Overslaan en naar de inhoud gaan
Steun asielen vanuit je luie zetel

Steun asielen vanuit je luie zetel

De Redactie

One cat leads to another

29/06/2020

Asielen en opvangcentra hebben je steun meer dan ooit nodig. Door de coronacrisis en de nasleep hiervan verliezen ze veel inkomsten. Ontdek 6 snelle, veilige en makkelijke manieren om de organisatie van jouw hart te steunen.

Achter de organisaties die katten opvangen, verzorgen en ter adoptie aanbieden, zit een heel legertje van vrijwilligers. Velen hebben ook nog een job en een gezin. Omdat de overheid heel karig is met subsidies, zijn ze bovendien altijd druk in de weer om geld in het laatje te brengen.

Een grote hap van hun budget gaat naar voeding en medische kosten, waaronder vaccinaties, ontvlooiing,  ontworming en castratie of sterilisatie. Alle katjes worden ook gechipt. Denk daarnaast ook aan de ‘basics’ zoals kattenmanden, speelgoed, krabmeubels en kattenbakvulling. Tot slot investeren organisaties ook in vangkooien voor zwerfkatten of couveuses voor moederloze kittens.

Een asielkat is de goedkoopste optie 

Een gratis kat of kitten bestaat niet aangezien je ook als particulier een aantal wettelijke verplichtingen hebt: castratie of sterilisatie, chippen en registratie in Catid, de databank van de Vlaamse overheid. Tel hier nog de aanbevolen vaccinaties en behandelingen bij, en je zit al snel aan € 250. Voor een asielkat betaal je daarentegen tussen € 120 en € 150. Bijkomend voordeel is dat asielen hun katten socialiseren en de juiste match zoeken i.f.v. hun karakter.

Steun asielen vanuit je luie zetel

© Kat Zoekt Thuis (Gent)

6 snelle manieren om vanuit je luie zetel te steunen

1. Steun je favoriete organisatie rechtstreeks

Surf naar de website of Facebookpagina van een asiel of opvangcentrum in jouw buurt en bekijk de mogelijkheden:

  • Doneer rechtstreeks. Vanaf € 40 is je gift vaak belastingaftrekbaar.
  • Stort in een paar klikken geld via de inzamelingsacties op hun Facebookpagina.
  • Word peter of meter van een katje voor een klein bedrag. Adoptie is niet verplicht.
  • Koop rechtstreeks via de webshop van de organisatie.
  • Koop via de banners van Zooplus of Bol.com op hun website zonder dat je een cent meer betaalt. De organisatie ontvangt in ruil een kleine commissie.

Ook kattencafés zoals het Gentse DreamCatchers en het Brugse Puss and Books werken nauw samen met asielen & opvangcentra. Hun stamkatten staan ter adoptie en entertainen - wanneer ze goesting hebben - de aanwezige stamgasten.

Steun asielen vanuit je luie zetel

© Zwerfkat in Leuven

2. Steun het Sprotjesfonds

Bezieler van het Sprotjesfonds is Joshua Dutré, ook bekend als presentator van het VTM-programma ‘Beestig’. Het fonds werd opgericht ter ere van Sprotje’, een onfortuinlijk katje dat door zijn toenmalige eigenaar in een oven gestoken werd. Sprotje overleefde het dankzij de goede zorgen van Joshua en de dierenmishandelaar kreeg de maximumstraf aangesmeerd. Joshua schenkt ook een deel van de inkomsten van zijn pas verschenen boek 'mijn passie voor dieren' aan het fonds.

Steun asielen vanuit je luie zetel

© Sprotjesfonds VZW

3. Steun de projecten van Dierendonatie

Dierendonatie helpt asielen en opvangcentra met het opzetten van crowdfunding acties. Zo nemen ze een stukje druk weg bij de organisaties. Surf naar de lopende projecten en kies een organisatie waar je achterstaat. Een paar klikken maken een wereld van verschil.

Steun asielen vanuit je luie zetel

© Kittenhuis Gent

4. Shop via het Belgische platform Trooper

Surf naar de website van Trooper en vind de organisatie die je wil steunen. Vervolgens kan je shoppen in meer dan 400 webshops zonder een cent meer te betalen.  De organisatie in kwestie ontvangt een kleine commissie. Je kan ook rechtstreeks shoppen via de banner van Trooper op de website van de aangesloten organisaties. “Eigenlijk is Trooper de digitale versie van de wafelverkoop en spaghettiavond in één, maar het kost een pak minder moeite.” Dixit Elisabet Lamote, CEO van Trooper.

Steun asielen vanuit je luie zetel

© Cat Shelter Limburg

5. Steun VZW Azura

VZW Azura spant zich in voor katten die een dure, levensreddende operatie moeten ondergaan. Zo ondersteunen ze kleinere asielen en opvangcentra die de financiële middelen niet hebben. Daarnaast organiseren ze ook voedselbedelingen. Om dit logistiek te bolwerken, hebben ze een crowdfunding opgestart voor de aankoop van een camionette.

Steun asielen vanuit je luie zetel

© Poezenbos (Buggenhout)

6. Steun Tuin van Bastet

Tuin van Bastet zet websites en webshops op voor kleinere asielen. Ze verzorgen de hosting, bieden support en rekenen op donaties om hun werking te financieren. Voor een klein bedrag word je peter of meter van een project en draag je een stukje van de onderhoudskosten. Tuin van Bastet ondersteunt ook het asiel waar Lauren Versnick en Jens Dendoncker hun katten, Maurice en Toulouse, adopteerden.

Steun asielen vanuit je luie zetel

© Hoop voor Zwervertjes (Ingelmunster)

Zelf de handen uit de mouwen steken

Misschien wil je wel een verschil maken op het terrein? Meld je dan aan als vrijwilliger of word pleeggezin. Neem contact op met een asiel of opvangcentrum in je buurt en bespreek de mogelijkheden. Je kan ook zelf een kat of een duo kittens adopteren, net zoals Jolien of enkele bv’s die bewust voor adoptie kozen.

Steun asielen vanuit je luie zetel

© Zwerfkat in Nood (Lommel)

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor