Overslaan en naar de inhoud gaan
De droomwereld van Mirka Koot

De droomwereld van Mirka Koot

De Redactie

One cat leads to another

04/08/2020

Dieren en fotografie. Dat is Mirka Koot in een notendop. Ze switcht voortdurend tussen de kinder- en jeugdpsychiatrie (haar job) en haar nauwkeurig geconstrueerde droomwereld. In die wereld spreken de dieren en krijgt de realiteit een poëtische facelift.

Mirka begon ooit op de fotoacademie van Haarlem, maar vond haar draai niet. Ze pikte de draad opnieuw op en vond haar eigen stijl met vallen en opstaan. Iemand die weet wat ze wil en ervoor gaat. Een duidelijke mening en soms een beetje chaotisch. Een gevoel voor humor dat haar toelaat de zaken te relativeren. Zo omschrijven andere mensen haar. “Ik heb ook geleerd niet te veel na te denken en lekker mijn ding te doen.”

Je katten zullen het geweten hebben. Zijn ze een beetje je proefkonijnen?

Mirka: “Het is zelfs zover gekomen dat Ivar en Wodan zelf enthousiast worden wanneer ik mijn woonkamer weer eens tot studio ombouw. “He wat gaat het baasje doen, mogen we weer?” Ze krijgen de nodige aandacht en snoepjes en dat weten ze. Het verloopt ook allemaal volgens een vast stramien. Wodan duikt als eerste op, loopt wat te klooien, kijkt overal behalve in de lens en breekt vervolgens de set af. Dan krijg ik amper goede foto’s. Daarna is het de beurt aan Ivar, die me een paar goede shoots gunt dankzij z’n modeling skills. Dan komt Wodan weer zijn portie aandacht opeisen door Ivar een beetje te jennen. Dat levert soms prachtige foto’s op. Tot slot druipt Ivar af omdat hij z’n buik ervan vol heeft. En net op dat moment schenkt Wodan zijn mooiste blikken aan me.” :-)

Wodan duikt als eerste op, loopt wat te klooien, kijkt niet in de lens en breekt vervolgens de set af.
De droomwereld van Mirka Koot

© Mirka Koot - topmodellen Wodan & Ivar

Vertel eens iets over de persoonlijkheid van Wodan en Ivar?

“Ivar was een beetje de stille nerd uit het nest. Ik denk dat hij een beetje onzeker is, maar hij houdt wel van aandacht. Hij heeft al een paar verhuizingen erop zitten. Hij ligt graag in zijn overdekte tuin, lekker in het zonnetje of zelfs in de regen. Hij is kalm en afwachtend en kan tegen een flinke portie drukte als hij op z’n gemak is. Hij voelt wanneer ik wegga, dan gaat hij eten uit zijn bakje en wil hij geaaid worden. Hij is altijd bij me in de buurt en ik kan niet zonder hem.”

“Wodan is de mafste kat die ik ooit gehad heb. Hij kijkt mensen langdurig aan en neemt ze precies helemaal in zich op. Het is een echte clown. Je ziet dat ook in de foto’s. Hij haakt vaak aan me of geeft me een tikje als ik langsloop. Wanneer Ivar ligt te slapen, tikt hij hem op het hoofd en loopt vervolgens door alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Wodan wil vaak spelen terwijl Ivar er geen zin in heeft. En wanneer Ivar aandacht krijgt, is Wodan er als de kippen bij. Als ik bv. snoepjes uitdeel, duwt hij Ivar weg met kopjes om de lekkernij voor zichzelf op te eisen. Als ik ga werken, verstopt hij zich. Ondanks mijn kleine woning, kan ik hem haast niet vinden en tijdens het zoeken belaagt hij me vaak.”

Ik ga nooit weg zonder Wodan en Ivar te groeten omdat Luna, de halfzus van Ivar, voor mijn ogen aan een hartstilstand is overleden.
De droomwereld van Mirka Koot

© Mirka Koot - Wodan & Ivar

Waarom zijn het je geliefde modellen?

