Overslaan en naar de inhoud gaan
Kater Kallie inspireerde KALLIE

Kater Kallie inspireerde KALLIE

Jozefien Dirkx

Dierengedragstherapeut

22/10/2020

“Al heel jong wist ik dat ik iets met dieren zou gaan doen. Het was Kallie die me dat deed inzien.” Met deze woorden lanceerde ik in 2018 mijn website voor KALLIE. dierengedragstherapie.

Als kind had ik thuis meestal drie katten tegelijkertijd. Bij een gebrek aan kennis (“had ik toen geweten”) plaatsten wij de nieuwe kat gewoon boem baf bij de oud-residenten. En dat moest dan maar goed gaan. Wat een geluk dat wij in die tijd onze Kallie hadden, want voor hem was het allemaal oké. Hij zette zijn ruwe tong tegen de vacht van het nieuwkomertje en bood die meteen een ‘lekkere’ wasbeurt. En ons gezin was een katje rijker.

Pas later, toen we zagen hoe onze Filou nieuwe kitten Noah liever wegblies of aanviel dan accepteerde, begrepen we dat het gedrag van Kallie niet standaard was. We wisten altijd al dat Kallie uniek was, maar pas toen ik zoveel jaren later in mijn postgraduaatopleiding Toegepast Diergedrag over verschillende soorten katten leerde, wist ik dat er een woord voor bestond.

Kater Kallie inspireerde KALLIE

© Jozefien Dirkx - met de ondertussen overleden kater Kallie

Kallie was een sociale facilitator. In kattentaal betekent dit “de kat die de volledige groep samenhoudt en met elke andere kat overeenkomt”. Iedereen kent wel zo’n persoon die een onmisbare schakel is binnen de groep. Een persoon die nodig is om de rest bij elkaar te houden en de groepsdynamiek in balans te houden, waardoor ook individuen die onderling geen (goede) band met elkaar hebben samen kunnen ‘bestaan’.

Ook bij katten bestaan ze. Volgens een opdeling van gedragsdeskundigen Bowen en Heath (2005) zijn er verschillende soorten katten, waaronder de Social Facilitators oftewel, in mijn hoofd, de Kallies. Anneleen Bru beschrijft het in haar boek I love Happy Cats (2017) als volgt: “Deze katten vertonen en ontvangen vriendelijke signalen van katten uit meerdere sociale groepen (die onderling niet overeenkomen) en verspreiden op deze manier de gemeenschappelijke groepsgeur tussen de katten”. Kallie was er zo eentje.

Kallie was een sociale facilitator, een kat die de volledige groep samenhoudt en met elke andere kat overeenkomt.
Kater Kallie inspireerde KALLIE

© Jozefien Dirkx - Kallie (RIP) de diplomaat

Bij de introductie van een nieuwe kat is het oh zo belangrijk om het gradueel aan te pakken. Vaak is het de reeds aanwezige kat die de meeste stress ervaart, omdat er plots een indringer in huis rondloopt waarmee hij ruimte, eten én aandacht moet delen. Deze kennis opende mijn ogen. Zo boos als ik in het begin op Filou was omdat hij kleine, “hulpeloze” Noah niet meteen met open poten ontving, zo begripvol ben ik nu voor die reactie. Ook dit is (met een handjevol geluk + een portie Kallie) trouwens nog helemaal goed gekomen, in die mate dat ze soms heel dicht tegen elkaar kropen om te slapen.

Bij de introductie van een nieuwe kat is het oh zo belangrijk om het gradueel aan te pakken.
Kater Kallie inspireerde KALLIE

© Jozefien Dirkx - Jozefien met Filou / Kallie (RIP) als bindmiddel

Maar Kallie was dus anders. Hij had een gave om elke nieuwe kat in huis meteen thuis te doen voelen. Zoals mijn mama ooit zei, was Kallie de “pater familias” van alle katten. En toen ik startte met mijn eigen bedrijf in dierengedragstherapie klonk ‘Kallie’ als de enige juiste naam. Net als hem zou ik huisdieren thuis doen voelen in hun huis, via de reeds aanwezige sterktes binnen het gezin. Net als Kallie zou ik een tussenpersoon gaan spelen, tussen enerzijds het dier en anderzijds het baasje dat heus probeert, maar vaak gewoon een extra duwtje nodig heeft.

Als dierengedragstherapeut speel ik net als Kallie tussenpersoon, maar dan tussen het dier en het baasje.
Kater Kallie inspireerde KALLIE

Gedicht over Kallie door Jan Dirkx, de papa van Jozefien

Jozefien Dirkx is dierengedragstherapeut bij Dierengedrag KALLIE (kat, hond, konijn, cavia en paard). Je kan bij haar terecht voor advies, therapie en training. Volg haar op Instagram en Facebook.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor