Overslaan en naar de inhoud gaan
12 tips voor leuke poezenkiekjes

12 tips voor mooie poezenkiekjes

Tinne Vanwezel

Asielmedewerker & huisdierfotografe

07/06/2020

Katten zijn nog altijd razend populair op het internet. We zijn jaloers wanneer ze weer eens op een ondenkbare plek in slaap vallen. We glimlachen vertederd wanneer ze met elkaar stoeien. Of we kijken vol spanning toe terwijl ze een dwarrelend blaadje proberen te grissen.

Je kat is een geboren model, maar door enkel toe te kijken gaat ze het internet niet veroveren. Leg die fijne momenten daarom vast met een camera in de hand. Met deze tips gaan je kattenfoto’s net dat ietsje méér hebben.

Tip 1: Ken je kat!

Verdiep je in de leefwereld van je kat voordat je de camera in de aanslag legt. Lees boeken of ga online op zoek naar weetjes. Katten springen bijvoorbeeld niet graag op oppervlakken die ze nog niet verkend hebben. Het heeft dus geen zin een kat in die richting te pushen. Je kan dit wel in je voordeel gebruiken door een kat die niet stilzit op een voor haar onbekend oppervlak te plaatsen. Meestal aarzelt ze even voordat ze eraf durft te springen. Het is een handig trucje dat vaak werkt.

Uiteraard is elke kat uniek en jij kent haar routines en trekjes het beste. Heeft ze actieve momentjes tijdens de dag? Maakt ze gebruik van bepaalde looproutes. Op welke geluidjes reageert ze en hoe? Komt ze onmiddellijk op je afgelopen of draait ze enkel haar kopje in de richting van het geluid? Wat triggert haar jachtinstinct? Is je kat een zonneklopper of zoekt ze liever een plekje in de schaduw? Er zijn duizend-en-één vragen die je kan bedenken. Om haar karakter goed vast te leggen, mik je op haar naturel. En dus pas jij je aan aan het gedrag van je kat en niet omgekeerd.

Gouden tip: Als je weet op welke geluidjes je kat nieuwsgierig reageert, kan je ze leuk laten ‘piepen’.

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tip 2: Ruim op

Aangezien je wil dat alle aandacht naar je kat gaat, zorg je best voor een zo rustig mogelijke achtergrond. Ruim dus alles wat rondslingert op voor je aan de shoot begint. Neem je foto’s binnenshuis? Ga dan eerst met de stofzuiger aan de slag of borstel de vloer op voorhand. Een vuiltje op de vloer zorgt voor onnodige afleiding.

Gouden tip: De mand of het favoriete slaapplekje zijn perfecte locaties voor geslaagde kiekjes.

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tip 3: Zoek een lichtrijke omgeving

Aangezien elke camera beperkingen heeft, probeer je je toestel (of dat nu een smartphone of een systeemcamera is) zo veel mogelijk te helpen. Dit kan onder meer door te zorgen voor zo veel mogelijk licht. Zoek binnenshuis de ramen op, doe alle verlichting aan of trek lekker de tuin in. Natuurlijk licht is het mooist. Zet je flitser af om hard (en ongewenst) licht te vermijden.

Gouden tip: Wanneer ik asielkatjes fotografeer, plaats ik ze het liefst in de buitenren, dicht tegen de buitenwand, om zoveel mogelijk licht te hebben.

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tip 4: Hou rekening met de zon

De meeste fotografen zijn geen fan van de volle zon. Ze kan erg ‘hard’ en onflatterend zijn. Zeker bij zwarte katten is het dan oppassen geblazen. Schaduw werkt beter en een lichtbewolkte dag is ideaal. Valt je vrije moment toch samen met een felblauwe hemel? Probeer dan een schaduwplekje te vinden onder een boom, naast de haag of dichtbij een gevel. Plan je moment in de vroege ochtend of de late avond wanneer de zon lager staat en het licht zachter is. Of ga gewoon voor die super zomerse foto in volle zon.

Start met de zon in je rug (ook al is ze verstopt achter de wolken), zodat je kat zoveel mogelijk in het licht baadt. Wil je een stapje verder gaan, dan kan je werken met tegenlicht. Positioneer je zodanig dat de zon zich achter je kat bevindt. Dan krijg je een ‘silver lining’ waardoor je kat los komt van de achtergrond. Hou er rekening mee dat je de foto’s achteraf eventueel moet bewerken met programma’s zoals Lightroom of Photoshop.

Gouden tip: Zwarte katten zoals onze Pim’s, fotografeer je best in de schaduw. Doordat de zon achter hem staat, zie je bovendien een lichte aflijning van de vacht.

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tip 5: Leg je erbij neer

Zo ongeveer de belangrijkste tip die ik je kan geven. Om het verhaal van je kat te

vertellen, moet je er zelf induiken. Positioneer je op ooghoogte van je kat. Dat wil meestal zeggen: leg je plat op je buik! Uiteraard kan je zo nu en dan afwijken van deze regel. Een foto van bovenaf kan best leuk zijn. Of wat dacht je van een foto van onderaf terwijl je kat over een glazen tafelblad wandelt?

Gouden tip: Bekijk de wereld door de ogen van je kat. Ligt hij in het hoge gras naar insectjes te kijken? Dan laat ook jij het gras aan je neus kriebelen!

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tip 6: Neem de tijd

Overhaast niets. Heb je slechts 10 minuutjes om die leuke foto vast te leggen? Begin er dan niet aan. Wanneer je de tijd neemt, ben jijzelf - en bijgevolg ook je kat - ontspannen. Wanneer er geen tijdslimiet is, kan je je even neerleggen en geduldig wachten tot je kat een fotogeniek momentje heeft. Levert je sessie niets op? Geen probleem, morgen is een nieuwe dag!

Gouden tip: Enkel door geduldig te wachten zal je kat voor de lens in slaap vallen. En wat is er nu typischer dan een knorrende snorremans?

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tip 7: Focus op de kat: werk met scherptediepte

Hou je ook van die leuke foto’s met zo’n mooie onscherpe achtergrond? Dit effect bereik je door gebruik te maken van een kleine ‘scherptediepte’. Bij een systeemcamera pas je dit makkelijk aan door een groot diafragma te gebruiken. Met een smartphone moet je iets creatiever zijn.

Wanneer je je kat van dichtbij fotografeert, wordt de achtergrond automatisch onscherp. Dit effect werkt vooral met een open achtergrond want zo creëer je extra diepte. Wanneer je kat tegen de muur plakt - dat geeft een veilig gevoel - zoek je beter de diepte door parallel met de muur te fotograferen. Op deze manier versmelt de muur ook beter in het geheel.

Gouden tip: Een trucje dat ik in de beperkte ruimte van het asiel gebruik: fotografeer parallel met de muur om extra diepte te creëren.

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tip 8: Kattenogen zijn eyecatchers!

Het meest sprekende onderdeel van je kattige maatje zijn de ogen. Gebruik je zoom en maak eens een close-up. De kleuren en details die tevoorschijn komen, zijn simpelweg onvoorstelbaar! Maak ook hier gebruik van de omgeving en laat de ogen het licht ‘vangen’ zodat ze tot leven komen. Werk je met een kleine scherptediepte? Zorg er dan voor dat het dichtstbijzijnde oog altijd scherp is.

Gouden tip: Dankzij een close-up geniet je mee van de omgeving door de weerspiegeling in hun fenomenale ogen.

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tip 9: Laat de kat rondkijken

Foto’s waarbij de kat recht in de camera kijkt zijn soms ongelooflijk mooi. Als je echter alleen ‘staarfoto’s’ neemt, wordt het misschien een beetje saai. Wissel dus af en ga eens voor die dromerige foto waarbij je kat schuin naar boven kijkt. Maak voor de verandering een foto in profiel of van de achterkant van je kat terwijl ze zittend in de verte kijkt. Zorg ook voor ‘kijkruimte’ in je foto. Hierdoor kan je de blik van je kat als het ware volgen zonder dat ze onmiddellijk afgesneden wordt door de rand van de foto. Probeer en wees creatief!

Gouden tip: In profiel komen andere kenmerken van je kat soms mooi tot hun recht. Bekijk die prachtige snorharen!

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tip 10: Sta paraat!

Hou je camera of smartphone altijd klaar. Zorg voor een opgeladen batterij en voldoende opslagcapaciteit. Niets is frustrerender dan een perfect moment te missen omdat jij of je apparatuur niet paraat zijn. Lig je al in positie, blijf dan aandachtig. Een geeuw is snel voorbij, net zoals die aanval op dat voorbij dwarrelende blaadje. En net die momenten vormen je kat.

Gouden tip: Een geeuw is fijn om vast te leggen, maar o zo snel voorbij. Enkel door altijd klaar te staan, maak je kans.

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tip 11: Pas de regel van derden toe

Je kat in het middelpunt plaatsen heeft zeker z’n charme, maar je maakt je foto net iets spannender door hiervan af te wijken. Speel met de ‘regel van derden’. Deel je (toekomstige) foto in 9 gelijke vlakken en plaats je kat waar de lijnen kruisen. Zegt je gevoel van deze ‘regel’ af te wijken? Volg dan je gevoel. Fotografie is iets persoonlijks en creativiteit is een must!

Gouden tip: Door onze Tuc niet in het midden te plaatsen, krijgt deze foto extra spanning.

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tip 12: Neem een assistent

Komt je kat steeds naar je toe wanneer je klaar staat om te klikken? Of verkies je liever een geposeerde foto van je lieveling? Vraag dan hulp aan één van je gezinsleden, buren of vrienden. Zij kunnen de kat op de gewenste plek terugzetten en de aandacht trekken (en vasthouden) met speeltjes of beloningen. Communiceer goed met je assistent, anders heeft hij of zij geen enkele meerwaarde.

Gouden tip: Bij het fotograferen van kittens is een assistent zeker nuttig.

12 tips voor leuke poezenkiekjes

© Tinne Vanwezel

Tinne Vanwezel is asielmedewerker en huisdierfotografe. Ontdek meer prachtige foto’s op haar website.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor