Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat

Waarom je kat laten steriliseren?

Joris Boone

Catman bij dierenrechtenorganisatie GAIA

20/10/2020

Op een ludieke wijze mensen aanzetten om hun kat te laten steriliseren. Dat was het doel van GAIA met de radiospot die tussen 25 juni en 9 juli uitgezonden werd, gevolgd door een tv-spot tussen 7 en 20 september 2020. 

Dat sensibiliseren nog altijd noodzakelijk is, blijkt ook uit een enquête die GAIA tussen 22 april en 28 april 2020 liet afnemen door onderzoeksbureau Ipsos bij een representatief staal van de Belgische bevolking met minstens 1 kat. Hieruit blijkt dat 91% van de katten in Vlaanderen gesteriliseerd is, maar dat er naar schatting nog 160.755 katten niet gesteriliseerd zijn!

De sterilisatieplicht werpt vruchten af

Sinds 1 april 2018 is het in Vlaanderen verplicht je kat te laten steriliseren. Kittens moeten sinds die datum gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze vijf maanden oud zijn. Voor alle volwassen katten geboren tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 lag de deadline op 1 januari 2020. Uit de Ipsos enquête blijkt dat 29% van de katers gecastreerd is omdat het verplicht is, bij kattinnen is dat 23%. De wettelijke verplichting werpt dus wel degelijk zijn vruchten af.

Waarom je kat laten steriliseren?

© GAIA

Overpopulatie in asielen

GAIA heeft jarenlang campagne gevoerd voor de wettelijke sterilisatieplicht die naast Vlaanderen ook geldt in Brussel (sinds 1 januari 2018) en Wallonië (sinds 1 november 2017). De verplichte sterilisatie moet een einde maken aan de overpopulatie van katten en kittens die in asielen gedumpt worden. Elk jaar worden er in de Belgische asielen noodgedwongen katten geëuthanaseerd. En dat is niet de schuld van de asielen, zij kunnen de grote toevloed van niet-gesteriliseerde en niet-gecastreerde katten gewoonweg niet aan.

Katten kweken als konijnen

Laten we even een oefening maken met het cijfer van de 160.755 niet-gesteriliseerde katten van de Ipsos enquête. Als je er vanuit gaat dat er 50% katers en 50% kattinnen zijn, kom je aan 80.377 koppels katten. Als je weet dat 1 koppel tot 3 keer per jaar een nest van 6 kittens kan voortbrengen, krijg je een potentieel van 1,4 miljoen kittens per jaar. Dat zijn catastrofale cijfers als je weet dat de asielen overrompeld worden en er niet genoeg kandidaten voor adoptie zijn. En dat is net wat GAIA wil voorkomen. Als er minder katten in de asielen terechtkomen, is het niet nodig gezonde katten te laten euthanaseren.

Aangezien de meeste zwerfkatten nakomelingen zijn van niet-gesteriliseerde of niet-gecastreerde huiskatten en gesteriliseerde of gecastreerde katten gezonder zijn (onder meer minder kans op baarmoederontsteking), blijft GAIA sensibiliseren rond de sterilisatieplicht en de voordelen ervan. 

Waarom je kat laten steriliseren?

© Gaia

Resultaten Ipsos enquête Vlaanderen

  • 91% van de Vlaamse katten is gesteriliseerd/gecastreerd
  • 94% van de katers is gecastreerd 
  • 88% van de kattinnen is gesteriliseerd 
  • Katers, katten tussen 4 en 6 jaar en katten afkomstig uit het dierenasiel of van een erkende kweker, zijn vaker gesteriliseerd/gecastreerd 
  • Kattinnen worden vooral gesteriliseerd om een nestje te vermijden (48%), de overvloed aan zwerfkatten in te dijken (29%) en omdat het verplicht is (23%). In veel gevallen was het dier al gesteriliseerd/gecastreerd voordat het bij de eigenaars terecht kwam (24%)
  • Katers worden vooral gecastreerd om te voorkomen dat ze gaan sproeien (31%), omdat het verplicht is (29%), om nestjes te voorkomen (29%) en omdat ze er rustiger van worden (29%)

Opvallend is dat slechts 13% zijn kat laat steriliseren of castreren op aanraden van de dierenarts. Dat cijfer hadden we graag hoger gezien. Ook blijkt uit de enquête dat veel mensen hun kat niet laten steriliseren omdat het te duur is.

Waarom je kat laten steriliseren?

© GAIA

Ook voor kattenleed moet de curve omlaag

Na de veelbesproken sensibiliseringsactie ‘Laat je poesje knippen voor ze begint te wippen’, wil GAIA nu ook de beleidsmakers aanspreken. Om sterilisatie goedkoper en laagdrempeliger te maken, heeft GAIA een btw-verlaging van 21% naar 6% voorgesteld. Dit voorstel werd al goedgekeurd in de Belgische Kamer en het is nu nog wachten op groen licht van de Europese commissie. Om haar punt te maken plaatste GAIA een advertentie in de nationale kranten waar de groei van de kattenpopulatie op de bekende COVID19-curve wordt weergegeven. Want ook deze onrustwekkende stijging verdient de aandacht van onze politici!

Waarom je kat laten steriliseren?

© GAIA

Joris Boone is Catman bij dierenrechtenorganisatie GAIA.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor