Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe word je pleeggezin voor kittens?

Hoe word je pleeggezin voor kittens?

Els De Vriese

Coördinator Dierenwelzijn Prov. Limburg

08/09/2020

Als dierenliefhebber wil je graag helpen, maar je vindt de drempel naar een dierenasiel soms te groot. Of je kan door omstandigheden de hulp niet combineren met je werk of met je gezondheid. Dan is pleeggezin worden voor een dierenasiel misschien wel iets voor jou.

Als pleeggezin bepaal je zelf je tijdsbestek en planning. De opvangplek is immers bij jouw thuis, in je vertrouwde omgeving. Zowat elk dierenasiel werkt tegenwoordig met pleeggezinnen. Door deze bijkomende opvangplekken beschikken ze over extra vrijwilligers. En voor jonge kittens zijn de voordelen gigantisch omdat een asielomgeving voor hen minder geschikt is.

Waarom is een klassiek dierenasiel minder geschikt voor kittens? 

Omdat ze te jong zijn en een zeer lage weerstand hebben. Kittens hebben nog niet voldoende immuniteit om zich te wapenen tegen infecties in een asielomgeving. Ze worden daardoor sneller ziek en brengen op hun beurt ook de andere asielkatten in gevaar. Ze hebben ook veel frequenter voeding nodig, soms om de 2 uren en ook s’ nachts. Dat krijgt een klassiek dierenasiel niet allemaal gebolwerkt.

Als pleeggezin bepaal je zelf je tijdsbestek en planning. De opvangplek is immers bij jouw thuis.
Hoe word je pleeggezin voor kittens?

© Miet Vandersmissen

Kittens jonger dan 8 weken bevinden zich in een ontwikkelingsfase waar omgevingsprikkels een grote impact hebben op hun socialisatie en hun weerbaarheid voor later. Een stressomgeving is niet ideaal, maar tegelijk hebben ze wel nood aan huiselijke geluiden om te wennen aan hun toekomstige thuis: de radio, de stofzuiger, een stoel die verschuift, andere huisdieren of mensen van verschillende leeftijden. Het lijkt banaal, maar al die indrukken zijn heel belangrijk in de leefwereld van een jong kitten waarvan de hersentjes tot 8 weken nog zeer elastisch zijn. Als pleeggezin vang je kittens op bij je thuis, de beste plek voor die noodzakelijke socialisatie.

Niet alleen erg jonge dieren komen in aanmerking voor zorg in een pleeggezin. Ook een moederkat brengt haar kroost best groot in een veilige en relaxte omgeving. Haar stressniveau stijgt door de aanwezigheid van andere katten of het geblaf van honden. Mams onder de stress is niet ok. Het kan haar melkproductie verstoren. Meer nog, de kittens nemen haar onrust over.

Kittens hebben nood aan huiselijke geluiden om te socialiseren: de radio, de stofzuiger, een stoel die verschuift, andere huisdieren of mensen.
Hoe word je pleeggezin voor kittens?

© Miet Vandersmissen

Je wil graag pleeggezin worden, hoe werkt dat? 

Als pleeggezin ga je akkoord met de richtlijnen van het dierenasiel waar je je voor engageert. Je tekent een vrijwilligersovereenkomst en maakt afspraken over de zorg- en de adoptieprocedure. De meeste dierenasielen helpen je met de opstart. Een startpakket bevat meestal materialen, voeding, kattenbakvulling en verzorgingsproducten. Dit hangt af van asiel tot asiel. De medische kosten zijn sowieso voor rekening van het dierenasiel. 

Verder maak je als pleeggezin voldoende tijd vrij om te waken over de gezondheid en het welzijn van je pleegkittens. Informeer je goed voordat je begint zodat beide partijen weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Goede afspraken maken goede vrienden

Hoe word je pleeggezin voor kittens?

© Miet Vandersmissen

Wat zijn de voorwaarden om pleeggezin te worden? 

Dat hangt af van dierenasiel tot dierenasiel. In de meeste gevallen vindt er eerst een verkennend gesprek plaats met uitleg over de werking. Weet je goed waaraan je begint? En is het duidelijk hoe de organisatie jou ondersteunt? De meeste dierenasielen bezoeken je ook thuis om na te gaan waar je de kittens zal huisvesten. Je bent immers hun visitekaartje wanneer potentiële adoptanten de kittens komen bewonderen.

De meeste kattenverenigingen plaatsen kittens rechtstreeks vanuit de pleeggezinnen, maar in sommige dierenasielen wordt een thuis gezocht vanuit het dierenasiel. In dat geval verlaten de kittens hun pleeggezin vlak voor hun sterilisatie of castratie en gaan ze even terug naar het dierenasiel voordat ze definitief geadopteerd worden.

Hoe word je pleeggezin voor kittens?

© Miet Vandersmissen

Screening potentiële adoptanten

Het dierenasiel doet de eerste screening van kandidaat adoptanten. Daarna bekijk jij als pleeggezin samen met de adoptant of er een goede match is. Als de kittens nog niet gevaccineerd of gesteriliseerd / gecastreerd zijn, kan de adoptant ze reserveren na betaling van een voorschot en het tekenen van een adoptiecontract.  

Kittens die vanuit een pleeggezin verhuizen krijgen meestal ook hun favoriete speeltje of geurdekentje mee. Dit lijkt misschien een detail, maar voor katten en kittens betekent een vertrouwde geur heel veel. Onderschat de onrust niet die een verhuis in hun jonge leventjes veroorzaakt, hoe relax en enthousiast kittens ook lijken. Met vertrouwde geuren of nog beter, met een vertrouwd nestgenootje, geef je hen extra ondersteuning tijdens de verhuis én in hun nieuwe thuis. Zo beginnen de kittens hun nieuwe avontuur met zo weinig mogelijk stress.

Hoe word je pleeggezin voor kittens?

© Miet Vandersmissen

Afscheid nemen van pleegkittens

Als nieuw pleeggezin kan het zijn dat je afscheid moet nemen van een ziek kitten. Of dat je na de adoptie wat verweesd achterblijft. Dat is ook logisch want je heb hen wekenlang (misschien wel dag en nacht) de beste zorgen gegeven. Je hebt hen zien opgroeien, openbloeien en hun belangrijkste levensfasen meegemaakt. Afscheid nemen is dan even slikken, maar dat weegt niet op tegen het verschil dat je in hun levens maakt. Dankzij jou vinden kittens een nieuwe thuis. Dankzij jou krijgen nieuwe kittens een kans op een goede start. Daar doe je het als pleeggezin voor, kittens met liefde verzorgen in je vertrouwde omgeving om hen nadien los te laten en weer plaats te maken voor nieuwe logees. Want goede opvangplekken zijn er nooit genoeg.

Heb je voldoende tijd om voor de kittens te zorgen, ook als ze het wat minder doen? Heb je back-up in je omgeving om bij te springen op intensievere momenten? Meld je dan aan bij een organisatie of dierenasiel in jouw buurt. De voldoening die je krijgt als pleeggezin is met geen woorden te beschrijven. Kittens kunnen ziek worden en sommigen halen het niet, maar ondanks de moeilijke momenten zijn de kittens altijd beter af bij een pleeggezin.

Dankzij jou vinden kittens een nieuwe thuis. Dankzij jou krijgen nieuwe kittens een kans op een goede start.
Hoe word je pleeggezin voor kittens?

© Miet Vandersmissen

Sterilisatie, castratie, chippen en registratie

Heel veel asielkittens krijgen dankzij pleeggezinnen de kans op te groeien tot gezonde en gelukkige katten. Breng je kittens groot die niet uit het asiel komen? Dat is heel nobel, maar besef wel dat het jouw verantwoordelijkheid is ze te laten steriliseren, castreren, chippen en registreren. 

Zelfs als je een thuis voor hen gevonden hebt, kan je hen niet zomaar weggeven zonder hen eerst in orde te brengen volgens de wettelijke verplichtingen (met boetes op inbreuk). Meld je daarom aan als pleeggezin voor kittens bij een erkend dierenasiel of kattenasiel. Dan ben je ook meteen in orde met alle wettelijke verplichtingen!

Hoe word je pleeggezin voor kittens?

© Miet Vandersmissen

Heb je zin om pleeggezin te worden? Vind een asiel of opvangcentrum in je buurt en bespreek de mogelijkheden.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor