Overslaan en naar de inhoud gaan
De katten van Oranje

De katten van Oranje

De Redactie

One cat leads to another

05/07/2021

Wanneer we deze woorden schrijven is Oranje uitgeteld, zijn de Fransen terug bij af met de wrange nasmaak van Belgische frietjes in hun mond en likken de Rode Duivels hun wonden na een Italiaanse pandoering.

Hoe dan ook, voor hoogdravende analyses ben je hier niet aan het juiste adres, dus laten we het maar over de katten van het Nederlandse elftal hebben. Welke katten? Research leert ons dat de Nederlands spelers zonder uitzondering hondenmensen zijn. We kunnen slechts gissen naar de reden en we gaan het vooral niet nalaten om enkele op los zand gebaseerde theorieën boven te halen.

Parallellen met de Rode Duivels

Behalve ten huize Witsel was er ook geen kat te bespeuren bij de Belgen. Mogen we op basis van de beschikbare data concluderen dat voetballers geen kattenmensen zijn? En hoe komt dat dan?

De katten van Oranje

© Marco Bizot

Ideale trainingsmaatjes

Het IQ op deze redactie ligt onder het gemiddelde en wetenschappelijke inzichten laten we liever over aan ons select kransje van experts. Gelieve onze beschouwingen in het licht van voorgaande te duiden.

Wij denken dat honden meer geschikt zijn als trainingsmaatjes. Ze laten zich nu eenmaal makkelijker de les spellen. Het doet ons een beetje denken aan voetballers die braafjes de instructies van hun trainer uitvoeren. Een kat laat zich daarentegen niet commanderen, meer nog, ze laat je nog eerder naar haar pijpen dansen. 

De katten van Oranje

© Joël Veltman / Daley Blind

Het Frenkie-effect

Volgens huisdierverzekeraar Reaal Dier & Zorg vernoemden heel wat Ajax-supporters in 2019 hun trouwe viervoeter naar Ajacieden. In Amsterdamse huishoudens struinen vandaag dus heel wat blaffers met de naam Frenkie rond. We schrijven dit neer zonder enig leedvermaak en geven terloops mee dat Frenkie vandaag schittert in de schaduw van oppergod Messi.

Het is een beetje kort door de bocht, maar je zou hieruit kunnen afleiden dat de modale voetbalsupporter kwispelend door het leven gaat.

De katten van Oranje

© Frenkie de Jong

Hondenmensen zijn competitiever

Omdat we zelf niets meer wisten te verzinnen, legden we ons oor te luisteren bij Kathy Elzinga. Zij is dierkundig ingenieur en voor haar afstudeeronderzoek ploos ze uit of er een verschil is tussen katten- en hondenmensen. Ze ontwikkelde ook een test die je hier kan downloaden.

Kathy Elzinga: “Hondenmensen zijn dominanter en competitiever dan kattenmensen. Daarnaast kunnen hondenmensen ook beschreven worden als loyaal, direct, vriendelijk, trouw, behulpzaam en teamspelers. Vanuit mijn onderzoek is gebleken dat hondenmensen ook meer dan een uur bewegen per dag en dol zijn op sport. Dit komt dus redelijk overeen met het profiel van de Nederlandse voetballers. Kattenmensen daarentegen bewegen minder en interesseren zich niet zo in sport.”

De katten van Oranje

© Nathan Aké / Luuk de Jong

Honden zijn sociale dieren

Gedragstherapeut, bioloog en onderzoeker mens-dier relaties dr. Esther Bouma deed in het verleden een onderzoek naar de herkenning van kattenemoties. Van honden en voetbal heeft ze minder kaas gegeten, maar ze heeft wel een ideetje.

Esther Bouma: “Voetbal is een teamsport waarbij je de beste resultaten haalt wanneer je perfect op elkaar ingespeeld bent. Zowel honden als mensen zijn sociale dieren die door samenwerking meer kunnen bereiken dan alleen: bijvoorbeeld een groot prooidier vangen of indringers verjagen. Katten daarentegen zijn van oorsprong solitaire dieren. Zij hebben geen soortgenoten nodig voor hun overleving. Ze zijn in staat om in groepen te leven, maar alleen wanneer er voldoende voedsel is”.

De katten van Oranje

© Tim Krul / Matthijs de Ligt

Vriendelijke jongens

In 2010 peilde de Texaanse pyscholoog Samuel Gosling bij 4565 personen met de vraag of ze zichzelf eerder als honden- of kattenmens zagen. Voor dit wetenschappelijk onderzoek baseerde hij zich op het Big Five persoonlijkheidsmodel. Volgens deze wijdverbreide theorie kan je iemands persoonlijkheid in kaart brengen op basis van 5 kenmerken, nl. extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid. 

Uit het onderzoek bleek dat hondenmensen opmerkelijk hoger scoren dan kattenmensen als het op extraversie en vriendelijkheid aankomt. Toch twee essentiële kwaliteiten voor een teamsport als voetbal, tenminste als je van hetzelfde team bent, want voor de tegenstander gelden (soms) andere wetten. Denk maar aan de gemikte kopstoot van Zizou toen Marco Materazzi hem iets in het oor fluisterde over zijn zuster. Zizou moest van het veld en Italië werd wereldkampioen.

De katten van Oranje

© Memphis Depay / Davy Klaassen

Gebrek aan discipline en neurotisch

Kattenmensen scoren volgens diezelfde Samuel Gosling opmerkelijk lager als het op ordelijkheid aankomt. Een gebrek aan zelfdiscipline met andere woorden, in de volksmond ook wel eens ‘chaotisch’ genoemd. Dit valt inderdaad moeilijk te rijmen met een strak geregisseerde teamsport als voetbal.

Tot slot stelde de onderzoeker, notabene zelf een uitgesproken hondenfan, dat kattenliefhebbers ook significant hoger scoren op het vlak van emotionele stabiliteit. Een hogere score betekent in dit geval dat je iets dichter bij een neurose aanleunt. Kan best zijn Mijnheer Gosling, maar van uren naar dat balspelletje te staren word je niet minder kierewiet. N’importe quoi!

De katten van Oranje

© Kathy Elzinga, Esther Bouma & Samuel Gosling

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor