Overslaan en naar de inhoud gaan
Zijn prooien kadootjes?

Zijn prooien kadootjes?

Anneleen Bru

Kattengedragstherapeut en auteur

07/07/2020

Katten zijn niet alleen superlieve dieren maar ook geboren jagers. Regelmatig durven ze wel eens naar huis komen met half levende muizen, insecten en vogels. Leuk voor hen maar niet zo leuk voor jou en die prooi.

Onze huiskatten zijn van nature opportunistische jagers met vlijmscherpe nagels en een superscherp gehoor. Of ze nu honger hebben of niet, hun jachtinstinct wordt getriggerd bij het minste geruis in het gras of het zicht van een bewegend object in de omgeving.

Hoewel ze niet altijd succesvol is in haar pogingen, brengt onze kat vaak haar buit mee naar huis omdat dit een veilige omgeving is. Hier kan ze de prooi lossen om ze al dan niet verder te verorberen. En dan zit jij plots opgescheept met een onaangenaam 'kadootje'.

Is het een kadootje voor jou?

Nee, helaas niet, ook al denken veel eigenaars van wel. Het is waarschijnlijk ook geen overblijfsel van moedergedrag waarbij de mama half levende prooien naar het nest brengt zodat kittens leren hoe ze moeten vangen en doden. 

Waarom brengen katten dan prooien mee naar huis?

Katten jagen in hun jachtgebied en eten in hun hartsgebied, een veilige omgeving die zich vaak in huis bevindt. Daarom brengen ze de prooi mee, zonder ze per se op te eten. Ze krijgen immers al genoeg eten van jou. Het zijn opportunistische jagers die elke kans grijpen om een prooi te vangen, honger of geen honger.

Zijn prooien kadootjes?

© Sharon Debuyser - Maurice serveert konijn zonder pruimen

Kan je hen duidelijk maken hun prooien in de tuin te laten?

De kat volgt haar instincten, je kan dit dus niet 'afleren'. Je kan wel plaatsen voorzien in de tuin waar de kat zich veilig genoeg voelt om haar prooi achter te laten. Ik denk bijvoorbeeld aan tuinhuizen of visuele barrières zoals hagen, plantenbakken en gestapelde fruitkisten.

Kan je nog iets anders proberen?

Er bestaan heel wat technieken om de jachtskills van de kat te beperken, niet onbelangrijk in een tijd waar milieu activisten haar het koosnaampje 'surplus killer' geschonken hebben. Het invoeren van de ‘avondklok’ is een van de belangrijkste. In dat geval hou je de kat 's avonds en 's nachts binnen, tijdstippen waarop de jacht het succesvolst is. Het is belangrijk dat je hier een consequente routine opbouwt.

Daarnaast kan je ook een belletje aan de halsband hangen. Kies voor een veilige halsband die rekbaar is of een veiligheidsslotje bevat dat onmiddellijk openspringt. Het is geen garantie want er zijn genoeg katten die zelfs met een belletje even succesvol jagen.

Zijn prooien kadootjes?

© Liang Wang on Unsplash

Spelen is jagen

Tot slot raad ik je aan héél veel met je kat te spelen, zowel binnen als buiten, en bij voorkeur met lange hengels zodat ze haar jachtinstinct kan botvieren. Focus hierbij op de meest drukke jachtmomenten. Die vallen samen met de schemering, dus net voordat je gaat slapen en net wanneer je opstaat. Wees niet bang dat je haar instinct nog verder aanwakkert, integendeel, het zit erin en hoe meer jij het eruit haalt, hoe minder andere (levende) prooien het ontgelden.

Anneleen Bru is kattengedragstherapeut en auteur van de I Love Happy Cats boeken. Schrijf je in voor de Happy Cats Bootcamp, een unieke online training om je kat(ten) in 1 maand gelukkig te maken.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor