Overslaan en naar de inhoud gaan
Carl Olof Larsson

Virtuele expo over katten in de schilderkunst

De Redactie

One cat leads to another

09/04/2020

Katten zijn het perfecte excuus voor een tentoonstelling dacht kunsthistorica Nathalie Gathelier. Ze stelde een eigenzinnige collectie schilderwerken samen en bewijst dat katten niet veel veranderd zijn sinds het tijdperk van Manet, Goya, Renoir en consorten.

De collectie is onderverdeeld in 4 grote thema’s en steekt van wal met de verering en de demonisering van de kat. Op een standbeeld geplaatst in Egypte, er stevig vanaf gekeild in de Middeleeuwen. Daarna zoomt ze in op het hoge knuffelgehalte en de definitieve inpalming van de huiskamer. Tot slot nog een spelletje “spot the cat” of hoe grote meesters het niet konden laten heimelijk een kat op hun doeken binnen te smokkelen.

Verder vooral mannelijke schilders die vooral vrouwelijke modellen portretteren en zo het cliché van de crazy cat lady bekrachtigen. Uitzonderlijk duikt er ook een mannelijk exemplaar op die zijn poezel met liefde bejegent.

De voorloper van Grumpy Cat en slaapkamerterroristen

Nathalie Gathelier toont aan dat onze 19e-eeuwse medemens ook worstelde met het dilemma “in bed of niet in bed” en ze ontdekte en stoemelings ook de voorloper van Grumpy Cat. In de werken wordt ook duidelijk dat onze verhouding met katten nauwelijks veranderd is. Zouden de composities van de meesters er anders uitzien met een smartphone in de hand?

Zouden de composities van de meesters er anders uitzien met een smartphone in de hand?

Check hieronder een paar opvallende werken uit de collectie en hun knipoog naar vandaag. Of plan een gezellig uitstapje in het virtuele museum. Best op groot scherm voor optimale omstandigheden. De inkom is gratis. 

 

Is dit echt de voorloper van Grumpy Cat? Voor Nathalie Gathelier is de onverschilligheid waarmee dit schepsel poseert een duidelijk teken. Zijn baasje blinkt van opwinding daarentegen.

Jean-François Garneray

Jean-François Garneray © The Louvre, Dist. RMN-Grand Palais / Angèle Dequier

De kat als eeuwige bankligger. Kijk naar de plek die de hond inneemt. Meer naar het voeteinde en zo hoort het ook. Je moet je plaats kennen in het leven.

Carl Olof Larsson

Carl Olof Larsson © ADAGP / Hervé Lewandowski

Op de loer. De heimelijk loensende blik is levensecht en zuigt je in het schilderij. Met heel veel geduld geschilderd en alvast niet door iemand van de toenmalige vogelbescherming.

Kat loert naar vogels

Anoniem © Madame Klossowska de Rola / image of the MMA

Het eeuwige enthousiasme van kwispel kan danig op de zenuwen werken. Wat een contrast met de terughoudendheid en de discretie waar katten een patent op hebben.

Philippe Rousseau

Philippe Rousseau © RMN-Grand Palais (The Louvre) / Stéphane Maréchalle

Hoe kan ik beletten dat de kat niet meer op het aanrecht springt? Een vaak gestelde vraag op google waarop we het antwoord ondertussen kennen: doe geen moeite.

Jean-Baptiste Siméon Chardin

Jean-Baptiste Siméon Chardin © Alinari Archives, Florence, Dist. RMN- Grand Palais / Fratelli Alinari

Een vaas in scherven op de grond. Check. Een deel van je garderobe naar de knoppen. Check. Kattenterreur is van alle tijden.

Jules Le Roy

Jules Le Roy © ADAGP / Hervé Lewandowski

De vrijgevochten Cecilia Beaux schilderde zonder het te weten een van de voorbodes van de moderne selfie. Let erop hoe deze bevallige dame “de goede kant” van haar gezicht in de verf zet.

Cecilia Beaux

Cecilia Beaux © RMN-Grand Palais / Agence Bulloz

Maakte de Belgische schilder Georges Lemmen er een punt van toen dit katje in beeld verscheen en zich op het dons vleide? We zullen het nooit weten.

Georges Lemmen

Georges Lemmen © RMN-Grand Palais (domaine de Compiègne) / Franck Raux

Een zeer herkenbare scène. De zaakjes aandachtig in de mot houden tijdens het koken. Zonder dralen als de kippen erbij wanneer er toevallig een stukje naast de pot belandt.

Gustave Achille Guillaumet

Gustave Achille Guillaumet © Madame Klossowska de Rola / image of the MMA

“Spot the cat” in het beroemde meesterwerk over de bruiloft van Kana. Vlakbij onze kat vind je het symbool van de duivel. Een voorteken van nakende ontrouw?

Veronese

Veronese © ADAGP / Hervé Lewandowski

Door hun elegantie, mysterieuze aard en verleidelijke schoonheid krijgen katten vaak vrouwelijke eigenschappen toegedicht. Deze sexueel geladen prent werd natuurlijk door een man geschilderd.

Balthus

Balthus © ADAGP / Hervé Lewandowski

The office cat. Onverstoorbaar terwijl het werkzweet van de muren druipt. Nauwelijks oog voor hetgeen rondom gebeurt. Tenzij af en toe een blik die leest als “whatever”.

David Ryckaert III

David Ryckaert III © ADAGP / Hervé Lewandowski

Is dit de eerste instacat? Het is in elk geval een van de enige katten die alleen in beeld verschijnt. Anno 2020 zou Jean-Jacques met dit exemplaar waarschijnlijk tonnen volgers verzamelen.

Jean-Jacques Bachelier

Jean-Jacques Bachelier © Jean Dampt

De laptopkat. Wanneer deze dame ontspanning zoekt in een prehistorische versie van de Japanse Flair, komt er iemand om aandacht bedelen. De slip van haar kimono moet eraan geloven, dus zwicht ze.

Isoda Koryūsai

Isoda Koryūsai © RMN-Grand Palais / Jean- Gilles Berizzi

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor