Overslaan en naar de inhoud gaan
Het leukste kattenbalkon van België

Het leukste kattenbalkon van België

De Redactie

One cat leads to another

17/08/2020

Social Media Influencer Kevin Rynders heeft 3 passies: Disney, Beyoncé en zijn 2 asielkatten, Owen en Leon. Speciaal voor deze twee ‘boys’ herschaapte hij een kaal balkon tot een katvriendelijk mini jungle.

Bij de adoptie kreeg Kevin te horen dat Owen en Leon beter niet naar buiten gingen voor hun eigen veiligheid. Omdat hij zijn boys het genot van de buitenlucht niet wou ontnemen, schafte hij zich een harnas met leiband aan. Hij begon de boys intensief te trainen en na een lang proces met ups en downs waren Owen en Leon rijp om te gaan wandelen. 

Maar op een dag liep het mis?

Kevin Rynders: “Tijdens een van de wandelingen gooide een loslopende hond roet in het eten. De hond wou enkel spelen, maar de katten schoten in paniek. Leon kon ik tijdig in de draagtas zetten, maar Owen glipte uit zijn harnas en ging ervandoor. Mijn vriend holde er meteen achteraan en vond Owen gelukkig terug in een grote container. Hij had zich daar goed verstopt, zo slim was hij wel. Wandelen was geen optie meer en ik zocht naar alternatieven. Toen begon het idee van een ‘katvriendelijk’ balkon te borrelen.”

 

Kijk al eens rond op dit coole kattenbalkon met jungle vibes (video):

Vertel eens iets over Owen en Leon voordat we je balkon onder de loep nemen?

Kevin: “Het zijn 2 broertjes die in het wild geboren zijn. Als kittens kwamen ze terecht bij ‘Het Blauwe Kruis van de Kust’ in Oostende. Ze waren uitgehongerd, uitgedroogd en enorm bang voor elke aanraking. Het duurde een tijdje voor de mensen van het asiel hun vertrouwen wonnen. Tot overmaat van ramp kregen beide boys de niesziekte. Vooral Owen had het zwaar te pakken, hij was op sterven na dood. Een straffe antibioticakuur, pijnstillers en veel schietgebedjes waren nodig om ze er bovenop te helpen. Maar dat was buiten ‘Katrienewiel’ gerekend, een gemene schurft. En op de koop toe kreeg Owen opnieuw de niesziekte. Terug naar af dus. Toen er eindelijk licht aan het einde van de tunnel kwam, kregen de boys nog eens te kampen met een platte stoelgang. Na enkele testen kregen ze aangepaste voeding en was dit probleem ook weer van de baan. Oef!”

Wat een lijdensweg...

Kevin: “Het voordeel was wel dat ze terug vertrouwen in mensen kregen door het vele contact met de verzorgers. Want de mensen van het asiel dachten echt dat adoptie onmogelijk was omdat hun socialisatie maar niet vlotte. Maar het draaide gelukkig anders uit want sinds januari 2020 hebben Owen en Leon een nieuwe thuis.”

We hebben een unieke band met Owen en Leon. Dat heeft tijd gekost, veel tijd.
Het leukste kattenbalkon van België

© Kevin met Owen en Leon

Hoe is jullie band met de katten vandaag?

“We hebben een unieke band met Owen en Leon. Dat heeft tijd gekost, veel tijd. In het begin gingen we halve dagen werken en bleven we thuis in de weekends. We waren intensief bezig met de boys, maar dat wordt nu meer dan dubbel beloond. Het is ook ongelooflijk hoe Owen en Leon veranderd zijn. De mensen van het asiel gaven ons duidelijk mee dat we geen sociale katten moesten verwachten. En daar konden we mee leven want we wilden hen vooral een mooie en liefdevolle thuis geven. Als je dan ziet hoe die band elke dag groeit, dat is enorm fijn. Dat je van katten geen liefde zou krijgen, kan ik gewoon niet meer horen. Het zijn onze kindjes! We kijken samen tv, ze gaan mee naar bed, ze komen om aandacht vragen tijdens het werken en ze hebben beiden een uniek karakter.”

Hoe zou je hun karakter beschrijven?

“Owen is vooral afwachtend en voorzichtig. Zijn broer Leon neemt altijd het voortouw en het lijkt erop dat hij Owen een seintje geeft als de kust veilig is. Toch moet je Owen niet onderschatten, denk ik. Hij tracht de situatie altijd eerst in te schatten, terwijl Leon graag in het onbekende duikt.” 😀

Dat je van katten geen liefde zou krijgen, kan ik gewoon niet meer horen. Het zijn onze kindjes!
Het leukste kattenbalkon van België

© Kevin Rynders - Owen & Leon

Het leukste kattenbalkon van België

Na het voorval met de loslopende hond waren Kevin en zijn vriend vastbesloten hun balkon catproof te maken. Het eerste obstakel was de grote opening. Na lang wikken en wegen kozen ze voor een ‘bite-proof’ kattennet. Niet de goedkoopste optie, maar wel veilig. Maar al snel kwam de estheet in Kevin naar boven.

Kevin: “Dat gaat er niet uitzien, dacht ik. En gezellig al helemaal niet. Ik voelde me eigenlijk gevangen en wilde er per se een aangename plek van maken. Op dat moment werd het een allesomvattend project waarin ik ook mijn liefde voor interieur en deco kwijt kon. ‘It’s all about the detail’, en dat heb ik een beetje meegekregen van Disney en Beyoncé.” 

Dat gaat er niet uitzien, dacht ik. En gezellig al helemaal niet!
Het leukste kattenbalkon van België

© Kevin Rynders - Voor & Na

Waar vond je je inspiratie?

“Ik wou iets unieks en ik had een tropische, traditionele stijl in mijn hoofd. Ik ging op zoek naar allerlei manieren om dit voor elkaar te krijgen. Zo kwamen we op het idee een houten bak te maken om spullen in op te bergen. Met een kussen er bovenop werd dit meteen ook een leuke zithoek. De grijze muur toverden we om in een unieke ‘Plant Wall’. Na lang zoeken kozen we voor kunstplanten met UV-bescherming.”

Het leukste kattenbalkon van België

© Kevin Rynders - de zithoek

Welke ingrepen deed je speciaal voor de katten?

“Na het lezen van het boek ‘I Love Happy Cats’, hield ik meer rekening met het standpunt van de katten. Ik wou voldoende klimmogelijkheden voorzien, die ook dienen als slaapplekjes of uitkijkposten. Door een aantal houten kratjes op verschillende hoogtes aan de twee muren te bevestigen, creëerden we een soort kattensnelweg. Puur klimplezier voor Owen en Leon! Aan de middenmuur hing ik een unieke kattenbrug die ik uit Amerika liet overkomen. Met de enorme exotische plant, een echte eye-catcher, wou ik het tropengevoel nabootsen. De katten kunnen er ook onder schuilen. Op de vensterbank plaatste ik een bloembak met munt en eentje met andere kruiden. Voor de gezelligheid voorzag ik een houten bistroset en wat sfeerlichtjes.”

Na het lezen van het boek ‘I Love Happy Cats’, hield ik meer rekening met het standpunt van de katten.
Het leukste kattenbalkon van België

© Kevin Rynders

Zo’n kattennet plaatsen lijkt me niet eenvoudig?

“Dat was inderdaad een challenge. We konden niet diep genoeg door de betonnen muur boren waardoor we het net niet veilig konden ophangen. Na lang zoeken hebben we dan gekozen voor een houten kader die we met lijm en enkele vijzen aan het beton vastgemaakt hebben. Om de 10 cm hebben we vervolgens een ooghaakje ingedraaid om het net te bevestigen. Nadat het net op maat geknipt en goed aangespannen was, zorgden we voor een tweede beveiliging door tussen elk ooghaakje een kram te nieten. Als derde beveiliging woven we nog een touw rond de hele rand waardoor we nu met een gerust hart de deur en de ramen kunnen openen naar het terras.”

Het leukste kattenbalkon van België

© Kevin Rynders -  Voor & Na

Jullie staken heel wat energie in de afwerking?

“Het terras hebben we afgewerkt met extra plantjes in mooie terracotta potjes, enkele hangplanten in macrame hangers en een leuke pouf. Voor de sfeer kozen we enkele kaarsenhouders en fakkels (alles op LED), en een standbeeld van een papegaai. Voor de katten voorzag ik een krabplank en een rieten mand met kussen onder de exotische plant. We plaatsen ook een kattenzwembadje tijdens de warme dagen zodat Owen en Leon wat verkoeling hadden.”

Het leukste kattenbalkon van België

© Kevin Rynders

En het prijskaartje?

“Hiervoor ga je best even zitten: € 2000! Ik besef dat we niet voor de goedkoopste oplossing gegaan zijn, maar we wilden absoluut kwaliteit en we zochten naar unieke producten. De exotische planten, de kattenbrug uit Amerika en de kunstplaten voor de Plant Wall: dat is nu eenmaal niet goedkoop. In dit bedrag is echt alles inbegrepen en een grote slok van het budget ging naar de planten, de aankleding en de sfeer. Met minder zou het ook lukken, maar nu hebben we een plekje waar zowel de katten als wijzelf graag vertoeven.”

Nu hebben we een plekje waar zowel de katten als wijzelf graag vertoeven.
Het leukste kattenbalkon van België

© Kevin Rynders

Heb je tips voor een catproof balkon?

“Het moet een unieke plek zijn waar jij jezelf goed voelt. Het belangrijkste is dat je je altijd in de leefwereld van een kat verplaatst. Het is enorm belangrijk een plek te creëren waar je kat zich thuisvoelt, zonder enige vorm van stress. Wat zou je kat leuk vinden? Wat is belangrijk? Waar moet je voor oppassen en wat is veilig? Kies ook niet meteen voor het goedkoopste of het duurste want beide kunnen tegenvallen. Neem je tijd om verschillende opties te bekijken en ga voor de beste optie, ook al kost deze ietsje meer. Achteraf is het genot dubbel zo groot, je doet het tenslotte voor je kat!” :-)

Het belangrijkste is dat je je altijd in de leefwereld van een kat verplaatst.
Het leukste kattenbalkon van België

© Kevin Rynders

Zijn Owen en Leon gelukkig met hun balkon?

“Ik merk zeker en vast een positief effect. Zodra de deur of het raam opengaat, snellen Owen en Leon naar hun balkon. Ze springen dan meteen op de rand van het balkon om de omliggende tuinen te beloeren. Geloof het of niet, maar vaak moeten we ze s’avonds binnenhalen omdat ze totaal verknocht zijn aan hun jungle. Als we in de buurt zijn, geven we ze ook altijd de keuze om binnen of buiten te gaan. Maar als we gaan slapen of niet thuis zijn, is het balkon verboden terrein, dat is beter voor hun veiligheid en ons eigen gemoed.”

“Leon is een echte avonturier en was meteen fan van de kattenbrug. Hij doet er ook graag dutjes op. De houten kratjes worden gretig door beide gebruikt om tot aan het plafond te klimmen waar ze een mooi overzicht hebben. De krabplank en het zwembadje zijn ook katvriendelijke toevoegingen en van de planten blijven ze gelukkig af. Leon is wel al enkele keren in de netten geklommen, maar we hebben hem er telkens met veel geduld uitgevist. Gelukkig is dit eerder uitzonderlijk.” :-)

Zodra de deur of het raam opengaat, snellen Owen en Leon naar hun balkon.
Het leukste kattenbalkon van België

© Kevin Rynders - Owen & Leon zijn Happy Cats

Volg de avonturen van Owen en Leon via hun Instagram account. Voor tips & tricks om je terras of balkon catproof te maken, kan je terecht op deze Facebookgroep.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor