Overslaan en naar de inhoud gaan
Walen - Vlamingen

Zijn Walen grotere cat lovers?

De Redactie

One cat leads to another

28/05/2020

In het Luikse kattencafé Merlix speurt een dame met verliefde ogen de aanwezige katten af alsof ze op zoek is naar een blijk van erkenning. We geraken voorzichtig aan de praat.

Niet omdat ze onder indruk is van mijn charmes, wel omdat we een ding gemeen hebben: katten. Om wat vaart in het gesprek te brengen merk ik al grappend op dat bepaalde plekken in de Luikse binnenstad me soms doen denken aan een roezemoezige kattenbak. 

Ik raak een gevoelige snaar en ze wrijft me meteen onder de neus dat Vlaamse steden misschien properder zijn, maar dat je zelfs bij zomerse temperaturen alleen maar wandelende ijspegels in het straatbeeld ziet. “Walen zijn warmere mensen en grotere cat lovers.” Met die zin wurgt ze het gesprek dat nooit echt op gang kwam. 

De stilte is ijzig en ondertussen kronkelt een van de adoptiekatten rond haar been. Ze aait vluchtig over het kopje van de sollicitant, slurpt het laatste schuim van haar cappuccino op en sluipt weg uit het kattencafé.

Merlix

© Merlix / Poes Partout

Geven de cijfers haar gelijk?

Uit de officiële cijfers van de FOD Economie blijkt dat 1 op 3 Walen een of meerdere katten in huis heeft. Bij de Vlamingen is die verhouding 1 op 4. Geïntrigeerd duik ik gezwind in de tabellen van Statbel, op zoek naar cijfers over het Vlaamse en Waalse huishoudbudget.

Tot mijn verbazing ontdek ik dat onze Waalse vrienden gemiddeld meer uitgeven aan huisdieren terwijl Vlamingen gemiddeld meer spenderen aan shoppen, tafelen en op de zwier gaan. Toegegeven, dit is misschien kort door de bocht maar voor doorwrochte analyses moet je bij Geert Noels aankloppen. Een hondenmens notabene.

Walen - Vlamingen

Bron: Statbel 2018

Nvdr: de jaarlijkse kosten voor een kat liggen in werkelijkheid hoger dan deze bedragen laten uitschijnen. Deze statistieken bevatten alle huisdieren en ook de mensen die geen huisdieren hebben.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor