Overslaan en naar de inhoud gaan
De muizenissen van Milou

De muizenissen van Milou

Rutger Lazou

Moraalwetenschapper en schrijver

25/11/2020

Onderstaand fragment is geplukt uit het dagboek van Milou, de kat van Rutger Lazou.

Rutger who? Rutger Lazou, moraalwetenschapper en auteur van 'De toekomst van de kat', een boek waarin hij een aantal filosofische en ethische kwesties behandelt waarmee katten ons opzadelen. Zijn huiskat Milou zet net zoals haar baasje graag een boompje op over de dingen des levens, waarvan onderstaand dagboekfragment het levende bewijs is:

Liefste dagboek,

De avond valt en ik ben net wakker na mijn achtste catnap van de dag. Een lichte koppijn, misschien iets te veel aan het kattenkruid gezeten. Over katers gesproken, vannacht heb ik een date met Billy, de dominantste kat uit de buurt met een territorium waar the Lion King jaloers op zou zijn. Ik heb hem wel nog niet verteld dat ik gesteriliseerd ben. Dat wordt een hele opgave. Ik herinner me nog hoe ik zelf reageerde toen mijn baasje vertelde over mijn bezoekje aan de dierenarts, omwille van dat zogenaamde Kattenplan! Nou ja, ik was nog maar een puber. Ik klaagde over een gebrek aan ‘informed consent’, maar kende nog niet eens de tafels van vermenigvuldiging. Misschien kan ik Billy confronteren met de taakverdeling voor het opvoeden van onze honderden potentiële kittens en kleinkittens. Dan zal hij wel bijdraaien! Tenzij hij begint over de superioriteit van zijn genen, die beter zouden zijn dan die van die pretentieuze raskatten wat verderop. Ach, die katers ook...

De muizenissen van Milou

© Rutger Lazou - 'De toekomst van de kat'

Oh! Zie ik daar een sappig muisje in mijn ooghoek? Jazeker! Wat, drie meter van me verwijderd? Laat ook maar! Euh, ik bedoel natuurlijk, liefste dagboek, waarom zou ik zo’n lief onschuldig muisje kwaad willen doen, of waarom zou ik onnodig de biodiversiteit in de huiskamer willen teisteren… Hoe dan ook, ik zal straks wel eens mijn beste miauw bovenhalen als ik wil eten, daar kan geen mens aan weerstaan, geconditioneerd zoals ze zijn. Ik test momenteel trouwens een nieuw soort miauw uit waarmee ik om een partymixsnoepje vraag. Mijn baasje heeft het wel nog niet helemaal goed begrepen. Vorige keer kwam hij af met een hoop gepamper, een Flying Frenzy (een hengel met een speelgoedmuis of -vogel, n.v.d.r.) en een sprookjesboek over een gelaarsde kat? Ik heb het toen maar opgegeven, voor hij me naar de dierenarts bracht.

Ach, die mensen… Gisteren hoorde ik geklaag over muizen op het aanrecht. Afluisteren kan ik als de beste, met mijn afzonderlijk beweegbare oren en mijn uitstekende vermogen om te doen alsof ik slaap. “Eén huishoudelijke taak heeft die kat, de muizen het huis uitjagen, en zelfs dat lapt ze aan haar laars!” We leven echter niet meer in de 10e eeuw voor Christus, mijn beste tweevoeter! Niet dat mijn soort genetisch gezien ferme veranderingen doorgemaakt heeft ten opzichte van zijn wilde voorouder, maar toch. Snoesje, de kat van wat verderop, denkt soms echt dat ze nog in de Afrikaanse savanne zit. Ze lijkt wel een voorraad muizen te hamsteren alsof ze maandenlang in quarantaine moet!

De muizenissen van Milou

© Rutger Lazou - Milou doet het denkwerk, Rutger strijkt de eer op

Even een boodschapje doen, dan kan m’n baasje de kattenbak straks nog eens schoonmaken. Of misschien toch nog wat ophouden. Die kattenbakvulling schijnt niet goed te zijn voor mijn ecologische pootafdruk. Om van mijn vleesconsumptie nog maar te zwijgen – hopelijk komt dat kweekvlees er snel. Ik moet nu echt dringend. Dan maar tegen de haag van de buren! Zo kan ik de buurman nog wat op stang jagen, zal die weer klagen! ‘Overlast’ noemen ze dat, die mensen. Maar ik klaag toch ook niet over het vuurwerk dat ze straks weer zullen willen afsteken tijdens de jaarwisseling? Godzijdank steekt COVID er dit jaar een stokje voor. Het enige vuurwerk dat zal plaatsvinden is het vuurwerk deze nacht tussen mij en Billy! Dat zal pas vonken geven. Sorry voor je nachtrust, buurman!

Ik ga maar eens terug naar mijn hartsplekje, je weet wel, de bruine krabpaal tegenover het raam, het hoogste platform. Zo kan ik ongestoord door het raam kijken en krijg ik opnieuw wat overzicht. Terwijl men denkt dat ik maar wat voor mij uit zit te staren, verdwaal ik in diepe filosofische reflecties…

Milou

PS: Mijn slaafje Rutger geeft 5 exemplaren van 'De toekomst van de kat' weg via een wedstrijd. Surf als de bliksem naar zijn website en waag je kans!

Ga naar de wedstrijd

De muizenissen van Milou

© Rutger Lazou 

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor