Overslaan en naar de inhoud gaan
Kind met kat

Kiekjes van katten en kinderen

De Redactie

One cat leads to another

26/03/2020

Als echtgenote van een dierenarts zag Miep heel wat viervoeters op de operatietafel belanden. Tijdens het oplapwerk assisteerde ze haar echtgenoot. Maar ook buiten de operatiekamer krioelde het van de beesten.

In en rondom het huis was het altijd een beestenboel van jewelste. Haar vier kinderen niet meegerekend liep je er katten, honden, schapen, kippen en  andere creaturen van verschillende pluimage tegen het lijf. De katten sloten er een bondgenootschap met de rest maar niet elk pact was standvastig. Er kwamen wel eens schrammen van. 

Als fotograaf is Miep altijd op zoek naar de onbewaakte momenten. De subtiele aanraking, de vluchtige blik of het beeld dat net niet in het rijtje past. Niet te veel mise-en-scène, observeren en laten gebeuren. Toen haar zoons in lang vervlogen tijden punksongs afvuurden op een dol publiek, lag ze op de planken tussen de herrie met de camera in de aanslag. Een bende springende adolescenten fotograferen terwijl ze hun instrumenten afranselen? Geen probleem.

Lekker tegendraads doen

Ook katten hebben een zekere punkattitude. Ze laten zich eigenlijk niet fotograferen. Observeren, veel geduld oefenen en het juiste moment grijpen, meer kan je niet doen. Veel shots en met een beetje geluk een paar voltreffers. Natuurlijk zijn er trucjes voor een geslaagde foto maar je blijft altijd overgeleverd aan hun goodwill of grillen.

Miep liet begaan, keek de kat uit de boom en schoot.

In de portretreeks kwamen de katten spontaan in beeld. Ze deden wat ze altijd doen. Gezelschap koesteren, verdragen of opzoeken. Een kopje, een oogwenk of een priemende snorhaar. Miep liet begaan, keek de kat uit de boom en schoot.

Kind met kat
Kind met kat
Kind met kat
Kind met kat
Kind met kat
Kind met kat
Kind met kat
Kind met kat
Kind met kat
Kind met kat
Kind met kat
Nieneke & Poekie

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor