Overslaan en naar de inhoud gaan
Thor heeft 221.000 volgers

Thor heeft 221.000 volgers

De Redactie

One cat leads to another

06/07/2020

Een vergelijking met andere zwaargewichten: Matthias Schoenaerts staat op 110.000, Louis Talpe op 157.000 en Matteo Simoni op 165.000. Een filmpje waarin Thor gretig zijn ‘belly rubs” in ontvangst neemt, werd 30.000 keer geliked en bereikte meer dan 300.000 mensen.

Thor is dus ‘gene gewone’ en werd eerder toevallig een ster. Zijn instagram account kwam er omdat Rani wat foto’s met familie, vrienden en andere eigenaars van Bengalen wou delen. Op een mooie dag geraakte Thor verzeild op de voorpagina van Reddit. De boel ontplofte.

Rani: “Ik kreeg ’s ochtends een smsje van mijn beste vriend met de vraag of dat mijn kat was. En ja hoor, het bleek Thor te zijn. Ik heb dan gereageerd op de foto om te zeggen dat het om mijn kat ging, maar ik werd natuurlijk vierkant uitgelachen. Er werd geopperd dat Thor niet bestond en iemand beweerde zelfs dat het de kop van een tijger was, gefotoshopt op het lichaam van een kat. Ik heb dan zelf een post gemaakt met foto’s van Thor als bewijs en ook zijn instagram account toegevoegd. Die post is viraal gegaan en toen is de hype echt ontploft. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, had Thor plots duizenden volgers. Het aantal volgers bleef maar groeien en ik begon er zelf ook meer tijd in te steken.”

Er werd geopperd dat Thor niet bestond en iemand beweerde zelfs dat het de kop van een tijger was, gefotoshopt op het lichaam van een kat.
Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov

Het gaat hard voor Thor en hij wordt zelfs uitgenodigd bij Van Gils & Gasten, waar hij zijn eigen loge ter beschikking krijgt. Een voorrecht waar zelfs heel wat BV’s niet van genieten.

Rani: “Het televisie interview bij Van Gils & Gasten was heel leuk. We wonen op amper 20 minuutjes van de VRT en Thor had er zijn eigen loge, zoals een echte superster! Daardoor had hij geen last van stress. Mijn moeder en vriend zaten vlak achter mij in de studio om Thor op te vangen. Gelukkig was dit niet nodig want hij bleef heel kalm. Hij is niet bang van vreemden. We hebben thuis verschillende tv-ploegen op bezoek gehad en dat is altijd goed verlopen. Zolang Thor geen dingen tegen zijn wil moet doen, is hij content.”

Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov / Poes Partout

Een bod van 100.000 euro

Thor komt ook in het vizier van de bekende acteur Neil Patrick Harris, die in een Amerikaanse talkshow met foto’s Thor zit te zwaaien. Hij is zwaar onder de indruk en verklapt zelfs dat hij Thor zou stelen indien hij in België woonde.

Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov / Poes Partout

Sommigen zien brood in de populaire Bengaal en Rani krijgt de zotste aanbiedingen. Iemand is zelfs bereid 100.000 euro neer te dokken. Een ander biedt 10.000 euro per kitten, terwijl Thor gecastreerd is. Rani wimpelt alle voorstellen af, want Thor is voor haar een dierbaar familielid en niet te koop.

Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov / Poes Partout

Negenhonderdvijftig euro

Voor die prijs komt Thor in 2013 bij Rani en haar familie terecht, 100 keer minder dan het waanzinnige bedrag van 100.000 euro dat iemand wou neertellen om Thor in zijn bezit te krijgen. Rani en haar en moeder zijn grote kattenliefhebbers en zoeken een specimen dat goed gedijt in de familiale drukte ten huize Cucicov, waar naast een uitgebreide kroost ook nog een hond de lakens uitdeelt. Na heel wat uitpluiswerk komen ze bij de Bengaal terecht.

Rani: “We vonden een betrouwbare cattery net over de grens in Nederland. Het was een lieve vrouw die werkelijk alles over had voor haar katten. Onze eerste keuze viel eigenlijk niet op Thor, maar net voor we vertrokken toonde de dame van de cattery terloops een kitten dat nog niet officieel ter adoptie stond. We waren meteen verkocht. We kregen ook een stamboom en een bewijs dat Thor getest was op verschillende ziektes. We waren blij dat hij uit een goed nestje kwam en niet van bij een onbetrouwbare broodfokker.”

We waren blij dat Thor uit een goed nestje kwam en niet van bij een onbetrouwbare broodfokker.
Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov

Waarom de naam Thor?

Rani: “We vonden dat hij eruit zag als een echte Thor. Knap en stoer. Achteraf bleek dat de juiste keuze want het past volledig bij z’n imago.”

Verstaat hij zijn naam?

“Dat denk ik wel. Wanneer hij in de tuin aan het spelen is, komt hij meestal meteen wanneer we zijn naam roepen. Ook wanneer hij stout is en hij zijn naam hoort, weet hij hoe laat het is :-).”

Kan je Thor even voorstellen aan de mensen die hem nog niet kennen?

“Hij is 7 jaar (hij verjaart op 23 juni), hij weet wat hij wil, hij is overtuigend en vastberaden, maar ook heel lief en speels. Hij wordt graag rondgedragen in een wasmand en hij is gek op schrimpies (garnalen). Hij geeft de hele dag bevelen en houdt van dutten in de zetel van zijn eigen kattenkamer. ‘S ochtends begroet hij ons met een poot op het gezicht, dat is altijd gezellig wakker worden. Hij haat het wanneer zijn zus Freya hem uit zijn slaap houdt en hij gedraagt zich voortdurend als een koning.”

Hij wordt graag rondgedragen in een wasmand en hij is gek op shrimpies (garnalen).
Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov / Poes Partout

Hoe zou je je band met Thor omschrijven? 

“We kunnen wel eens ruzie maken of discussiëren, maar dat is meestal snel vergeven en vergeten. Of beter gezegd: hij wint toch altijd :-).”

Hoeveel geef jij per jaar uit aan de verzorging van Thor en waar gaat het grootste budget naar toe?

“Het grootste budget gaat ongetwijfeld naar voeding. Thor en Freya eten vooral rauw vlees en wat garnalen. Daarnaast krijgen ze ook droogvoer en natvoer. Thor eet zo’n 2 tot 3 steaks per week, 2 pakjes garnalen, minstens 14 zakjes natvoer, iedere dag wat droogvoer en af en toe nog wat tonijn. Freya eet iets minder. Letterlijk een grote hap uit ons budget dus.”

Thor eet zo’n 2 tot 3 steaks per week, 2 pakjes garnalen, minstens 14 zakjes natvoer, iedere dag wat droogvoer en af en toe nog wat tonijn.

Als Bengaal van de F4-generatie zit Thor eigenlijk een beetje in een grijze zone. Wist je dat toen je hem in huis nam? 

“Toen we hem in huis haalden, was er nog geen sprake van een verbod op Bengalen van de F4-generatie.” 

(nvdr: het advies van de Vlaamse overheid om hybride katten zoals Bengalen van de F4-generatie te verbieden, kwam er pas in 2017. Bengalen worden toegelaten vanaf de F5-generatie omdat ze vanaf dan voldoende gedomesticeerd zijn vanuit genetisch oogpunt. De Bengaal is een kruising tussen de huiskat en de Aziatische luipaardkat)

Er bestaat controverse rond het houden van Bengalen. Door hun wilde natuur zouden ze niet geschikt zijn als huiskat en in Brussel zijn ze zelfs verboden. Wat vind je daarvan? 

“Ik vind het zeker geen slechte zaak dat er goed wordt nagedacht over het houden van Bengalen. Het zijn geen gewone huiskatten en ze vragen veel tijd en aandacht. Over het al dan niet verbieden spreek ik me liever niet uit.”

Toen we Thor in huis haalden, was er nog geen sprake van een verbod op Bengalen van de F4-generatie.
Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov

Het is een flinke brok energie, zo’n Bengaal. Hoe pak jij dat thuis aan? 

“Thor heeft een eigen kattenkamer, volledig ingericht met speelgoed en krabpalen. In elke kamer van het huis is er een krabpaal en er liggen overal knuffels of veertjes om mee te spelen. Minstens een paar uurtjes per dag mag hij in de tuin spelen, samen met zijn zus Freya. En altijd onder toezicht.”

Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov - Freya & Thor

Heb je een goede raad voor mensen die een Bengaal overwegen? 

“Zorg dat je genoeg tijd en geduld hebt. Voorzie genoeg krabmeubels en wees je ervan bewust dat een Bengaal vaak meer verzorging vraagt dan een ‘gewone’ huiskat, zowel wat aandacht als voeding betreft. En ze maken ook graag een praatje, ook af en toe om 3u ’s nachts :-).”

Zou je opnieuw een Bengaal nemen met de kennis van vandaag?

“Zeker, om die reden hebben we ook Freya in huis gehaald. Het is een speciaal ras dat veel aandacht en verzorging vraagt, maar het past perfect in ons drukke gezin. Thor en Freya voelen zich volledig thuis in onze dagelijkse chaos :-), maar ze brengen ook wel wat stress met zich mee. Je haalt eigenlijk een kind in huis.”

Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov

Thor is Instafamous

Rani vindt het heel leuk foto’s te nemen van Thor. Tijdens het eerste jaar was ze een beetje verslaafd aan de ‘likes’ en de ‘comments’, maar dat gevoel vervaagde na een tijdje. Vandaag wil ze vooral leuke content maken. Ze is wel eens teleurgesteld wanneer een post minder scoort dan gehoopt, maar lang blijft dat niet hangen. 

Rani: “Het succes van een post wordt bepaald door verschillende factoren: de dag dat je post, het tijdstip, het algoritme van Instagram, de smaak van je volgers, enz… Je hebt dat toch niet in de hand.”

Met zijn 221.000 volgers (juni 2020) is Thor de populairste Belgische instacat. Steek je daar veel energie in? 

“In het begin postte ik elke dag een foto, beantwoordde ik elke reactie én reageerde ik op foto’s van andere katten die ik volgde. Vandaag post ik ongeveer 1 keer per week omdat ik minder tijd heb. Ik probeer nog altijd zoveel mogelijk berichten te beantwoorden, maar dat lukt niet altijd.”

Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov

Welk toestel gebruik je? 

“Een Canon EOS 750D.” 

Hoeveel tijd besteed je aan 1 post op Instagram? 

“Het hangt ervan af. Meestal maak ik op voorhand een hele reeks foto’s zodat ik een voorraadje heb voor enkele weken. Daarnaast besteed ik zeker een uur per dag aan het beantwoorden van berichtjes en reacties.”

Hoeveel bereik en likes scoor je gemiddeld? 

“Gemiddeld bereik ik zo’n 100.000 mensen per Instagram post. Het aantal likes variëert van 6000 tot 12.000. Een filmpje van de nieuwssite Bored Panda over Thor haalde meer dan 1 miljoen views.”

Gemiddeld bereik ik zo’n 100.000 mensen per Instagram post. Het aantal likes variëert van 6000 tot 12.000.
Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov

Wat is de best scorende post tot nu? 

“Dat is een filmpje waarin ik Thor over zijn buik wrijf. Dat vinden zijn volgers meestal geweldig. Het is ook grappig omdat het totaal niet bij z’n imago past. Hij is een stoere kater, maar wel zot van belly rubs. Het bewuste filmpje scoorde zo’n 30.000 likes, bereikte meer dan 300.000 mensen en werd meer dan 2500 keer gedeeld.”

Wat maakt Thor zo speciaal? 

“Vooral zijn wild uiterlijk natuurlijk. Het uitzicht van een luipaard met het karakter van een kat. En het feit dat hij niet cameraschuw is, helpt ook. Hij geniet van de aandacht :-).”

Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov / Unsplash

Krijgt hij ook oneerbare voorstellen? 

“Ja, er zijn mensen die hun vrouwelijke kat proberen te koppelen aan Thor. Dan vragen ze of Thor al een vriendinnetje heeft en of hij op zoek is naar een liefje.”

Thor heeft 221.000 volgers

© Poes Partout - Thor beats them all

€ 250 tot € 500 per Instagram post

Rani heeft in het begin van Thor’s carrière een tijdje samengewerkt met het Antwerpse pr-agentschap The Cube. De samenwerking doofde uit omdat Rani er niet veel aan overhield en wat meer tijd vond om zelf de teugels in handen te nemen.

Jij bent nu de manager van Thor. Verdien je er iets mee?

Rani: “Op een bepaald moment beweerde men dat een post gemakkelijk € 250 tot € 500 opbrengt. Dat is jammer genoeg zwaar overdreven. Bedrijven zijn wel bereid te betalen voor een post, maar wij kiezen bewust voor 1 of 2 samenwerkingen per jaar omdat we authenticiteit belangrijk vinden. We hebben al samengewerkt met merken zoals Blaupunkt, Recytyre, Ideal Of Sweden en Furrniture. Ik wil Thor niet reduceren tot een merk, ik wil de fun erin houden en zijn volgers niet overspoelen met reclame. Ik wil mijn account vooral gebruiken om mensen blij te maken. En ik kaart ook graag problemen als declawing en broodfok aan. Ik zal er in elk geval niet rijk van worden.”

Ik wil Thor niet reduceren tot een merk, ik wil de fun erin houden en zijn volgers niet overspoelen met reclame.
Thor heeft 221.000 volgers

© The Cube - Thor beats them all

Hoe loopt je webshop?

“We hebben al t-shirts, sweaters, kalenders en sokken verkocht. De opbrengst van de sokken was voor de Kattenbrigade, een opvang voor gehandicapte katjes.”

Maken mensen misbruik van Thor’s bekendheid?

“Jammer genoeg wel. De foto’s van Thor worden zonder onze toestemming gebruikt door giganten als AliExpress en Alibaba. Ze printen de foto’s op beddengoed, oorbellen, handdoeken, schilderijen en nog veel meer. Wanneer we erachter komen, rapporteren we het meteen. De producten worden dan wel verwijderd, maar komen daarna snel weer online. Soms is het dweilen met de kraan open. Dan rekenen we vooral op het gezonde verstand van de mensen om die producten (van slechte kwaliteit) niet te kopen.”

Kan je je foto’s niet extra beschermen?

“Elke foto bevat mijn watermerk. De foto’s worden vaak opgepikt door andere accounts op Instagram of Facebook. Ik vraag dan altijd vriendelijk onze credits toe te voegen, maar 90% van de tijd valt dit in dovemansoren. In dat geval rapporteren we de foto wegens inbreuk op intellectueel eigendom. En dat is jammer, want we hebben er geen enkel probleem mee dat mensen onze foto’s gebruiken, mits vermelding van de juiste accounts en credits.”

De foto’s van Thor worden zonder onze toestemming gebruikt door giganten als AliExpress en Alibaba.
Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov

Tips voor succes op Instagram

Het succes van instagram werkt aanstekelijk en veel katteneigenaars doen een gooi naar eeuwige roem met hun troeteldier. Tijdens de eerste editie van Catopia, een event in het teken van de kat, presenteerde Rani een workshop over Instagram. Het was drummen om een plaatsje te vinden.

Rani: “Dit is iets wat ik enorm graag doe. Ik vind spreken voor een publiek sowieso leuk, en zeker als je over je eigen kat mag praten voor een groep zeer toegewijde kattenfans. Dat is toch de droom van elke kattenfanaat denk ik! :-)”

De aftermovie van Catopia 2019 te Gent, een samenwerking tussen Tabby Tijger & DreamCatchers.

Heb je enkele tips voor de lezers die hun kat instafamous willen maken? 

“Om te scoren moet een Instacat vooral schattig zijn denk ik, niet zo moeilijk dus! :-). Daarnaast is er wel wat tijd nodig om een account te laten groeien. Geduld is zeker de belangrijkste tip. Grappige captions werken ook altijd goed. En de interactie met je volgers is ook heel belangrijk. Lig ook niet wakker als je posts het even minder goed doen, dat is normaal. Probeer uit te zoeken wat je volgers leuk vinden. En last but not least, zorg dat je er zelf plezier aan beleeft!”

Welke instacats volg jij? 

“Ik volg er zo veel! Ik volg ook graag asielen en opvangcentra omdat ik het zo leuk vind wat ze allemaal doen voor zwerfkatten. Ik denk dan aan DreamCatchers (@be_dreamcatchers) of vzw Cattitude (@vzwcattitude). Verder heb ik eigenlijk vooral een zwak voor ‘gewone’ straatkatten. Zeker calico’s, rosse of zwarte katjes (we hebben zelf ook twee zwerfkatten, 1 calico en 1 rosse kater, en vroeger hadden we 3 zwarte katten, dus ik ben wat bevooroordeeld). Wat de instacats betreft, denk ik spontaan aan @marieandlewis, @binkiedekater, @marcelfromtheblock en @queentonnik.”

Verder heb ik eigenlijk vooral een zwak voor ‘gewone’ straatkatten. Zeker calico’s, rosse of zwarte katjes.
Thor heeft 221.000 volgers

Rani tijdens Catopia 2019

Vertel eens iets meer over je zwerfkatten?

“Ik heb twee zwerfkatten en ze hebben zich eigenlijk letterlijk zelf binnengelaten. Tok stond op een warme zomerdag in onze living, nadat we deur hadden opgezet voor wat verkoeling. Ze zag er erg mager en verwaarloosd uit en we hebben haar meteen naar de dierenarts gebracht. Daar bleek dat ze niet gechipt was, dus hebben we haar in huis genomen.”

“Een tijdje later stond er een gewonde rosse kater aan onze deur. De vrijwilligers van VZW Cattitude hebben hem opgelapt en weer vrijgelaten in onze tuin omdat hij te te wild was om in huis te nemen. Vervolgens zijn we gestart met een lange training. Zes maanden lang gaven we hem op hetzelfde tijdstip eten en telkens een aaitje. Zo wonnen we beetje bij beetje zijn vertrouwen, tot hij niet meer bang was. Toen hij op een dag aan het raam stond met een wonde aan zijn pootje en hij zich gewillig naar de dierenarts liet brengen, wisten we zeker dat hij deel uitmaakte van ons gezin. We hebben hem Carlos genoemd en hij is de liefste en aanhankelijkste kater ooit!”

Zes maanden lang gaven we Carlos op hetzelfde tijdstip eten en telkens een aaitje. Zo wonnen we beetje bij beetje zijn vertrouwen.
Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov - Carlos & Tok

Rani drukt me nog tegen het hart dat ze niet meer bewust voor een kitten zou kiezen. Ze geeft vandaag de voorkeur aan volwassen katten omdat je hun karakter kent en perfect weet of ze bij je gezin passen. Maar spijt van Thor heeft ze niet. Integendeel.

Wat betekent Thor voor jou naast zijn immense populariteit? 

“Veel drukte en chaos, maar ook veel liefde. We zouden hem niet meer kunnen missen. Hij is een deeltje van ons gezin.”

Waar praat je over met Thor? 

“Over vanalles, over wat hij gegeten heeft vandaag, over wat hij vandaag nog wil doen, enz... Ik vergelijk hem soms met een baby’tje.”

Mocht Thor praten, wat zou hij tegen je zeggen? 

“Hij zou heel veel zeggen, maar in grote lijnen komt het hierop neer: ‘Geef mij garnalen’, ‘Doe de deur open’ en ‘Aai mijn buikje’.”

Wie begroet je eerst s’ochtends, je lief of je kat? 

“Hangt ervan af wie me wakker heeft gemaakt. Of het al dan niet een vriendelijke groet is, laat ik in het midden.”

Hoe zou je afscheid nemen van Thor? Zou je zoals de oude Egyptenaren samen met hem begraven willen worden? 

“Ik zou niet samen begraven willen worden, maar wel graag een aandenken van Thor hebben. Een hangertje met zijn assen in, of een beeldje dat een mooie plek krijgt in huis.”

Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov

Kijk je vaak naar kattenfilmpjes? 

“Heel vaak! Op Facebook, Instagram, YouTube, enz… Deze filmpjes brengen me terug aan het lachen wanneer ik me slecht voel.”

Wat doe je als een zwarte kat je pad kruist? 

“Blij worden! Ik ben enorme fan van zwarte katten. En natuurlijk probeer ik de kat te lokken om een aaitje te geven.”

Katten slapen 70% per dag op de meest bizarre plaatsen. Wat zou jouw favoriete slaapplaats zijn als kat? 

“Een groot knus bed waar ik languit in kan liggen.”

Wat is je favoriete kattenpersonage? 

“De Gelaarsde Kat, stoer maar met een klein hartje!”

De leukste film met katten? 

“Nine Lives of Bob the Streetcat.” (noot van de redactie: Bob ging naar de regenboog op 15 juni 2020)

Thor heeft 221.000 volgers

© A Street Cat Named Bob - RIP

In lockdown met Thor of met je lief? 

“Oei…met mijn lief zeg ik dan. Thor kan dit interview niet lezen, mijn lief wel.”

Thor wordt stokoud of sterft jong met 1 miljoen volgers op Instagram? 

“Stokoud! Zonder twijfel.”

“Hongersnood: eet je een stuk van je eigen lichaam of van Thor? 

“Een stukje van mijn eigen lichaam. Ik eet sowieso geen vlees, maar ik geef toe dat ik af en toe wel nieuwsgierig ben naar de smaak van mensenvlees.”

Kat of hond?

“We hebben zowel een hond als katten gehad, maar uiteindelijk verkies ik katten. Ze zijn meer op zichzelf en ik het gevoel heb dat je hun respect moet ‘verdienen’. Het zijn zo’n eigenwijze wezens en ze laten ons telkens plooien naar hun wensen.”

Uiteindelijk verkies ik katten. Ze zijn meer op zichzelf en ik het gevoel heb dat je hun respect moet ‘verdienen’.

Kattenvoer eten of een mondmasker dragen? 

“Een mondmasker dragen.”

Een film met katten of een romantische komedie? 

“Kan ik kiezen voor een romantische komedie met katten?” :-)

Je favoriete comfortfood of een kopje van Thor? 

“Mijn favoriete comfortfood. Geen kopjes betekent niet dat er geen belly rubs gegeven mogen worden.”

Het gemiauw van Thor of Justin Bieber? 

“Het gezang van Thor :-).”

Thor heeft 221.000 volgers

© Rani Cucicov / Poes Partout

Je kan de avonturen van Thor volgen op zijn instagram account. Ook zijn zusje Freya heeft haar instagram account.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor