Overslaan en naar de inhoud gaan
Allison en Sean over Mac & Maybe

Allison en Sean over Mac & Maybe

Rockgod en rasentertainer Sean Dhondt moeten we niet meer voorstellen. Daarom geven we dit keer het podium aan asielkatten Mac & Maybe. Ze delen het bed met Sean en zijn levensgezellin Allison Scott. Een primeur: Sean mixte ooit kattengeluidjes in een van zijn songs.

Mac & Maybe zijn vernoemd naar een paar personages uit hun favoriete series ‘It's Always Sunny In Philadelphia’ en ‘Arrested Development’. Mac, een kater, en Maybe, een kattin, werden beide geadopteerd bij Kattenopvang Waasland. Sean is al jaren peter van dit opvangcentrum voor asiel- en zwerfkatten.

Sean: “Ik draag hen nog altijd een warm hart toe. Ik vind het bewonderenswaardig hoe die vrijwilligers elke dag katjes in nood helpen! Ik merk toch dat mooie organisaties zoals Kattenopvang Waasland veel hebben aan een ‘bekende peter’. Het zet hen nog net iets meer op de kaart. Een heel kleine moeite voor mij en een bonus voor de katjes. Ik ben trouwens ook peter van Hope For Paws, een organisatie die asielen in binnen-en buitenland financieel ondersteunt en hulpgoederen inzamelt. Ze zoeken een nieuwe thuis voor verwaarloosde en mishandelde hondjes.”

Jullie kozen heel bewust voor adoptie? 

Sean: “Zeker! We vonden het belangrijk de asielkatjes een beter leven te geven. Ik heb dat in het verleden ook altijd gedaan. Je merkt dat die beestjes ook super dankbaar zijn voor de rest van hun leventje. Ik heb nooit begrepen waarom mensen raskatten in huis halen, terwijl er al zoveel asieldieren op een baasje zitten te wachten.”

Ik heb nooit begrepen waarom mensen raskatten in huis halen, terwijl er al zoveel asieldieren op een baasje zitten te wachten.
Allison en Sean over Mac & Maybe

© Sean & Mac - Allison & Maybe

Hoe zou je hun karakter omschrijven?

Sean: “Het zijn allebei enorme knuffelaars, maar elk op hun manier. Mac wil letterlijk élk moment op je schoot zitten, op je laptop liggen of naast je in de zetel of in bed kruipen. Maybe komt eerder in de buurt liggen, op een klein afstandje, met vaak 1 pootje nét op je, genoeg om wat liefde te krijgen en niet overdonderd te worden door hevige knuffels. Maybe is de waaghals van de twee. Ze is nooit bang en gaat vaak op avontuur in de tuin. En als er bezoek is, komt ze er gewoon gezellig bij zitten. ‘Chill as a cucumber’, die Maybe. Mac is enkel op z’n gemak als we alleen met hem zijn. Als er bezoek is of de poetsvrouw langskomt, verstopt hij zich op onze slaapkamer. We moeten er soms om lachen, de kleine schrikschijter.”

Hebben ze koosnaampjes?

Allison: “Ik noem hen soms ‘bug’ omdat het schattig klinkt. And because they can bug me sometimes when I’m trying to get work done.” :-)

Als er bezoek is of de poetsvrouw langskomt, verstopt Mac zich op onze slaapkamer, de kleine schrikschijter.
Allison en Sean over Mac & Maybe

© Sean Dhondt - Mac verstopt zich als er vreemd volk in huis is

Schieten ze goed met elkaar op? 

Sean: “Meestal komen ze goed overeen, ook al probeert Maybe vaak het eten van Mac te verorberen. Af en toe slapen ze ook samen of likken ze elkaars kopje. Daar worden we nog elke keer week van en dan is het foto-time! Ze komen beide uit het asiel en we wisten niet op voorhand of het een match ging zijn. Uiteindelijk ging het vrij vlot en we hebben hen altijd een eigen plekje gegund als er spanningen waren. We kozen voor een kattin en een kater omdat men ons op het hart gedrukt had dat dit het beste werkt.”

Allison: “Het zijn echt wel twee vriendjes. Ze zorgen voor elkaar. Als de ene naar buiten gaat, gaat de andere mee. Als de deur naar de tuin bv. dicht is en een van de katten nog buiten zit zonder dat we het beseffen, waarschuwt de andere kat ons. Van dat soort zaken.”

Hoe begroeten ze jullie ‘s ochtends?

Sean: “Met veel gemiauw en pootjes tegen ons gezicht: ‘Wij zijn wakker en willen naar buiten en hebben hongeeeerrr!’, roepen ze dan.” :-)

Allison: “Maybe komt ‘s ochtends vaak gewoon vlak bij me staan en me aanstaren terwijl ze spint. Heel grappig.”

Durven ze jullie wel eens storen?

Sean: “Als ik op m’n laptop bezig ben of boven in m’n studio muziek maak, kan ik me soms heel even druk maken als ze lopen te miauwen of per se op mijn schoot willen liggen. Of de hele tijd op tafel springen en voor het computerscherm lopen. Maar dan besef ik snel dat die beestjes niet weten dat ik het druk heb of wat stress heb, en dat ze gewoon blij zijn me te zien en een beetje liefde vragen. En dan smelt ik weer.” ;-)

Allison: “Als Mac bv. bovenop mijn iPad komt liggen of op mijn papieren wanneer ik tattoo designs uitteken, geef ik hem gewoon even heel veel aandacht en kusjes. Dan gaat hij vanzelf weer weg door de overload.”  :-)

Sean: “Mac durft ook al eens ons eten van tafel te stelen.”

Af en toe slapen ze ook samen of likken ze elkaars kopje. Daar worden we nog elke keer week van en dan is het foto-time!
Allison en Sean over Mac & Maybe

© Sean Dhondt - Mac & Maybe

Hebben ze grappige trekjes?

Allison: “Maybe speelt heel graag met blaadjes die ze buiten vindt. Beestjes vangt ze niet echt, maar de herfst is haar topseizoen, want dan brengt ze vaak bladeren mee naar binnen. Dan is ze zo trots als een pauw. Ze gaat ook graag naar een andere kamer in het huis en zet het dan op een miauwen tot we haar komen zoeken. Of ze kruipt graag in kasten die open staan. Verstoppertje voor katten.” :-)

Sean: “Mac is soms een echte babbelaar. Hij praat terug. Zeker als ik net thuis kom van het werk. Alsof hij wil vertellen wat hij allemaal gedaan heeft terwijl ik weg was.”

Wat zijn hun favoriete slaapplekjes?

Sean: “Op de zetel, op het zachtste en beste dekentje dat we ooit kochten. We gebruiken het zelf dus nooit meer, want Maybe heeft het meteen geclaimd, van ’s ochtends tot ’s avonds!” :-)

Allison: “Of in bed, op een extra kussen naast mij.”

Wat zijn hun favoriete speeltjes?

Sean:” Kartonnen dozen, pingpongballetjes, een laserpen of hun ‘stinky fish’, een pluchen vis met kattenkruid erin, een echte stinkbom, maar ze worden er helemaal zot van! Krabben, bijten en knuffelen met hun vis.”

Omschrijf beide in 1 woord?

Allison: “Maybe: goofy. Mac: snuggly.”

Welk waardevol voorwerp hebben ze naar de vaantjes geholpen?

Sean: “Ze durven al eens aan de mat of aan de zetel te krabben, maar dat gebeurt zelden.”

Waar hebben ze een hekel aan?

Sean: “De stofzuiger.”

Vertel eens een bijzondere anekdote?

Allison: “Maybe zat eens per ongeluk 3 dagen opgesloten in onze garage zonder eten of drinken terwijl we op vakantie waren. Ze was in een tochtgat gekropen en dan waarschijnlijk naar beneden gevallen of gesprongen. Toen mijn mama langs kwam om hen eten te geven, zag ze telkens maar 1 kat, Mac dus. Mac miauwde telkens hevig om haar te waarschuwen, maar mijn mama dacht niet dat er iets aan de hand was omdat Maybe even goed ergens in huis kon liggen of buiten aan het spelen was. Toen wij thuiskwamen riepen we haar naam en hoorden we haar uiteindelijk zacht miauwen vanuit de garage. Het grappige is dat ze er allesbehalve een trauma aan overhield, want altijd als de deur van de garage openstaat en we even niet opletten, wil Maybe er weer induiken.” :-)

Beestjes vangt ze niet echt, maar de herfst is haar topseizoen, want dan brengt Maybe vaak bladeren mee naar binnen.
Allison Scott & Maybe

© Allison Scott & Maybe 

Aan wie zijn Mac & Maybe het meeste verknocht?

Sean: “Maybe is Allison’s maatje en Mac het mijne. De meisjes bij de meisjes en de jongens hun team.”

Wat appreciëren jullie het meeste bij de katten?

Allison: “Het zijn echt twee hele lieve, brave, dankbare beestjes. Altijd blij ons te zien. Gewoon twee extra buddies, al 10 jaar lang.”

Mogen ze mee in bed? 

Sean: “Ja, ze slapen altijd bij ons, de deur van onze slaapkamer staat altijd op een kier. Maybe op een extra kussen naast Allison en Mac ergens aan mijn benen.”

Mochten Mac & Maybe praten, wat zouden ze dan tegen jullie zeggen?

Allison: “Hoe hun dag was. Of ze veel insecten gevangen hebben. Maybe over haar favoriete plant achteraan in de tuin waar ze altijd hallo tegen gaat zeggen.”

Zouden jullie je met de katten laten begraven zoals de oude Egyptenaren?

Allison: “Mochten we op hetzelfde moment sterven, natuurlijk!”

Sean: “Ik hoop dat we wel nog iets langer leven dan dat!” :-)

Hebben jullie ooit per ongeluk kattenvoer op jullie boterham gesmeerd?

Sean: “Hahaha. Neen, het kattenvoer staat netjes in een aparte kast.”

Het zijn echt twee hele lieve, brave, dankbare beestjes. Altijd blij ons te zien. Gewoon twee extra buddies, al 10 jaar lang.
Allison en Sean over Mac & Maybe

© Sean & Mac - Allison & Maybe

Is er een bepaald gedrag dat jullie niet kunnen verklaren? Welke vraag zou je graag stellen aan een gediplomeerde cat coach?

Allison: “Hmm, soms zitten ze even voor zich uit te staren in het niets, alsof ze aan het dagdromen zijn. Ik vraag me soms af of katten ook dagdromen zoals wij.”

Julie Houtmeyers (dierenarts en cat coach):  “Helaas staat de wetenschap nog niet zo ver dat we precies weten wat er allemaal in dat kattenkopje omgaat, maar aan de hand van hun hersenstructuur kunnen we er wel vanuit gaan dat het geen complexe denkers zijn zoals wij. Katten leven vooral in het hier en nu. Het lijkt erop dat ze niet kunnen nadenken over het verleden of plannen maken voor de toekomst, of inschatten wat de gevoelens of gedachten van hun baasje zijn. Dat wil niet zeggen dat katten dom zijn, want ze hebben een heel goed geheugen. Zo leren ze bv. snel dat het horen van een rinkelend bordje natvoer aankondigt, of dat ze zich beter uit de voeten maken bij het zien van de stofzuiger. Maar als je een kat voor zich uit ziet staren, is de kans klein dat ze mijmert over haar vervlogen jeugd.”

Ik vraag me soms af of katten ook dagdromen zoals wij.
Allison en Sean over Mac & Maybe

© Sean Dhondt - Maybe & Mac

Wie maakt de kattenbak schoon?

Sean: “We maken de kattenbak om de beurt schoon. Gewoon af en toe eens kijken en als hij vuil is, verversen.”

Wie geeft er eten?

Sean: “Wie het eerst opstaat. Maybe krijgt ook een soort van cortisone pilletje omdat ze veel last heeft van allergieën.”

Wie speelt het meeste met de katten?

Allison: “Dat ben ik zeker en vast. Ik speel constant met hen. There’s a nightly ritual of ‘Maybe playtime’, met een koordje of propjes papier.”

Jullie reizen veel. Wie zorgt er dan voor de katten? 

Sean: “Sinds een paar jaar hebben we een goede cat- en housesitter! Een collega van bij The Voice, een supertoffe gast en hij is heel goed met onze beestjes. Hij stuurt ons vaak foto’s of filmpjes door van de poezen om te laten zien dat ze het goed maken. En zo krijgen ze niet alleen eten en drinken, maar ook gezelschap, minstens even belangrijk en dat merken we ook: als we na een week weer thuis komen, zijn ze blij ons te zien. Vroeger, toen een oppas ze enkel ’s ochtends en ’s avonds eten gaf, werden we nauwelijks begroet bij onze thuiskomst. Meer nog, we werden de eerste paar uren staalhard genegeerd, zo van: Ah, ons zo lang alleen laten zonder iets te zeggen?! Nu gaan wij jullie even geen liefde geven!” :-)

Hoeveel geven jullie jaarlijks uit per kat? Doen jullie wel eens zotte aankopen?

Allison: “Dat is een flink budget, vooral omdat beide katten speciale voeding nodig hebben, Mac voor zijn nieren en Maybe voor haar allergieën. Aan speeltjes geven we minder uit, aangezien ze content zijn met kartonnen dozen en proppen papier. Een nieuwe krabpaal of klimboom kopen we wel geregeld.”

Als we na een week weer thuis komen, zijn Mac en Maybe blij ons te zien.
Allison en Sean over Mac & Maybe

© Sean in bad met Mac & Maybe

Sean, bij the Voice kies je potentiële kandidaten op basis van je gehoor. Hoe heb jij je de katten gekozen? 

Sean: “Mac heeft ons gekozen, want hij smeet zich echt voor ons in het asiel! Hij kwam meteen aandacht vragen en knuffelen en we zagen hem dit ook doen met een ander koppel, ook potentiële adoptanten, dus hebben we hem snel uitgekozen voordat zij ermee weg waren. Toen we een jaar later om Maybe gingen, wisten we dat we een kattinnetje van ongeveer dezelfde leeftijd wilden. Het was een vrijwilliger van het asiel die onze aandacht trok op Maybe. Ze zat redelijk onopvallend bovenop een klimboom, een beetje ingedommeld, heel lief en rustig. Anders hadden we haar waarschijnlijk niet opgemerkt, maar het was de perfecte match!”

Allison, zou je Mac & Maybe uit elkaar kennen tijdens een blind audition?

Allison: “Zeker! Ze zijn beiden zo verschillend qua geluidjes! Ik kan ze zelfs herkennen aan het stappende geluid van hun pootjes.”

Zou jullie huwelijk stand houden indien een van beide katten haat?

Sean: “Sowieso zijn we beide enorme dierenvrienden, of het nu katten zijn of andere beestjes. Ik denk dat het iets zegt over iemands persoonlijkheid als je bepaalde dieren ‘haat’. Niet echt een aantrekkelijke karaktertrek, dus op dat vlak passen Alli en ik erg goed bij elkaar.”

Ik kan Mac & Maybe zelfs herkennen aan het stappende geluid van hun pootjes.
Allison en Sean over Mac & Maybe

© Sean Dhondt - Maybe & Mac

Allison, je runt je eigen tattooshop ‘Alli Cat Tattoo’. Heb je zelf kattentattoos? 

Allison: “Eentje in mijn hand, een silhouet van een kat, laten zetten in Ibiza. En nog eentje op m’n voet, laten zetten in Vilnius door een Russische gastartiest, een kat met neusringetje en bandana, naar de beeltenis van 2Pac, met ‘Cat Life’ eronder (i.p.v. Thug Life).”

Wat is het verhaal achter deze kattentattoo (zie foto hieronder)? 

Allison: “Dat was de kitten van een klant en zij wilde graag die beeltenis als tattoo, dus maakte ik het design naar een foto van haar kat.”

Zou je er eentje bij Sean zetten, als er nog wat plek over is tenminste? Eventueel Mac of Maybe of beide? 

Allison: “Wie weet komt dat ooit nog! Dan moeten ze er uiteraard beiden op!”  :-)

Skippen jullie het showbizz feestje van het jaar als je met twee zieke katten opgezadeld zit?

Allison: “Meteen! Zorgen voor de mensen rondom je, en dus ook je dieren, heeft altijd voorrang op gelijk welk feestje, toch? We houden sowieso allebei niet echt van die showbizz feestjes.”  :-)

Gebruiken jullie de katten soms als excuus om huishoudelijke taken te skippen? 

Allison: “Dat gebeurt wel eens ja. Hahaha. Letterlijk: kan jij even de vaatwas insteken, want de kat ligt nu net zo lief te slapen bij mij onder het dekentje!”

Zorgen voor de mensen rondom je, en dus ook je dieren, heeft altijd voorrang op gelijk welk showbizz feestje.
Allison en Sean over Mac & Maybe

© Allison & Maybe - Alli Cat Tattoo

Sean, je kampt sinds je 14e met oorsuizingen. Katten hebben een zeer gevoelig gehoor (ze horen 40x beter dan de mens). Sta je hier sneller bij stil? 

Sean: “Goh neen, eigenlijk moet ik zeggen van niet. Ik durf m’n muziek of de tv al eens wat luider zetten en dan gaan ze af en toe wel eens boven in de slaapkamer liggen. Maar als ik merk dat het voor hen echt te heftig is en ze bv. angstig reageren, dan beperk ik het volume uiteraard. Ik wil hen allesbehalve stress bezorgen.”

Je nieuwste song ‘Snoop’ gaat over je reis naar Allison. Zou je ook een song over je katten schrijven? 

Sean: “Goh, dat is tot nu toe nog niet gebeurd en ik zie ook niet meteen hoe ik dat op een toffe manier in een songtekst zou kunnen verwerken. But never say never.”

Zou je kattengeluidjes in de eindmix van een song verstoppen? 

Sean: “Dat heb ik wel al eens gedaan ja! Sowieso zitten ze in een demo hier en daar. Al was het maar omdat Mac en Maybe soms aan de deur van m’n homestudio krabben of miauwen net als ik een take inzing ofzo. En zo sluipen ze soms stiekem mee op een opname. Ooit heb ik via een app ook eens een heel onnozel liedje gemaakt met een stukje gesampelde ‘miauw’ van een van onze katjes.” :-)

Ik heb al eens kattengeluidjes in de eindmix van een song verstopt.
Allison en Sean over Mac & Maybe

© Sean met Maybe & Mac

Beluister Sean’s nieuwe single ‘Snoop’ terwijl je in de tattoo studio van Allison grasduint. Via deze link kan je tickets bestellen voor de eerste soloshow van Sean.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor