraag in als jouw situatie niet in het plaatje past. Wacht dan beter even je beurt af.

8 tips voor een vlotte adoptie

© Kittenhuis Gent - Obi & Gaspard

Tip 4: Aanvaard dat kittens in duo worden geplaatst 

Ik raad onze adoptanten altijd aan over de voordelen van duo-adoptie te lezen. Hoe vormen wij onze duo’s? Sommige kittens vormen automatisch een duo omdat ze aan elkaar hangen. In dat geval worden ze samen geadopteerd. Indien alle kittens uit eenzelfde nestje goed overeenkomen, mag de adoptant zelf een duo samenstellen op basis van de karaktereigenschappen. Als er maar 1 kitten is, wordt een adoptie enkel aanvaard als er een andere sociale kat in huis is. We maken geen enkele uitzondering op deze basisprincipes.

8 tips voor een vlotte adoptie

© Kittenhuis Gent - Sjoe & Horus

Tip 5: Doorspek je kandidatuur met liefde 

We zijn graag overtuigd van je intenties. De eerste indruk die wij van jou krijgen, is enorm belangrijk. Zorg dus dat je goed voorbereid bent (zie vorige tips). Wees ook eerlijk want als je bepaalde zaken verzwijgt, val je uiteindelijk door de mand. Ook de manier waarop je over katten in het algemeen of over je eigen katten spreekt, laat ons niet onberoerd. Als we geen warmte of liefde voelen, is er minder kans op een klik. Als er veel kandidaten zijn, kan dit het verschil maken.

8 tips voor een vlotte adoptie

© Kittenhuis Gent - Fientje & Mo

Tip 6: Toon geduld en begrip

Geduld en begrip zijn mooie eigenschappen. Het is enorm fijn te lezen dat mensen zich bv. goed geïnformeerd hebben. Of dat ze zich bewust zijn van de wachttijden en het er zeker voor over hebben. Of wanneer ze begrip tonen als ze niet in aanmerking komen voor een adoptie. Dit maakt het voor ons aangenamer en die positieve energie investeren we terug in onze opvangertjes.

8 tips voor een vlotte adoptie

© Kittenhuis Gent - Storm & Trixie

Tip 7: Denk goed na over je engagement

Een adoptie is geen lichtzinnige beslissing. Het is een verbintenis voor de komende 15 jaar - dit is ongeveer de gemiddelde leeftijd van een kat. Daarom maken we ook een adoptiecontract op. Dit contract vermeldt je verplichtingen als adoptant. Je moet bv. goed zorgen voor je kat(ten) en regelmatig naar de dierenarts gaan. We vragen je ook ons regelmatig een update te geven en je mag je kat(ten) niet afstaan zonder ons akkoord.

8 tips voor een vlotte adoptie

© Kittenhuis Gent - Ferre & Flynn

Tip 8: Neem het niet persoonlijk als je naast de boot grijpt

Jammer genoeg kunnen we niet iedereen (onmiddellijk) blij maken, maar slechte kandidaten bestaan niet in onze ogen. Als je niet in aanmerking komt voor een adoptie, hebben we heel waarschijnlijk een gezin gevonden dat beter matcht met de kittens in kwestie. We kijken eerst naar de kittens, en dan pas naar de mensen. Hun welzijn is prioritair, want we willen dat ze opgroeien tot gezonde en gelukkige katten zonder gedragsproblemen.

8 tips voor een vlotte adoptie

© Kittenhuis Gent - katjes Harry & Jade

Bezoek de website van Kittenhuis Gent voor meer informatie. Met dank aan fotografe Audrey Naessens (foto header). Ze is ook pleeggezin voor Kittenhuis Gent.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor