Overslaan en naar de inhoud gaan
Kletsen we straks met onze kat?

Kletsen we straks met onze kat?

Rutger Lazou

Moraalwetenschapper en schrijver

06/12/2020

Hoe zou het zijn om te kunnen praten met onze kat? Vele kattenbaasjes hebben het zich al wel eens afgevraagd. Als het aan de nieuwe app ‘MeowTalk’ ligt, krijgen we weldra een antwoord. 

De app beweert namelijk de miauwtjes van je kat te kunnen vertalen. Het kan plezierig zijn om na te denken over wat een kat ons wil vertellen, maar wie gelooft zijn of haar kat werkelijk te kunnen doorgronden via deze app, zal bedrogen uitkomen.

MeowTalk neemt het gemiauw van je kat op, vergelijkt dat met vooraf ingestelde geluiden en geeft een Engelse vertaling. De app telt momenteel 13 zinnetjes, zoals ‘voed me’, ‘laat me binnen’ en ‘laat me met rust’. Baasjes kunnen ook zelf betekenissen toekennen, zodat een database wordt gecreëerd waar de software van kan leren. De app gaat er dus vanuit dat katten over een universele woordenschat beschikken, die we in kaart kunnen brengen. Daar hapert echter het schoentje.

MeowTalk gaat ervan uit dat katten over een universele woordenschat beschikken, daar hapert echter het schoentje.
Kletsen we straks met onze kat?

© MeowTalk

Het gemiauw van een kat heeft geen vaststaande communicatieve functie of emotionele betekenis. Een kat miauwt vooral bij een dringend verzoek of om aandacht te trekken. Afhankelijk van de omstandigheden klinkt het miauwen anders en komt het eerder vleiend, vragend of dwingend over. Via deze verschillende communicatiemiddelen leren katten proefondervindelijk hoe ze het beste met hun baasjes communiceren. Op die manier kunnen wij zo goed mogelijk aan hun wensen tegemoetkomen. Elke kat heeft dus een eigen individueel repertoire aan miauwtjes.

Het gemiauw van een kat heeft geen vaststaande communicatieve functie of emotionele betekenis.

Ook onderling zijn katten niet in staat om een soort gedeelde taal te ontwikkelen. Ze kunnen uiteraard wel communiceren met elkaar. Een dier communiceert als het signalen uitzendt die als prikkel werken voor andere dieren. Er is echter pas sprake van taal als deze verbale of non-verbale signalen verwijzen naar een afgesproken betekenis, die geen relatie heeft met de signalen zelf. Het woord ‘boom’ bijvoorbeeld heeft geen enkel verband met zijn inhoudelijke betekenis. De signalen die katten elkaar toezenden, beïnvloeden elkaars gedrag, maar er is geen gedeeld begrip van wat ze betekenen. Katten miauwen naar elkaar omdat dit bepaalde reacties uitlokt, maar er zit geen gedeelde betekenis achter.

Katten kunnen wel communiceren met elkaar, maar ze zijn niet in staat een gedeelde taal te ontwikkelen.
Kletsen we straks met onze kat?

Gewoon negeren, denken Milou & Mazzel, de katten van Rutger Lazou.

Toch ontwikkelde de kat tijdens haar domesticatie een reeks signalen om sociaal gedrag mogelijk te maken. Zo betekent het omhooghouden van de staart – de tail up – dat ze te vertrouwen zijn. Staren naar een andere kat en de oren overeind houden zijn signalen van dominantie, terwijl ineenduiken, de oren plat houden of op de rug rollen uitingen zijn van onderdanigheid. Een ander voorbeeld is het laten toevallen van de oogleden, wat betekent dat ze op hun gemak zijn. Deze sociale gedragingen zijn evolutionair gegroeid en zijn aanwezig bij elke kat. Ze zijn afzonderlijk ontstaan en komen niet voort uit een algemeen vermogen tot taal.

De kat ontwikkelde tijdens haar domesticatie een reeks signalen om sociaal gedrag mogelijk te maken.

Voor haar welzijn is het belangrijk om onze kat goed te begrijpen. Het kan dan ook enorm waardevol zijn om zich te verdiepen in kattengedrag. MeowTalk zal ons hier echter niet bij helpen. Het kan leuk en grappig zijn om de app eens uit te proberen, maar we moeten vermijden om verkeerde indrukken op te doen over wat onze kat voelt.

Rutger Lazou

PS: Ik geef 5 exemplaren van 'De toekomst van de kat' weg via een wedstrijd. Deelnemen kan t.e.m. 13 december. Surf als de bliksem naar mijn website en waag je kans!

Ga naar de wedstrijd

De muizenissen van Milou

© Rutger Lazou - 'De toekomst van de kat'

Rutger Lazou is moraalwetenschapper en auteur van ‘De toekomst van de kat’. In dit boek behandelt hij een aantal filosofische en ethische kwesties waarmee katten ons opzadelen.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor