Wat betekent je kat voor jou?
De Nederlandse kattengedragsdeskundigen Esther Bouma en Marsha Reijgwart onderzoeken de relaties tussen kat en mens. In hun nieuwste onderzoek proberen ze te achterhalen hoe we naar onze kat kijken en in welke mate we haar vermenselijken.
Corona heeft ons niet klein gekregen en dat is deels te danken aan de onvoorwaardelijke steun van onze huisdieren. Doordat we plots massaal op stal bleven, werkten we onze trouwe viervoeters zelfs een beetje op de zenuwen. Maar wat een verademing was het om hun warme knuffels in ontvangst te nemen zonder het gezanik over ‘corona’. Ze hebben ons zoveel gegeven. En daar willen Esther Bouma en Marsha Reijgwart meer over weten.
Mijn kat is jaloers
Door die hechte band met onze harige gezinsleden, geven we hen soms menselijke trekjes. De jaloerse of wraakzuchtige kat is een klassieker in het genre. Maar het is en blijft fictie. Je kat wordt gedreven door natuurlijke instincten. Bekijk haar als een wild specimen dat toevallig op je canapé is beland. Ook naar die vermenselijking van de kat, ook wel antropomorfisme genaamd, graven beide onderzoeksters dieper.
Zijn Nederlandse katten slimmer dan Vlaamse?
Hiervoor is geen enkel wetenschappelijk bewijs. Purr doctors Esther Bouma en Marsha Reijgwart voeren dit onderzoek uit i.s.m. de universiteit van Groningen en ze steken ook graag hun licht op bij Vlaamse katteneigenaren. De Nederlandse katten zijn wel talrijker, maar ze halen alvast geen ‘muizen uit de muur’. Dat privilege is enkel weggelegd voor hun baasjes (nvdr: de ‘kroket uit de muur’). Twijfel dus niet, help je kat en vul die vragenlijst in.
© Karen Vranken
Bezoek de website van onderzoekster en kattengedragstherapeute Esther Bouma als je meer over haar wil weten. Via de Facebookpagina van Purr doctors blijf je op de hoogte van de onderzoeksresultaten.