“Ik hoef de deur niet uit en mijn muzes zijn altijd in de buurt. Als je op onregelmatige uren werkt, is dat ideaal. Ze zijn bovendien prachtig, ze zijn altijd beschikbaar en ik kan volop met hen experimenteren. Ik begon met krukjes en stoelen en na een tijdje ging ik aan de slag met bloemen. Mijn zelfgemaakte dreamcatcher is mijn nieuwste attribuut.”

En waarom bloemen?

“Ik wilde iets extra toevoegen en bloemen zitten ingenieus in elkaar. Ik vind ze mooi, de verschillende vormen en kleuren kunnen een beeld afmaken. Na een fotosessie zet ik ze wel altijd uit de buurt van de katten. Onder toezicht gebeurt het wel eens dat Wodan eraan knabbelt, hij is vooral gek op tulpen. Maar lelies zal ik bv. nooit in huis halen.”

De droomwereld van Mirka Koot

© Mirka Koot - Ivar & Wodan

Wat apprecieer je precies aan katten?

“Ik ben gek op katten. Ze zijn eigenzinnig en ze doen gewoon lekker wat ze willen. Ze zijn grappig, lief en ik kan er uren naar kijken. Ze zijn altijd in de buurt, maar kunnen ook een weekend of een week alleen zijn met een goede oppas. Wanneer ik ga slapen, gaan zij ook en als ik opsta, komen ze polsen hoe de dag eruit gaat zien. Ik hoef ook niet door weer en wind te gaan wandelen zoals met honden.”

Heb je bewust voor Maine Coons gekozen?

“Ja, ik heb bewust voor het karakter en het uiterlijk gekozen. Hiervoor had ik een huis- tuin- en keukenkat. Zijn naam was Shane, hij was super lief en had siamezenbloed. Miauwen dat hij deed, zijn operaconcerten zijn legendarisch. Hij plakte altijd op mijn schoot en hij werd 19 jaar. Daarna wou ik een kat die minder aanhankelijk is en ook wat minder herrie maakt. Enter de Maine Coon. Soms voel ik me schuldig omdat de asielen overvol zijn, maar ik zie Wodan en Ivar doodgraag. Ze hebben een super karakter en ze maken me vaak aan het lachen.”

Soms voel ik me schuldig omdat de asielen overvol zijn, maar ik zie Wodan en Ivar doodgraag.
De droomwereld van Mirka Koot

© Mirka Koot - Ivar & Wodan

Je fotografeert ook andere dieren zoals herten, vlinders, zeehonden en vossen. Je trekt zelfs naar de Zoo voor mooie plaatjes. Vanwaar die passie voor dieren?

“Die is er altijd geweest en ik ben al vegetariër sinds mijn 13e. Ik ben opgegroeid met dieren en ik wilde vroeger dierenarts worden. Ik heb gedurende 1 jaar de opleiding diermanagement gevolgd. Dieren hebben geen oordeel, ze zijn er gewoon voor je.”

Wat is je grootste challenge tijdens het fotograferen van dieren?

“In het wild een mooie compositie met licht. In de studio het licht en de blik van het dier. Ik wil graag het contact tussen mij en het dier vastleggen. Of de interactie tussen dieren, zoals bij Ivar en Wodan. Hun persoonlijkheid komt in de foto’s mooi naar voren. Mijn foto’s moeten een lach of een traan losweken. Ik krijg vaak te horen dat mijn katten mooi poseren, maar het is dankzij mijn goede flitser dat ik het juiste moment bevries.” 

Dieren hebben geen oordeel, ze zijn er gewoon voor je.
De droomwereld van Mirka Koot

© Mirka Koot

Je studiofoto’s lijken wel levensechte schilderijen met een dromerig kantje. Hoe komt dat? 

“Mijn moeder had vroeger een atelier. Als kind schilderde ik een beetje, maar ik vond dat ik niet genoeg talent had. Naast het feit dat ik best ongeduldig ben. Vandaar dat ik het schilderachtige in mijn foto’s laat terugkomen.”

Hoe bekom je die speciale effecten? Kruipt er veel tijd in de bewerking van je foto’s?

“Ik heb zelf een aantal canvasdoeken gemaakt in het atelier van mijn moeder. Met muurverf probeer ik structuren te maken. Dit scheelt heel wat op het vlak van nabewerking, zeker bij katten. Als de basis goed is, bewerk ik het beeld in photoshop (met dank aan de online tutorials van Ben Willmore). De finishing touch breng ik aan met ‘Analog Efex Pro’. Het bewerken gaat steeds sneller, maar door mijn perfectionisme doe ik er best lang over.”

Je creëert precies bewust je eigen realiteit? 

“Ja, dat is waar. De realiteit is soms al hard genoeg. Liever maak ik mooie beelden waar mensen met plezier en hopelijk een glimlach naar kijken. Het dromerige en het schilderachtige aspect wil ik nog verder uitdiepen in mijn composites om zo een unieke droomwereld te creëren.”

De realiteit is soms al hard genoeg. Liever maak ik mooie beelden waar mensen met plezier naar kijken.
De droomwereld van Mirka Koot

© Mirka Koot

Welke toestel gebruik je het meest en waarom?

“Een Canon 6 D, gewoon omdat ik die toevallig in mijn bezit heb. En ik ben er nog altijd zeer tevreden over. Er zit wel een update aan te komen, maar zolang hij het nog doet, voldoet hij.”

Met onderstaande foto belandde je in de top 25 ‘international pet photographer 2020’. Wat betekent deze erkenning voor je?

“Ik vind het super leuk en ik beschouw het als een mooi compliment, zeker als ik zie welke bekende namen in dat lijstje prijken. Bizar om jezelf daar tussen te zien, maar het maakt me wel even trots en het geeft me een duwtje wanneer ik denk dat niemand op mijn werk zit te wachten. Het is gewoon fijn waardering te krijgen.”

De droomwereld van Mirka Koot

© Mirka Koot - foto in de top 25 ‘international pet photographer 2020’

Noem eens een paar katten- of dierenfotografen (hobby of pro) die je zelft volgt? 

Carolien van schie, zij maakt mooie fine art portretten, maar niet alleen van katten. Nynke van Holten van Catchy images, zij heeft al een flinke reputatie opgebouwd. Marie Cecile Thijs, bekend van haar portretten en stillevens. En verder nog Tim Flach en Nick Brandt.”

Wat is je favoriete kattenfoto?

“Een foto van de Amerikaanse fotografe Diana Lundin, ‘Thief at the feast’. Diana werkt in Los Angeles en werd bekend door haar kunstzinnige portretten van katten en honden.”

De droomwereld van Mirka Koot

© Diana Lundin - Thief at the Feast

Is de vaas op onderstaande foto gesneuveld of heb je ze in allerijl gered? 

“Haha, de vaas is gered! hij viel wel degelijk om, maar hij bleef gelukkig heel. En toen had Ivar (rechts op de foto) er even genoeg van. Einde fotoshoot.” 😀

De droomwereld van Mirka Koot

© Mirka Koot - Wodan pleegt een aanslag op de nietsvermoedende Ivar

Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg?

“Dat ik niet zomaar dierportretten schiet, maar dat je ziet dat ik ‘contact maak’ met het dier in mijn beelden. Ik wil graag tonen dat elk dier een eigen ziel heeft. Een schaap is bv. niet zomaar een schaap, maar een levend wezen met een eigen ziel. Ik ben zeer blij als dat aspect zichtbaar wordt in mijn beelden.”

Mirka Koot haalt (bijna) alle dieren uit het dierenrijk voor haar dromerige lens. Ontdek haar werk via haar website of haar Instagram account.

De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot
De droomwereld van Mirka Koot

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor