Overslaan en naar de inhoud gaan
De Nederlandse dierenwet

De Nederlandse dierenwet

De Redactie

One cat leads to another

19/07/2021

Mogen Nederlandse appartementbewoners binnenkort geen kat meer houden? De nieuwe dierenwet zaait paniek onder de Nederlandse huisdiereigenaars, terwijl ze eigenlijk vooral de excessen in de veehouderij viseert.

De persvoorlichter van de Partij voor de Dieren (PvdD), Caroline Voorbergen, heeft er stilletjes haar buik van vol. Of dat vermoeden we toch, want haar antwoorden op onze pertinente vragen waren eerder afgemeten.

In de media werd er meteen gebazuind dat de nieuwe wet katteneigenaren verplicht hun kat vrij te laten rondlopen, klopt dit? 

Caroline Voorbergen: “Nee. De wet is primair bedoeld om dieren in de veehouderij betere bescherming te bieden.”

Wat betekent dit concreet voor appartementbewoners met een kat? 

Caroline Voorbergen: “Niks.”

Waaraan moeten katteneigenaren dan zeker voldoen om tegemoet te komen aan het “natuurlijke gedrag” van hun kat(ten)? 

Caroline Voorbergen: “Wat de meeste katteneigenaren al doen: goed zorgen voor hun dieren. Er verandert met deze aangepaste Wet Dieren niets voor hen. Wel voor fokkers van katten die hun dieren slecht verzorgen (broodfokkers, illegale handel en fokkers van designkatten). Daar zal nu beter op te handhaven zijn.”

De Nederlandse dierenwet

© Caroline Voorbergen, persvoorlichter PvdD

Desinformatiecampagne

We begrijpen de lichte ergernis van Caroline Voorbergen wel. Ook PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand hekelde de desinformatiecampagne die volgens haar erop gericht was om de publieke opinie te misleiden. Ze stelde de talrijke Nederlandse huisdiereigenaars dan ook meteen gerust.

Esther Ouwehand: "De politie komt niet aan de deur om te kijken of je een kattenluikje hebt, dat is niet wat in de wet staat en ook niet wenselijk. Wat natuurlijk gedrag betreft gaat het om het permanent onmogelijk maken daarvan. De hond in de bench of de kat in het reismandje kan natuurlijk als dat nodig is, maar niet dag in dag uit de hele dag. Gelukkig doen de meeste huisdiereigenaren dat al niet. Maar de grote fokkers die zoveel mogelijk huisdieren fokken in slechte omstandigheden zullen echt wat moeten veranderen."

De politie komt niet aan de deur om te kijken of je een kattenluikje hebt, dat is niet wat in de wet staat.
De Nederlandse dierenwet

© Esther Ouwehand, PvdD-fractievoorzitter

Politieke overwinning

Volgens Caroline Voorbergen is de nieuwe Wet dieren, die met 97 procent van de stemmen aangenomen werd in de Tweede Kamer, een enorme doorbraak voor dieren in de veehouderij. Een dikke pluim die de PvdD in elk geval op haar hoed mag steken, want de partij slaagt erin flink op het Nederlandse beleid te wegen. En als je mee aan het roer wil staan, moet je ook bereid zijn rake klappen (onder de gordel) te incasseren.

Et la Belgique?

In tegenstelling tot haar Nederlandse geestesgenoten, krijgt de Belgische unitaire partij Dieranimal haar boodschap niet aan de straatstenen verkocht. Meer nog, in mei 2020 verloren ze hun enige zetel omdat hun uithangbord Victoria Austraet er de brui aangaf na interne twisten. Vandaag zetelt ze als onafhankelijke en dierenwelzijn is nog altijd haar dada. De politica en dierenrechtenactiviste erkent dat de nieuwe Nederlandse dierenwet een flinke stap vooruit is op het gebied van dierenbescherming. 

Victoria Austraet: “De wet voorziet dat in gevangenschap gekweekte dieren pijnvrij en zonder verwondingen door het leven gaan. Hun gezondheid en hun welzijn staan voorop. De wet wordt natuurlijk pas van kracht in 2023 en we moeten nog afwachten hoe deze in de praktijk geïnterpreteerd wordt, maar ze opent in elk geval vele deuren. Zo kunnen we bv. optreden tegen gruwelijke praktijken zoals het couperen van biggenstaarten. Of ijveren voor het verbod op kooien of afgesloten ruimtes die beletten dat dieren natuurlijk gedrag uitoefenen, een essentiële voorwaarde voor hun welzijn.”

In het Brusselse Gewest timmeren we op dit moment aan een gloednieuwe wet op dierenwelzijn.
De Nederlandse dierenwet

© Victoria Austraet met haar kat Nina

Victoria Austraet: “Deze vooruitgang in de Nederlandse wetgeving is trouwens ingebed in een globale beweging. Zo heeft de Europese Commissie onlangs positief gereageerd op het Europese burgerinitiatief “End the Cage Age” met een engagement om het ophokken van dieren te verbieden in de hele Europese Unie. Ik ben enorm blij dat de politieke wereld meer en meer aandacht schenkt voor dierenwelzijn. In het Brusselse Gewest timmeren we op dit moment aan een gloednieuwe wet op dierenwelzijn. Brussel is niet meteen het epicentrum van de veeteelt, maar dit betekent niet dat dieren hier een luxeleventje leiden. Denk maar aan de vele dieren die verkocht worden in kleine kooien of vivariums, of honden die de ganse dag aan hun leiband geketend zijn. Een dierenwet van hetzelfde kaliber als de Nederlandse is dus meer dan welkom!”

Praktische tips van Victoria

Allemaal goed en wel, maar wat doet Mevrouw Austraet zelf om haar katten gelukkig te houden? Over de speciale band met haar drie poezen had ze het al uitvoerig in Poes Partout. 

Victoria Austraet: “Hoewel katten lang geleden gedomesticeerd zijn, leunen ze nog heel dicht aan bij hun natuurlijke instincten, vooral hun overlevingsinstinct. Je moet je hiervan bewust zijn als je hen goed wil verzorgen. Zo eet een wilde kat bv. nooit haar prooi op de plek waar ze haar behoefte doet. Zo voorkomt ze dat haar voedsel besmet wordt. Ze drinkt ook niet vlakbij haar eten omdat het water besmet kan zijn. Daarom is het belangrijk eten en drinken te scheiden, ver weg van de kattenbak. Het is ook een goed idee om water op verschillende plekken aan te bieden en idealiter voorzie je ook een drinkfontein. Kattenliefhebbers weten maar al te goed dat veel katten gek zijn op stromend kraantjeswater.”

Ik let op hun gedrag en bied hun een aangenaam leven in functie van hun noden, hun instinct en hun persoonlijkheid.
De Nederlandse dierenwet

© Victoria Austraet

Victoria Austraet: “Omdat katten heel propere wezens zijn, doe je er goed aan de kattenbak regelmatig te verversen. Je voorziet ook best verschillende kattenbakken, idealiter altijd eentje meer dan het aantal katten dat je in huis hebt. Plaats de kattenbak op een rustige plek met zicht op de omgeving zodat je katten op hun gemak naar het toilet kunnen. Katten voelen zich immers kwetsbaar op dat moment en moeten in staat zijn op elk moment het hazenpad te kiezen. Zelf gebruik ik daarom open en doorzichtige sorteerbakken. Eenvoudig toch!”

Individuele behoeften

Victoria Austraet: “Mijn 3 katten hebben individuele behoeften. Gaston, mijn mannetje, patrouilleert dagelijks in de tuin. Mijn kleine, timide Mimi verbergt zich om te slapen. Om te voorkomen dat ze zich onder de dekens of op een gevaarlijke plek verstopt, heb ik speciaal voor haar kartonnen dozen met kussentjes gemaakt. Voor mijn speelse Nina ga ik op zoek naar pluimen in de straat en ik reserveer voldoende tijd om met haar te spelen.”

De Nederlandse dierenwet

Appartementbewoners met katten kunnen op beide oren slapen

Bezoek de websites van de Partij voor de Dieren en Victoria Austraet als je meer wil weten over hun activiteiten.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor