Overslaan en naar de inhoud gaan
Chloé Noorbergen en kat

Kattenoppas aan huis

Chloé Noorbergen

Dedicated Cat Sitter

14/09/2020

Drie jaar geleden werd ik kattenoppas aan huis, mijn beste beslissing ooit! De aanleiding was een reis van 3 weken naar de USA. Ik zocht een oplossing voor mijn kat en ik stond versteld van het beperkte aanbod cat sitters. 

Dus besloot ik mijn kat Marley aan mijn mama toe te vertrouwen. Het werd een fiasco. Hij verstopte zich dagenlang achter de kast en hij wou niet eten of drinken, hoe hard mijn mama ook haar best deed. Dit kan beter, dacht ik, en tijdens mijn zomerverlof hield ik ‘Hairy Poppins’ boven de doopvont. Ik maakte een Facebookprofiel aan, contacteerde diverse katteneigenaars en dook in een nieuw avontuur. 

Mijn klanten waren enthousiast, de mond-tot-mond reclame deed z’n werk en al snel kreeg ik het druk. Dit gaf me een boost en motiveerde me om in dit vak verder te gaan. Ik wou een completere dienstverlening aanbieden dan de buurman of -vrouw die snel binnenwipt voor het hoogst nodige. Vele cursussen en congressen later (kattengedrag, EHBO, trimmen,…) mag ik me een echte professional noemen, met bijna 3 jaar ervaring op de teller. 

Ondertussen ben ik ook kattengedragsadviseur en op mijn webshop verkoop ik katvriendelijke speeltjes. Sinds kort kan je mij ook boeken voor een Cat Home Party bij je thuis, het kattige alternatief voor Tupperware parties! 😀

Kattenoppas aan huis

© Chloé Noorbergen - vroeger & nu

Wat doe ik eigenlijk als kattenoppas? 

Katten verwennen! En ervoor zorgen dat baasjes een stressvrije vakantie beleven. Om alles goed voor te bereiden, ga ik bij de baasjes en hun kat(ten) op bezoek. Ze tonen me waar alles staat, briefen me grondig over hun troeteldier(en) en ik noteer alles netjes in mijn checklist (leeftijd kat, type voeding, verzorging, medische zorgen,…). Zodra ik de sleutel in mijn handen krijg, vertrekken ze met een gerust hart op reis.

Het vertrouwen is hier enorm belangrijk. Er moet een klik zijn, zowel bij mij als het baasje. Blijkbaar zijn veel katteneigenaars gecharmeerd door mijn passie en spontaniteit. Hoewel dit ongetwijfeld in mijn voordeel speelt, hecht ik ook enorm veel belang aan mijn reviews op Facebook. Dit schept vertrouwen bij nieuwe klanten, want ze geven hun dierbaarste bezit tenslotte aan een onbekende, en dat is niet niks.

Het vertrouwen is hier enorm belangrijk. Er moet een klik zijn, zowel bij mij als het baasje.
Kattenoppas aan huis

© Chloé Noorbergen - Poes

Hoe maak ik het verschil?

Uiteraard zorg ik voor de basisdingen (eten, drinken en de kattenbak). Daar bovenop voorzie ik een uur om te knuffelen en te spelen met de kat. Ik vind dit erg belangrijk omdat katten dit nodig hebben. Als ze de hele dag alleen thuis zijn en alleen maar slapen, treedt er verveling op, en dat kan een trigger zijn voor ongewenst gedrag. Dat wil ik vermijden. Bovendien krijgen de baasjes elke dag een update met foto’s en video’s. Zo zijn ze gerust en voelt het gemis van hun pluizenbolletjes iets minder zwaar.

Ik bekijk ook hoe ik het huis katvriendelijker kan inrichten. Dankzij mijn studies kan ik concrete tips geven, als baasjes ervoor open staan natuurlijk. Een klassiek voorbeeld: veel katten krijgen eten en drinken in kleine kommetjes vlak naast elkaar. Dit is erg onnatuurlijk en ik raad altijd aan eten en drinken op meerdere plekken te zetten, op een ruime afstand van elkaar. Het is dan altijd leuk te horen dat een kat meer drinkt dankzij deze eenvoudige ingreep. Er is zelfs een kat die dankzij mijn advies geen speciale voeding meer nodig heeft voor de blaas en de nieren. Dat doet me ontzettend deugd!

Ik bekijk ook hoe ik het huis katvriendelijker kan inrichten. Dankzij mijn studies kan ik concrete tips geven.
Kattenoppas aan huis

© Chloé Noorbergen - Billi, Diva & Filou

Kattenoppas aan huis of kattenhotel?

Ik ben er rotsvast van overtuigd, en het is bovendien wetenschappelijk bewezen, dat katten het minst stress ervaren in hun eigen vertrouwde omgeving. Voor alle duidelijkheid: ik vang geen katten bij mij thuis op, want die vraag krijg ik soms. Bovendien zou ik mijn 3 lieve, nogal territoriale huiskatten daar geen plezier mee doen. Het punt is dat katten minder stress ervaren in hun vertrouwde thuis. Ze kennen de geuren en de omgeving. En dat is zo belangrijk voor poezen, ze willen blindelings weten waar alles staat.

Katten begrijpen niet dat ze voor een weekje op hotel gaan en de rit er naartoe kan heel stresserend zijn. Ook het verblijf kan een bron van veel nervositeit zijn. Verschillende klanten hebben ooit een kattenhotel geprobeerd en kregen een kat terug wiens gedrag veranderd was, tot plassen in huis toe. Hoe goed de mensen in een kattenhotel ook voor je kat zorgen, laat je kat thuis als je de keuze hebt.

Katten ervaren minder stress in hun vertrouwde thuis. Ze kennen de geuren en de omgeving.
Kattenoppas aan huis

© Chloé Noorbergen - Celeste

Gelukkige katten, gelukkige klanten

Ik geniet elke dag van mijn job, want zeg nu zelf, wat is er nog beter dan katten verwennen, aaien en ermee spelen?! Vroeger had ik een stressy job als interim lerares. Ik sliep niet goed, ik had veel hoofd- en nekpijn en mijn sociaal leven stond op een laag pitje. Nu heb ik een anti-stress job. Een katje dat op je schoot komt zitten, je verliefd aankijkt en begint te spinnen: er is geen beter gevoel! 

De positieve reviews motiveren me enorm. Al mijn klanten boeken me opnieuw omdat ze hun kat(ten) met een gerust hart bij mij kunnen achterlaten. Sommige klanten zagen hun kat nog nooit spelen en zijn dan verbaasd dat dit met het juiste speelgoed wel lukt. Het is fijn te weten dat mijn advies op prijs wordt gesteld. Gelukkige, relaxte katten, daar doe ik het voor.

Soms heb ik ook te maken met angstige katjes, dat is een hele uitdaging. Met de juiste aanpak en veel geduld lukt het me meestal hun vertrouwen te winnen. Soms gebruik ik wat kruiden (valeriaan) om de katjes te ontdooien. Het is zalig te zien dat ze dan na een paar dagen de klik maken en je vanaf dan volledig vertrouwen.

Sommige klanten zagen hun kat nog nooit spelen en zijn dan verbaasd dat dit met het juiste speelgoed wel lukt.
Kattenoppas aan huis

© Chloé Noorbergen - speeltjes testen

Kattenoppas aan huis in de regio Antwerpen

In de toekomst wil ik graag blijven groeien in mijn job. Corona maakt het er niet makkelijker op want mensen gaan minder op vakantie. Ik zou het bovendien graag wat drukker hebben tijdens de winter, het laagseizoen. In de zomer heb ik zelfs klanten moeten weigeren. Er zitten jammer genoeg maar 24 uur in een dag en mijn werkterrein bestrijkt de ruime regio Antwerpen. Ik maal dus heel wat kilometers! Het moet allemaal haalbaar blijven en ik vind kwaliteit zoveel belangrijker dan kwantiteit.

Ondertussen geniet ik van alles wat ik doe, van de mensen die ik leer kennen en van de lieve schatjes die op m’n pad komen. Je bouwt toch telkens een band op en hoe vaker ik ergens catsit, hoe moeilijker het is om afscheid te nemen. Bij elk afscheid fluister ik de kat(ten) altijd een boodschap in het oor: “Zeg maar tegen de baasjes dat ze snel nog eens weggaan.” 😉

Kattenoppas aan huis

© Chloé Noorbergen

Ga je op reis, heb je drukke dagen op je job of moet je naar het ziekenhuis?

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor