Overslaan en naar de inhoud gaan
Hella de Tiny House kat

Hella de Tiny House kat

De Redactie

One cat leads to another

16/09/2020

Iets minder dan 20 vierkante meter, een kat, een paar kippen en een moestuin. Meer heeft Marjolein Jonker niet nodig om gelukkig te zijn. Ze is de oprichtster van de Nederlandse Tiny House Beweging en ze verruilde in 2016 een rijtjeshuis voor een zelfvoorzienend tiny house.

Als het over nieuwe en duurzame vormen van wonen gaat, mag Marjolein opdraven in de Nederlandse pers. Sinds 2016 woont ze in haar eigen ontworpen mobiele, bio-based en zelfvoorzienend tiny house. Sindsdien ijvert ze om het wonen in de duurzame kleine huisjes op meer plaatsen mogelijk te maken.

Marjolein verkaste van een doorsnee rijtjeshuis met drie slaapkamers, een zolder en een schuurtje in de tuin naar een tiny house van iets minder dan 20 vierkante meter. Samen met haar 2 katten, waarvan er ondertussen eentje gestorven is. De andere kat, Hella, blies in juli 12 kaarsjes uit. Marjolein pikte haar op bij stichting Zwerfdier in Alkmaar toen ze 1,5 jaar was: “Een lief zwart katje met een schattig wit ringetje om haar staart, ze kwam meteen kopjes halen in het asiel. Ik heb een zwak voor zwarte katten, al heb ik ook een rode en een cyperse kater gehad.”

Hella de Tiny House kat

© Rene Bouman - Hella & Marjolein

Had Hella een voorgeschiedenis?

Marjolein Jonker: “Ze was al een keer bij mensen geplaatst, maar weer teruggebracht. Blijkbaar was ze agressief naar andere katten en honden in de buurt. Nou, dat was een smoesje kan ik je vertellen. Hella was alles behalve agressief. Ze was eerder een beetje timide. Maar het was niet meteen een schootkat, en ik denk dat ze daarom teruggebracht is. Ik moest echt haar vertrouwen winnen, ook al wilde ze graag aangehaald worden. Het duurde best even voordat ze op mijn schoot klom. Inmiddels zijn we dikke maatjes. :-)

Heb jij haar naam gekozen? 

“Nee die naam had ze al, en ik vind hem mooi.”

Hoe zou je haar persoonlijkheid omschrijven?

“Hella is een bescheiden kat. Ze is vriendelijk, maar zal niet snel de aandacht opeisen. Maar hoe meer aandacht ik haar geef, hoe vaker ze erom vraagt. Ze heeft samen met mijn andere kat Jack bij me gewoond en dat ging prima, maar ze is meer in haar element als solist.”

Hella de Tiny House kat

© Marjolein Jonker

Hoe heb je haar vertrouwen gewonnen?

“Ik kan best wel goed met katten omgaan vind ik zelf. :-) Ik begrijp ze en weet dat je een kat niet moet dwingen, ze komen wel naar jou toe als ze willen. Ik heb Hella dus ook alle ruimte gegeven en als ik te dichtbij kwam zag ik dat aan haar, en trok ik me terug. Ik kon bij mijn andere kat Jack alles doen, met mijn hoofd dicht tegen hem aan liggen bijvoorbeeld. Maar Hella vond dat spannend. Over de jaren heen is ze me steeds meer gaan vertrouwen en nu kan ik haar een zoen op haar buik geven als ik dat wil, ze vertrouwt me genoeg. Ogen zijn belangrijk. Als een kat je een beetje spannend vind, doe dan je ogen (vaak) dicht. Dat geeft ze vertrouwen.”

Ik weet dat je een kat niet moet dwingen, ze komen wel naar jou toe als ze willen.
Hella de Tiny House kat

© Marjolein Jonker

Begrijp je de kattentaal?

“Ach, een beetje, maar lang niet alles natuurlijk.”

Welke vraag zou je aan een kattengedragstherapeut willen stellen?

“Hella heeft iets grappigs, al zo lang als ik haar heb. Ze gaat soms op haar rug op de grond liggen en kijkt je dan aan, doodstil. Ik denk dat het een vorm van bedelen is maar zeker weet ik het niet. Het zou wel leuk zijn te weten waarom ze dat doet.”

De Redactie: “In het geval van Hella is het aannemelijk dat ze dit doet omdat ze ontspannen is, zich veilig voelt en jou vertrouwt. Het is niet per se een uitnodiging om te aaien, want de meeste katten worden niet graag op hun buik geaaid. We baseren ons op inzichten van de ervaren kattengedragstherapeute Liesbeth Puts. In dit interessant blogartikel legt ze uit waarom katten op hun rug liggen of rollen. Zij is ook de auteur van ‘Als de kat het voor het zeggen had’, een boek over kattengedrag gebaseerd op wetenschappelijke kennis.”

Hella de Tiny House kat

© Marjolein Jonker

Met je tiny house kies je voor radicale verandering op ecologisch vlak. Trek je dit ook door naar Hella? 

“Ik probeer zelf zoveel mogelijk biologisch te eten. Ik vind het lekkerder, gezonder en het is beter voor het milieu. Hella krijgt ook biologisch kattenvoer van het merk Yarrah en ze vindt het lekker. Er staan altijd droge brokjes voor haar klaar en een keer per dag krijgt ze een klein beetje natvoer. En verder zijn we allebei graag lekker veel buiten in de natuur rond ons huisje.”

Jij bent gelukkiger dan vroeger. Hella ook? 

“Hella is de koningin te rijk hier. Er is heel veel natuur en er zijn weinig auto’s, wat wil je nog meer? Ze is vaak buiten, op jacht naar veldmuisjes en libellen. En in huis ligt ze graag op bed in de loft, lekker hoog en droog. Er zijn ook weinig andere katten hier, dat vind Hella ook wel prettig. In de wijk waar we eerst woonden was het een beetje te druk voor haar. Ze durfde op het laatst bijna niet meer naar buiten omdat er dominante katten in de straat woonden. Nu is ze heel vaak buiten en is ze de baas hier.” 😀

In huis ligt ze graag op bed in de loft, lekker hoog en droog.
Hella de Tiny House kat

© Marjolein Jonker

Hoeveel kost dat eigenlijk, zo’n Tiny House?

“Een kant en klaar tiny house heb je vanaf € 40.000. Er zijn nogal wat variabelen waarvan de prijs afhankelijk is. Wil je off-grid, en heb je dus kostbare installaties nodig? Wil je een Tiny House On Wheels (op een trailer), dan moet je de kosten van een gekeurde trailer meenemen. Hoe groot moet je huisje worden, wil je bio-based bouwen? Welke eisen stel je aan het interieur? Als je het helemaal zelf bouwt, kan het vanaf € 25.000. Maar ook hier spelen bovengenoemde variabelen.”

Je timmert al jaren aan de weg om Nederlanders warm te maken voor het concept. Zijn ze er klaar voor?

“Zeker, de interesse is groot. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat 1 op de 5 huurders interesse heeft in deze manier van wonen. Dat is behoorlijk veel! Er is in de vijf jaar tijd dat ik hiermee bezig ben enorm veel gebeurd. Iedereen kent het begrip inmiddels, er zijn tientallen woonprojecten met tiny houses en er zijn er nog veel meer in aantocht.”

Welke voordelen zijn er t.o.v. een klassieke woning?

“Een tiny house is een volwaardige woning op kleine schaal met een woonoppervlak tot 50 m² en een zo klein mogelijke ecologische footprint. Maar het gaat meer om de ‘lifestyle’ die het huis mogelijk maakt. Dat is er een van vrijheid, duurzaamheid, verbinding met elkaar en met de natuur. Betaalbaar wonen is natuurlijk ook een belangrijk aspect. Zelf bewust kiezen voor wat je belangrijk vindt in je leven en je huis en leven daarop afstemmen. Dat is waar het om draait in de Tiny House beweging.”

In deze 6-minuten durende video krijg je een rondleiding in het Tiny House van Marjolein

Welke aanpassingen heb je aangebracht voor Hella?

“Ik heb de ontwerpers van mijn Tiny House de opdracht gegeven een kattenluikje in het ontwerp mee te nemen. Ik vind het belangrijk dat mijn kat naar buiten en naar binnen kan gaan wanneer ze dat wil. Dus ja, dit Tiny House heeft twee voordeuren, een voor mij en een voor Hella! Toch vindt ze het veel fijner als ik de deur voor haar open doe, en ik ben de sukkel die het nog doet ook, haha! Tenzij ik boven ben, dan weet ze dat ik echt niet voor haar naar beneden kom en dat ze toch door het kattenluikje moet. En als ik thuis ben, blijft ze net zo lang voor de deur zitten miauwen tot ik open doe. Zucht, de diva.” :-)

Voor krabmeubels is er weinig ruimte, hoe heb je dat opgelost?

“Ik had een krabton voor Jack en Hella toen we net in mijn Tiny House woonden, maar ze maakten er geen van beiden veel gebruik van. En het ding nam wel veel ruimte in. Als je katten naar buiten kunnen en ze daar boomstammen hebben om hun nagels aan te scherpen, dan is een krabpaal ook niet nodig. Die krabton heb ik aan het dierenasiel gedoneerd, die waren er blij mee.”

Mijn Tiny House heeft twee voordeuren, een voor mij en een kattenluikje voor Hella!
Hella de Tiny House kat

© Marjolein Jonker

Waar doet Hella haar behoefte? Kan ze altijd naar buiten?

“Ik heb de mazzel dat Hella liever buiten haar behoefte doet, dus ik heb geen kattenbak in huis. Behalve met oud en nieuw. Dat is de enige dag per jaar waarop ze binnen moet blijven. Ze vindt het verschrikkelijk. Maar ik neem liever het zekere voor het onzekere, met al het vuurwerk dat hier in de buurt wordt afgestoken. Voor die gelegenheid heb ik een eenvoudige kattenbak die ik kan opbergen in de ruimte onder de bank.”

Heb je tips voor mensen die dromen van een katvriendelijk tiny house? 

“Ik ben een voorstander van een kattenluikje, ik vind dat katten naar buiten en binnen moeten kunnen wanneer ze dat willen. Maar dat is natuurlijk niet anders dan in een ‘gewoon’ huis. In een tiny house moet je vooral rekening houden met het klimaat, het kan er sneller warm en koud worden. Als je dus de hele dag weg bent en je huisdier niet naar buiten kan, moet je je voorzorgen nemen. Op hele hete dagen is het beter je huisdier elders onder te brengen als hij/zij niet naar buiten kan. Kou is minder snel een probleem. Het is daarnaast goed een plekje voor de kattenbak in het ontwerp op te nemen, bijvoorbeeld in de trap weggewerkt.”

Is Hella de Nederlandse kat met de kleinste ecologische pootafdruk? 

“Haha nou dat weet ik niet hoor! Waarschijnlijk is een wilde kat nog een stukje groener.” 😀

Ik heb de mazzel dat Hella liever buiten haar behoefte doet, dus ik heb geen kattenbak in huis.
Hella de Tiny House kat

© Marjolein Jonker

Wat vind je van mensen die hun kat vegetarisch of veganistisch opvoeden?

“Een kat is een vleeseter denk ik, maar ik heb er geen onderzoek naar gedaan of een vegadieet kan bij een kat.”

Schiet Hella goed op met je kippen? Ben je nooit bang dat haar jachtinstinct het overneemt?

“Dat gaat helemaal goed. Sterker nog, ik heb twee kuikens in huis opgevoed terwijl Hella ook gewoon binnen was. ’s Nachts zaten ze in haar reismandje, daar kon Hella dan niet bij, dus zaten ze veilig. En overdag was ik er altijd bij. Ik heb ook een heel klein krielkipje, maar Hella laat ze lekker met rust hoor. Ze is zelfs een beetje bang voor een van mijn grootste kippen, Betty. Die is de baas over Hella en laat niet met zich sollen.”

Hella is een beetje bang van een van mijn grootste kippen, Betty. Die is de baas en laat niet met zich sollen.
Hella de Tiny House kat

© Marjolein Jonker - Hella & de kippen

Hoe beleefde jij de lockdown? Kon je enkel terugvallen op Hella?

“Oh wat was ik toch blij met Hella! Ik woon alleen en werk gewoonlijk al vanuit huis. Dus veel alleen zijn ben ik wel gewend. Maar helemaal niemand meer aanraken? Dat is toch best wel een dingetje hoor. Ik schreef er zelfs een blog over, ‘knuffelgemis’. Ik was heel blij dat ik ten minste nog met Hella kon knuffelen.”

Waarom zou je Hella niet meer kunnen missen?

“Ik heb een sterke band met haar, ze is mijn maatje en ik hou van haar. Ze ligt elke nacht naast me op bed. Hella is altijd zo blij als ik thuiskom, en dat vind ik ontzettend fijn. Ze komt me dan al op het pad tegemoet en miauwt haar welkom. Ze klinkt dan precies een beetje wanhopig: ‘Ben je daar eindelijk, ik heb al die tijd op je zitten wachten! Waar was je nou!’. Of misschien is het alleen maar omdat ze wat lekkers wil, dat kan natuurlijk ook. ;) Als ik meerdere nachten weg ben, bijvoorbeeld als ik op vakantie ga, dan zorg ik dat er iemand in mijn huisje logeert om op Hella en de kippen te passen. Ze komt nooit aandacht en eten te kort. Ook dan is ze blij als ik weer thuis ben. En ik ben altijd weer blij om haar te zien en te knuffelen. We zijn echt maatjes, Hella en ik. Wat is dat toch veel waard!”

Ik heb een sterke band met Hella, ze is mijn maatje en ik hou van haar. Ze ligt elke nacht naast me op bed.
Hella de Tiny House kat

© Marjolein Jonker

Ontdek meer over Marjolein Jonkers en de Tiny House Beweging via haar website. Je vindt haar ook op Instagram en Facebook.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor