Overslaan en naar de inhoud gaan
De levensles van Odin

De levensles van Odin

Karolien Vrints

Kunstenares & Cat Mom

15/09/2020

Vorige zomer stierf onze Garfieldachtige goedzak Boulie aan maagkanker. Omdat hier plek genoeg is voor een ander oudje met snorharen, geef ik ons na lang nadenken op als adoptiegezin.

Mijn vriend en ik wonen met onze seniorkaters Mingus en Moodle (beiden bijna 14 jaar oud) in een huis met twee verdiepingen en een klein ommuurd binnentuintje in een steegje van een steegje. Een veilige kattenhaven dus. 

Ergens in het begin van de lockdown krijg ik een telefoontje van GAIA voor een dringende adoptie. Het gaat om de katjes Odie en Cher. Hun baasje is gestorven en ze heeft GAIA in haar testament opgenomen. Dit houdt in dat GAIA op zoek gaat naar een warme thuis. Bovendien krijg je als adoptant een sessie katcoaching en een boek van Anneleen Bru.

Cher, een kattinnetje van 1,5 jaar, lijkt ons te jong voor onze opakatjes. Odie, een kater van 7 jaar, heeft trekjes van Garfield en is gewoon samen te leven met een andere kat. Het leeftijdsverschil met onze senioren is eigenlijk te groot, maar het profiel van Odie trekt ons toch over de streep. We frissen nog eens snel de theorieën van Anneleen Bru op en maken ons huis catproof: extra krabpaal, extra kattenbak, extra eet- en drinkkommetjes, nieuw speelgoed en extra verstopplekken. Check!

De levensles van Odin

© Karo Vrints - Odin de schoothanger

Odin voelt zich meteen thuis

Odie wordt Odin en voelt zich meteen thuis. Twee uur na zijn aankomst palmt hij al onze schoot in. Hij springt en vliegt als een kitten achter speeltjes, weliswaar wat onhandig. Is hij wel 7 jaar? Je zou het niet zeggen. Enkel zijn slechte gebit en zijn gevoelige huid (allergie) verraden het tegendeel. Mijn dierenarts bevestigt uiteindelijk dat hij jonger is dan geschat. 

Odin laat heel duidelijk merken wat hij wil of nodig heeft. Hij zwiept dramatisch met zijn staart als hij iets niet moet. Als hij ergens afvalt en pijn heeft (hij is soms zeer onhandig), volgt er een troostende trappelsessie. We worden ook getrakteerd op een heel arsenaal van niet mis te verstane geluidjes: hij spint als een spinnetje, hij bromt als we hem eens durven oppakken, hij brult als een leeuw wanneer hij een speeltje wil vermoorden en hij blijft klagen totdat hij in de tuin mag. Hij apporteert ook graag stokjes, zoals een hond. Hij slaapt het liefst tegen een mens of in een veel te klein mandje. Voerpuzzel of niet, Odin eet en drinkt steeds alsof hij een tijger is (hij weegt 6 kg). Hij krijgt ook de bijnaam Kungfupanda. 

Hij spint als een spinnetje en hij brult als een leeuw wanneer hij een speeltje wil vermoorden.
De levensles van Odin

© Karo Vrints - Odin aka Kungfupanda

Een eerste poging tot introductie

Omdat ze niet meer reageren op elkaars geur en al eens aan elkaars neus gesnuffeld hebben via de kier van een deur, laat ik Mingus en Odin kort samen rondlopen. Hoewel de sfeer niet vijandig leek tijdens het aftastende gesnuffel, delen ze elkaar meteen een paar meppen uit terwijl ze met gekrijs de kelder inglippen. Ik bedenk me dat ik die deur beter had dicht gedaan, dan had ik misschien iets sneller kunnen ingrijpen. 

Moodle laat ik voorlopig nog met rust. Ik laat hem wel de geurtjes van Odin ruiken, maar ik wil de introductie kat per kat doen. Moodle is trouwens een heel verlegen kater die minder goed gesocialiseerd is. Stapje per stapje dus. Terug van nul beginnen. 

Ik bouw even een time-out in: gedurende een aantal dagen mogen de poezels elkaar niet meer zien. Daarna begin ik opnieuw met geuruitwisseling: ik laat ze even aan elkaar ruiken door de deur, vervolgens mogen ze elkaar heel even zien en daarna verwissel ik ze van ruimte. Zo bouw ik verder op naar korte ontmoetingsmomenten. De lockdown voelt als een zegen, want voltijds werken in combinatie met zo’n traag introductieproces is niet van de poes.

De lockdown voelt als een zegen, want voltijds werken in combinatie met zo’n traag introductieproces is niet van de poes.
De levensles van Odin

© Karo Vrints - Mingus & Odin

Een tweede poging tot introductie

Odin wil spelen met Mingus, maar plots verandert spelen in jagen en voelen de oudjes zich niet meer op hun gemak. Ik laat ze samen gedurende twee korte trainingsmomenten per dag. Als er te veel spanning is, leid ik hen af met snoep of speeltjes (apart spelen is de boodschap, want samen spelen kan ook spanning creëren). 

Maar Odin wil meer dan alleen spelen, hij wil die oude knarren weg! Op een bepaald moment is het genoeg voor de senioren en vallen ze Odin om de beurt aan. Ik moet met een hoofdkussen tussenkomen, want Mingus geeft niet af. Genoeg is genoeg voor hem, die oudjes hebben nog veel pit in zich. Het incident laat kleine krabwonden achter op de oren van Odin en Mingus. 

De levensles van Odin

© Karo Vrints - Odin & Mingus

De moed zakt ons in de schoenen

Zelfs na 6 maanden trage introductie blijft Odin jagen op de oudjes. Ze doen hun best om hem te negeren, maar Odin besluipt hen langs alle kanten en op de meest onverwachte momenten. Hij probeert ze letterlijk dood te staren en weg te jagen. Ik moet steeds tussenkomen om een gevecht te vermijden. Dit scenario herhaalt zich telkens opnieuw tijdens het kleine uurtje dat ze per dag samen zijn.

Er zijn gelukkig ook momenten - soms een paar minuten, soms een half uur - dat ze samen op de zetel liggen en doen alsof ze slapen (jaja, ook dat doorzien we). Maar zodra een van de oudjes een vin verroert, gaat Odin erachter aan. Tot overmaat van ramp begint Odin zich ook op de buurkatjes te focussen. Op een bepaald moment duwt hij zelfs een heel hek omver om hen te verjagen en hun huis in te palmen.

Zodra een van de oudjes een vin verroert, gaat Odin erachter aan.
De levensles van Odin

© Karo Vrints - Odin & Noodle

Territoriumstrijd tussen Odin en de senioren

Moodle en Mingus bezetten de eerste en de tweede verdieping van ons huis. Odin kampeert op het gelijkvloers en slaapt braaf alleen van 21u tot 9u30. Hij vindt dit niet erg, maar oh wee als ik rond 10u nog niet bij hem ben geweest. Dan moet iedereen het aanhoren. Overdag maken we hem moe met spelletjes. 

Het tuinbezoek is georganiseerd in shiften: Odin en Mingus wisselen elkaar apart af. Mingus heeft geleerd aan de keukendeur te miauwen wanneer hij naar de tuin wil. Moodle is een beetje dikker en langzamer, en laat zich niet meer zien op het gelijkvloers. Beide oudjes ondergingen nog een seniorencheck en werden gezond verklaard, behalve wat hartruis en artrose. Maar ik weet dat chronische stress allesbehalve goed voor hen is. 

Moodle en Mingus laten meer en meer blijken dat ze hun territorium terug willen innemen. Moodle wordt steeds minder timide en jaagt Odin vaker weg van de eerste en tweede verdieping tijdens de ontmoetingsmomenten. Mingus drentelt langer in Odin’s gebied rond wanneer hij naar de tuin gaat. Eens in de tuin, wil hij terug naar binnen om het gelijkvloers te bezetten. En alsof dit nog niet genoeg is, steekt Odin’s allergie nog feller de kop op. Een behandeling met cortisonen dringt zich op.

Moodle en Mingus laten meer en meer blijken dat ze hun territorium terug willen innemen.
De levensles van Odin

© Karo Vrints - Odin tussen 2 vuren

Het advies van de kattengedragstherapeut

Onze kattengedragsadviseur Benjamin Jacobs (Katviseur) deelt mijn mening om Odin als enige kat te herplaatsen. Deze beslissing is beter voor alle poezels. GAIA schiet te hulp en schrijft haar hele netwerk aan. We zijn immens triest (er zijn tranen met bakken gevloeid), want Odin is een fantastisch leuke en lieve kater die onze harten heeft gestolen. 

We stoppen de ontmoetingsmomenten en scheiden de senioren volledig van Odin. Ik hoor mijn vriend nog zeggen dat hij het gedoe met onze deurenpuzzel (‘Wie zit waar? Is die deur dicht? Snel die andere deur dicht! Dat laken aan die deur hangt scheef, zo kunnen ze elkaar zien!’) erbij wil nemen zodat Odin toch maar kan blijven. 

Maar de situatie doet geen van onze katten goed. Als katjes elkaar niet mogen, moet je je erbij neerleggen als mens. Je kan zo’n situatie niet naar je hand zetten. Hoewel heel wat introducties goed aflopen, kan het jammer genoeg ook misgaan. Dus zetten we onze hartenpijn opzij om Odin een katwaardig leven te gunnen.

Hoewel heel wat introducties goed aflopen, kan het jammer genoeg ook misgaan.
De levensles van Odin

© Karo Vrints - Gaia helpt Odin herplaatsen

Afscheid van Odin

En hier staan we dan. Als mensen met kilo’s goede wil, bakken kattenkennis en liters tranen. Wat een opluchting dat we een lieve dame gevonden hebben die zich samen met haar zoon over Odin wil ontfermen. De viking krijgt een heel huis en een volledige tuin tot zijner beschikking, een koninkrijk voor hem alleen. En wat ben ik blij dat hij maar een paar straten verder woont en dat we hem regelmatig mogen bezoeken!

We missen hem en hij herinnert ons aan het feit dat we niet alles vanuit menselijk perspectief mogen zien. We kunnen immers niet alles naar onze hand zetten, en dat is een flinke les in nederigheid. Dank je lieve Odin. ❤️

De levensles van Odin

© Karo Vrints - Afscheid nemen van de lieve Viking

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor