Overslaan en naar de inhoud gaan
Is een jaarlijkse check-up wel nodig?

Is een jaarlijkse check-up wel nodig?

Julie Houtmeyers

Dierenarts & Cat Coach

08/08/2020

Wel, ja! Het jaarlijkse dierenartsbezoekje voor de vaccinaties is zeer belangrijk, maar het draait om zoveel meer. De dierenarts zal je kat immers helemaal bekijken, wegen, onderzoeken en vragen stellen over haar gedrag. En daar doe je je kat, ook al beseft ze het misschien niet, echt een plezier mee.

Ik hoor je al denken dat je kat niet staat te springen voor een uitje naar de dierenarts, maar met de juiste voorbereiding gaat dit best vlot. Dus laat je hierdoor alsjeblieft niet afschrikken. Sommigen veronderstellen dat een kat wel voor zichzelf zorgt, maar niets is minder waar. Net zoals bij elk ander dier, is het nodig haar gezondheid regelmatig te laten controleren. 

En dat geldt zowel voor binnen- als buitenkatten. Ook je binnenhuiskat kan virussen en parasieten oplopen via jou, via bezoek of via de hond. Het risico op nierinsufficiëntie, artrose, suikerziekte, kanker of een andere aandoening is dus reëel. En als je wacht tot je kat duidelijk zichtbaar ziek is, ben je misschien te laat.

Is een jaarlijkse check-up wel nodig?

© Julie Houtmeyers - Odette

Vijf goede redenen voor een jaarlijkse controle

In de praktijk merk ik dat mensen soms spijt hebben omdat ze in bepaalde gevallen te laat aan de alarmbel trokken. En zo beland ik meteen bij de eerste belangrijke reden.

1. Katten zijn meesters in het verbergen van ziekte en pijn

Een kat mag haar zwakte niet tonen, dat zit ingebakken haar natuur. Haar voorouder, de Noord-Afrikaanse wilde kat, leefde helemaal alleen en was zowel roofdier als prooidier. Haar gezondheid was dus van levensbelang en het minste teken van zwakte werd afgestraft. 

Bij sommige ziektes lijkt je kat perfect normaal tot het te laat is. Of je kat vertoont heel vage gedragsveranderingen of klachten die jij niet herkent, maar je dierenarts wel. In sommige gevallen is bloed- of urineonderzoek sterk aanbevolen omdat men zo bepaalde ziektes veel sneller opspoort.

Is een jaarlijkse check-up wel nodig?

© Julie Houtmeyers & Ulla

2. Voorkomen is beter dan genezen

Preventie is belangrijk. Daarom laat je je kat vaccineren, bescherm je haar tegen parasieten en  win je adviezen over voeding en verzorging in bij je dierenarts. Als je bepaalde aandoeningen vroeg opspoort, is er meer behandelingsmarge, een betere prognose, een lagere kostprijs en een veel betere levenskwaliteit. 

Een regelmatig bloed- en urineonderzoek in combinatie met een bloeddrukmeting is heel nuttig, ook al mankeert je kat niks (of zo lijkt het toch). Voor seniorkatten van 11 jaar of ouder wordt dit sterk aanbevolen. Hierdoor krijgt je dierenarts een heel mooi beeld van de normale waarden van je kat. En kleine veranderingen vallen zo sneller op, ook al liggen ze binnen de algemeen vooropgestelde normaalwaarden. Dankzij die kennis kan je dierenarts veel sneller ingrijpen en kunnen sommige problemen vermeden worden.

Medische aandoeningen leiden soms ook tot gedragsproblemen en omgekeerd. Denk maar aan een kat die naast de kattenbak plast omdat ze een blaasontsteking heeft of de kat die ten gevolge van chronische stress een blaasontsteking ontwikkelt. Deze problemen kan je vermijden als je kleine gedragsveranderingen snel opmerkt en aanpakt.

Is een jaarlijkse check-up wel nodig?

© Julie Houtmeyers & Ulla

3. Katten worden veel sneller ouder dan mensen

Omgerekend naar mensenjaren, is een kat van 1 jaar 15. En op de leeftijd van 2 jaar is ze 24. Elk daaropvolgend jaar wordt ze ongeveer 4 jaar ouder. In die tijd kan er veel gebeuren. Een doktersbezoek om de vier jaar is voor ons ook geen overbodige luxe. Voor katten ouder dan 7 jaar is zelfs een halfjaarlijkse check aangewezen omdat veel ziektes zich vanaf deze leeftijd ontwikkelen.

4. Het vragenuurtje

Een goede band met je dierenarts is belangrijk omdat jullie hetzelfde doel voor ogen hebben: de beste gezondheid, het welzijn en het geluk van je kat. Gebruik de consultatie om vragen te stellen, gedragsveranderingen te bespreken en tips te vragen over vachtverzorging of het toedienen van medicatie. Vragen staat altijd vrij en domme vragen bestaan niet, dus go for it!

Is een jaarlijkse check-up wel nodig?

© Julie Houtmeyers & Ulla

5. Regelmatige bezoekjes zijn minder eng voor je kat

Een dierenartsbezoek kan stresserend zijn, maar dankzij een goede voorbereiding  kan je kat eraan wennen. En als een jaarlijkse check-up routine wordt, zal ze dat uitstapje niet alleen associëren met pijn, ziekte of angst. Het is dus een goed idee ook naar de dierenarts te gaan wanneer je kat lekker in haar vel zit.

Op welke ziektesymptomen kan je letten?

Eigenlijk is het simpel, los van een jaarlijkse gezondheidscontrole is de minste verandering bij je kat een goede reden om je dierenarts te consulteren. Elke verandering kan wijzen op een onderliggend probleem en is dus belangrijk genoeg om bij stil te staan. Op volgende symptomen kan je letten:

  • Eetlust: meer / minder
  • Drankopname: meer / minder
  • Plasgedrag: vaker op de kattenbak gaan, plots naast de kattenbak gaan,…
  • Braken / diarree
  • Ademhaling: versnelde ademhaling, hoesten,…
  • Vacht / huid: onverzorgde vacht, kale plekken, wonde die niet geneest,…
  • Mond / gebit: slecht ruikende adem, kwijlen, moeilijker eten,…
  • Mobiliteit: minder springen, strammer lopen, manken,…
  • Gewicht: weeg je kat regelmatig om te kunnen opvolgen of het gewicht toe- of afneemt
  • Gedrag: meer slapen, hyperactief zijn, vaker miauwen, zich overmatig likken, agressie, …
Is een jaarlijkse check-up wel nodig?

© Julie Houtmeyers - Odette

Tandvleesproblemen en overgewicht

Het belang van veel zaken wordt onderschat. Zo komen tand(vlees)problemen heel vaak voor en kampt ongeveer de helft van de katten met overgewicht. Problemen die vaak niet worden opgemerkt, maar de levenskwaliteit en de levensduur van je kat flink naar beneden halen.

Vertoont je kat andere symptomen of twijfel je over het belang ervan, vraag het dan gewoon aan je dierenarts. Je kan altijd telefonisch advies inwinnen voordat je op consultatie gaat. En je gaat beter een keer te veel dan te weinig. Zo vermijd je het risico dat je kat pijn lijdt of - erger nog - sterft.

Is een jaarlijkse check-up wel nodig?

© Julie Houtmeyers & Odette

Julie Houtmeyers is dierenarts kleine huisdieren en gecertificeerd cat coach. Bezoek haar website.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor