Overslaan en naar de inhoud gaan
Ceci n'est pas un chat

Broodthaers interviewt zijn kat

De Redactie

One cat leads to another

11/06/2020

De vette knipogen naar Magritte zijn talrijk in het oeuvre van Broodthaers. De Belgische kunstenaar stierf in 1976 op 52-jarige leeftijd. Tijdens zijn korte leven zette hij de dingen graag op z’n kop, maar dit interview uit 1970 is helemaal van de pot gerukt.

Broodthaers en Magritte dagen ons allebei uit de de werkelijkheid in vraag te stellen. En toegegeven, het werkt geestverruimend als je het vanzelfsprekende in een andere context plaatst. In die zin is het surrealisme een ode aan de creativiteit en het “out of the box” denken. 

Marcel in gesprek met zijn kat

Het interview vond plaats bij hem thuis. Was het zijn kat was of een geleend exemplaar? We weten het niet. Tijdens het gesprek drijft Marcel de kat tot waanzin door telkens in verschillende toonaarden dezelfde vragen te herhalen: ‘Ceci est une pipe?’ en ‘Ceci n’est pas une pipe?’. De kat raakt steeds meer opgewonden naarmate het interview vordert.

Dit fragment bevat de geluidsopname van het interview. Spoel meteen door naar 02:05 en geniet van een staaltje surrealisme.

Ceci n'est pas une pipe

Broodthaers: “Ceci est une pipe?”

Zijn kat: “Miauw”

Broodthaers: “Ceci n’est pas une pipe?”

Zijn kat: “Miauw”

Broodthaers: “Ceci est une pipe?”

Zijn kat: “Miauw”

Broodthaers: “Ceci n’est pas une pipe?”

Enzovoort...

Broodthaers interviewt zijn kat

Ceci n'est pas un chat

De beroemde pijp van Magritte laat ons nadenken over de relatie tussen woord en beeld. Als we een pijp zien, nemen we allemaal zonder nadenken aan dat het een pijp is. Maar is het wel een pijp? Of wordt het pas een pijp als we het woord ‘pijp’ erop plakken? Want misschien is het geen pijp, maar een kat.

Broodthaers interviewt zijn kat

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor