Overslaan en naar de inhoud gaan
Een kwartier in een oven van 200°

Een kwartier in een oven van 200°

De Redactie

One cat leads to another

23/10/2020

Het horrorverhaal van Sprotje jaagde in 2018 een schokgolf door Kortrijk en omstreken. De brutaliteit van de laffe daad  - Sprotje werd eerst al voetbal gebruikt voordat ze in een snikhete oven belandde - tartte elke verbeelding. Als bij wonder overleefde ze de aanslag. 

De advocaat van de burgerlijke partijen, Anthony Godfroid, smeerde de dader de maximumstraf aan. Hij kreeg 6 maanden cel aan zijn broek, een geldboete van 4.000 euro en een levenslang verbod op het houden van dieren. Meester Godfroid is gespecialiseerd in dierenrechten en liet ook al een paar broodfokkers in het stof bijten.

De folteraar kreeg van de rechter terecht de stempel ‘dierenbeul’ opgedrukt en blonk uit door zijn afwezigheid tijdens de rechtszitting. Het is trouwens niet het type waarmee je een glas gaat heffen want de rechter sprak van "barbaarse mishandeling, een totaal gebrek aan schuldbesef, gevoelloosheid voor dieren en mensen en daarom gevaarlijk voor onze maatschappij." 

De comeback van Sprotje

Het is een mirakel dat Sprotje vandaag gelukkig rondhuppelt. Vlak na de folterdaad werd ze nog een paar dagen zwaar verbrand aan haar trieste lot overgelaten. Tot er iemand uit de omgeving van de betrokkene haar naar de dierenarts voerde. 

Ze was meer dood dan levend toen ze op de operatietafel belandde van dierenartsen Valerie Huvaere en Joshua Dutré, ook bekend als presentator van het VTM-programma Beestig. Ze had brandwonden op haar hele linkerflank, haar poten, haar neus en haar oor. Ze vocht voor haar leven en haalde het. Om de operatie te betalen werd een crowdfunding opgezet die maar liefst 15.000 euro in het laatje bracht.

Het is een mirakel dat Sprotje vandaag gelukkig rondhuppelt.
Een kwartier in een oven van 200°

© Sprotjesfonds VZW

Sprotje kwam na haar behandeling onder de vleugels van de mama van Joshua Dutré terecht (als kat ben je nergens beter af dan bij de moeder van een dierenarts). Na een tijdje kreeg ze gezelschap van Riba, een kitten dat door het oog van de naald kroop nadat ze te vroeg bij haar moeder was weggehaald. Door haar speelse en uitbundige karakter haalde ze Sprotje langzaam maar zeker uit de wurggreep van de angst. Want Sprotje had het niet zo voor de combinatie van keukens, ovens en mensen. Vandaag is het duo onafscheidelijk.

Een kwartier in een oven van 200°

© Sprotjesfonds VZW - Sprotje & Riba

De positieve bijdrage van Sprotje

Het overweldigende succes van de crowdfunding (Nvdr: 15.000 euro) mondde uit in de oprichting van het Sprotjesfonds. De bezieler, Joshua Dutré, gebruikt het fonds om dierenartsen te ondersteunen bij gevallen van zware dierenmishandeling en schenkt ook een deel van de opbrengst aan asielen en opvangcentra.

Als waarschuwing voor andere zieke geesten, besloot Minister Ben Weyts bovendien om de maximumstraf voor dierenmishandeling op te trekken van 6 naar 18 maanden. Deze maatregel werd niet door iedereen op handgeklap onthaald omdat sommigen voor nog strengere straffen pleiten.

Sprotje zelf is vandaag alive & kicking. Ze groeide uit tot een symbool in de strijd tegen dierenmishandeling en als fiere mascotte van het Sprotjesfonds zet ze zich in voor de goede zaak. 

Een kwartier in een oven van 200°

© Sprotjesfonds VZW - Sprotje alive & kicking

Wil je zelf een geval van dierenmishandeling melden? Ontdek hier hoe je actie onderneemt en bij welke instanties je terecht kan.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor