Overslaan en naar de inhoud gaan
Hebben katten last van de hitte?

Hebben katten last van de hitte?

Anneleen Bru

Kattengedragstherapeut en auteur

30/07/2020

Veel mensen maken zich zorgen over het effect van de hitte op hun katten. Verrassend genoeg hebben ze geen last van de hitte. Katten kunnen namelijk heel goed tegen extreme temperaturen omdat ze van nature savannedieren zijn. 

Hun 'thermoneutrale' temperatuur, de temperatuur waarbij ze zich comfortabel voelen, ligt tussen de 30 en de 38 graden Celsius. Dit betekent dat katten zich het lekkerste in hun vel voelen wanneer het warmer is dan anders. Daarom gaat je kat dus zonnebaden, ze vindt dit gewoon heerlijk. :-)

Hun lichaam is hier ook op aangepast. De vacht van de kat werkt isolerend en zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur op peil gehouden wordt. Daarom is het belangrijk je kat niet te 'ontwollen', niet alleen omdat dit heel onnatuurlijk en onnodig is, maar ook omdat die ondervacht hen beschermt bij warme temperaturen. 

Helaas zijn er nog veel kattentrimmers en eigenaars die de onderwol uit de vacht halen. Dat is niet de bedoeling. De ondervacht zit van nature vrij los zodat je kat zich geen pijn doet als ze bv. in een struik vasthangt. Dat betekent echter niet dat die ondervacht eruit moet of dat je minder rui hebt door alle losse haren eruit te kammen. Integendeel, ontwollen betekent meer haren in huis omdat je zo de natuurlijke vachtcyclus verstoort. 

Wat als je kat nu écht last heeft?

Je kat hijgt als ze het te warm heeft. Breng haar in dat geval onmiddellijk naar een koelere ruimte en geef haar veel water. Hou extra rekening met ontwolde katten en naaktkatten die van nature geen bescherming hebben tegen de warmte.

Hoe laat je je kat meer drinken?

© Carolien van Oijen on Unsplash

Zorg dat je kat genoeg vocht binnenkrijgt

  • Geef haar extra natvoer, daar zit meer vocht in dan droogvoer. 
  • Zet water en eten ver uit elkaar, anders demotiveer je je kat om te drinken. Dit advies geldt altijd, dus niet enkel bij warm weer. 
  • Plaats extra waterkommen (vooral ook buiten) met een diameter van minimum 20 cm zodat de snorharen niet in de weg zitten.
  • Voeg ijsblokjes toe om het water lekker fris te houden. 
  • Geef flessenwater of gefilterd water, dat vinden katten over het algemeen lekkerder.

Extra tips & tricks tijdens een hittegolf

  • Wrijf over haar vacht met een vochtig microvezeldoekje. Het water verdampt en koelt het lichaam af. Je kat likt vervolgens haar vacht af waardoor ze extra vocht binnenkrijgt. 
  • Hou je kat binnen tijdens de middag zodat ze niet blootgesteld wordt aan de warmste temperaturen. 
  • Voorzie buiten lage afkoelingsplekken op 50 cm van de grond, katten zitten namelijk graag op een hoogte. 
  • Hou naaktkatten binnen, tenzij je ze van kop tot teen insmeert. Je kan eventueel hun lijfje bedekken.
Hebben katten last van de hitte?

© Mattia Astorino on Unsplash

Wat doe je met oudere katten?

Oudere katten hebben sowieso meer zorg nodig, maar niet meer dan anders omdat het warm weer is. Hou het gedrag van je kat extra in het oog en let op plotse subtiele veranderingen. Consulteer desnoods je dierenarts als je niet zeker bent.

Als professionals raden we elke 6 maanden een senior check aan omdat katten meesters zijn in het verbergen van pijn. Uit onderzoek blijkt dat 7 à 8 op 10 katten ouder dan 10 jaar last hebben van kwaaltjes. Zorg er dus voor dat je senior kat genoeg drinkt en dat ze vrije toegang heeft tot al haar veilige plekjes en belangrijke bronnen zoals eten, drinken, krabmeubels en kattenbakken.

Anneleen Bru is kattengedragstherapeut en auteur van de I Love Happy Cats boeken. Schrijf je in voor de Happy Cats Bootcamp, een unieke online training om je kat(ten) in 1 maand gelukkig te maken.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor