Overslaan en naar de inhoud gaan
De beestjes van Nasrien Cnops

De beestjes van Nasrien Cnops

De Redactie

One cat leads to another

06/10/2020

Een paar jaar geleden worstelde ze met een depressie, vandaag bruist Nasrien van energie. Ze woont verstopt in het groen met haar vriend, haar hondjes Jakke en Lou, en haar katten Billie en Ozzy. Naast radiopresentatrice (NRJ) en personal coach is ze ook een toegewijde dierenartsassistente. 

Nasrien is een grote dierenvriend en een bezige bij die blaakt van zelfvertrouwen. Achter haar aanstekelijk enthousiasme schuilt ook iemand die weet hoe fragiel het leven is. Haar donkere jaren schreef ze van zich af in het boek ‘Ik tegen de rest’. Maar zelfs toen ze diep in de put zat, was ze nooit alleen. Het was mede dankzij haar beestenboel dat ze de kracht vond de dag in de ogen te kijken.

Nasrien Cnops: “Die beestjes zorgden ervoor dat ik uit mijn bed kwam. Anders hadden ze geen eten, en dan zou ik me nog veel slechter voelen. Als ik aan het huilen was, kwamen ze bij mij in de zetel liggen of zelfs in bed. Ik voelde me daardoor minder alleen en ik heb er heel veel aan gehad. De katten voelden trouwens dat er iets was, ze kwamen meer kopjes geven dan anders.”

Die beestjes zorgden ervoor dat ik uit mijn bed kwam, anders hadden ze geen eten.
De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - allemaal samen gezellig in de zetel

Je verloor heel wat vrienden door je depressie omdat ze geen begrip toonden. Is een huisdier een betere vriend dan een mens?

Nasrien: “Een huisdier is ‘trouwer’, en dat is natuurlijk ook omdat ze niet anders kunnen. Wij zijn hun ‘restaurant’, om het zo maar te zeggen. Zij moeten op ons vertrouwen om te overleven. Je kan een huisdier dus moeilijk vergelijken met een ‘mensenvriend’. Je kan dingen tegen ze vertellen en bij ze uithuilen, maar ze geven je geen raad natuurlijk.”

Je job als dierenassistente was een uitloper van je depressie?

“Tijdens mijn depressie was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging, iets dat me gelukkig zou maken. Mede door de katten eigenlijk. Ik was mezelf helemaal kwijt, op alle vlakken. Ik stond stil bij mijn toekomst en vroeg me af wat me nu echt gelukkig maakte. Ik kon alleen maar aan dieren denken. Daarom ben ik voor dierenartsassistente gegaan en ik heb daar nog geen seconde spijt van gehad. Vandaag combineer ik verschillende jobs omdat dit me wakker en alert houdt. Toch hoop ik in de toekomst meer met dieren te werken.”

Wat brengt deze job jou bij?

“Veel. Mijn bazin zegt vaak dat ik een echte dierenfluisteraar ben. Ik denk mee met haar wanneer ze een diagnose maakt. Er zijn dingen waar zij misschien niet meteen aan denkt en ik dan weer wel. We vullen elkaar echt goed aan. En ik krijg de dieren meestal heel rustig, laten we dat een gave noemen.”

Wat leert dit jou over katten en hun baasjes?

“Dat sommige mensen niet goed weten waarmee ze bezig zijn en anderen dan weer hun kat als een mens aanzien.” 

Mijn bazin zegt vaak dat ik een echte dierenfluisteraar ben.
De beestjes van Nasrien Cnops

© Pascale Gastmans

Je hebt je katten Billie en Ozzy bewust geadopteerd? 

“Zowel Ozzy als Billie waren moederloze katjes, grootgebracht met de papfles. Die katjes hadden een thuis nodig, dus heb ik ze met plezier geadopteerd. Bij Billie heb ik heel bewust voor een kitten gekozen om de band met de honden van jongs af aan op te bouwen. Ozzy ben ik gewoon bij de buren gaan halen. Zijn mama werd twee weken na de geboorte doodgereden en al haar kittens zijn met de papfles grootgebracht.”

Waar komen hun namen vandaan? Hebben ze koosnaampjes?

“Ozzy was meteen al een hevig bazeke. Toen hij 2 maanden oud was, kwam Ozzy af met een vleermuis in zijn bek. Net als Ozzy Osbourne, vandaar de naam. Hij is ook een heel erg grote kat. Ik noem hem vaak ‘koning’ want hij is baas over Billie en de honden Lou en Jakke. Billie vond ik gewoon een heel mooie meisjesnaam. Ze is een lief, klein katje dat kwijlt als je haar aait. Daarom noem ik haar soms ook wel eens ‘kwijlbal’, maar meestal ‘muis’ of ‘mie’.”

Begrijpen ze hun naam?

“Zeker wel. Ik ben nogal een ongerust baasje. Als ik de katten een paar uur niet zie, ga ik al van het ergste uit. We wonen hier prachtig op de buiten, dus voor hen is dat een paradijs. Ze gaan op pad wanneer ze willen dankzij het kattenluikje, maar als ik hen roep komen ze wel heel snel terug naar huis.”

Toen hij 2 maanden oud was, kwam Ozzy af met een vleermuis in zijn bek. Net als Ozzy Osbourne.
De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - Ozzy Osbourne & Ozzy Cnops

Hoe zou je hun karakter omschrijven?

“Omdat Ozzy zo groot is, lijkt hij een kwade kat. Maar niets is minder waar. Hij komt heel graag kopjes geven en als hij zin heeft, komt hij op onze schoot liggen. Het is wel altijd wanneer hij dat wil, je kan hem niks opleggen. Zijn staart is echt een soort wapen. Als Ozzy langskomt wanneer er glazen op de salontafel staan, liggen deze gegarandeerd op de grond. Billie is een heel klein zacht katje, zowel haar vacht als haar karakter. Ze is heel erg lief en miauwt om aandacht. Zij is een echte knuffelkat.”

Schieten ze goed met elkaar op? 

“Ze ‘tolereren’ elkaar. Soms probeert Billie Ozzy wel wat likjes te geven, maar dat wordt meestal genegeerd. Het is zeker niet zo dat ze samen gaan liggen en elkaar niet kunnen missen. Ze hebben elk hun rustig leventje, maar ze vallen elkaar niet aan. Twee keer per jaar zie ik wel iets gebeuren dat je kan klasseren tussen vechten en spelen, maar dat is van korte duur.” 

Hoe begroeten ze je ‘s ochtends?

“Meestal lopen ze meteen naar hun plekje waar ze eten krijgen en word ik onthaald met heel veel gemiauw en kopjes. Ze denken eerst aan eten en wanneer ze hun buikjes vol hebben, komen ze pas echt om knuffels vragen.”

De staart van Ozzy is een soort wapen. Als er glazen op de salontafel staan, liggen deze gegarandeerd op de grond.
De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - Ozzy Osbourne & Ozzy Cnops

Lopen of liggen ze soms in de weg?

“Eigenlijk liggen ze nooit echt in de weg. Soms komen ze ’s avonds op mijn schoot liggen, maar dat vind ik helemaal niet erg. Billie heeft wel een raar kantje: ze gaat in mijn bikinischuif liggen en ze doet die zelf open, en soms gooit ze al mijn onderbroeken uit mijn kast. Als ik naar het toilet ga, lopen ze ook altijd mee, liefst net voor mijn voeten. Ik heb al heel wat tuimelingen gedaan omdat ze het zo leuk vinden voor mijn voeten te lopen.”

Hun vreemdste trekjes?

“Billie kwijlt heel hard als je ze aait. Je kan je kleren gegarandeerd in de wasmachine gooien na een knuffelsessie. Ozzy gaat soms achter de deur liggen om mijn enkels aan te vallen. Al spelend gelukkig, maar dat is elke keer weer schrikken.” 

Hun grappigste trekjes?

“Billie gromt als er iemand aanbelt of binnenkomt. Ik denk dat ze dat heeft overgenomen van de honden. Ozzy heeft iets aan zijn stembanden, dus hij kan niet echt miauwen. Er komen zo wat gekke, hese geluiden uit zijn keel. Heel erg schattig.”

Billie heeft wel een raar kantje: ze gaat in mijn bikinischuif liggen en ze doet die zelf open.
De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - Billie

Welk waardevol voorwerp hebben ze al naar de vaantjes geholpen?

“Ozzy heeft al heel veel glazen doen sneuvelen met zijn staart en Billie heeft een leren zetel helemaal kapot gekrabd.”

Waar hebben ze een hekel aan?

“Ozzy loopt weg als een bange kwezel als ik een spuitbus gebruik. Dat kan deodorant zijn of haarspray, hij is daar doodsbang van. Billie laat zich niet over haar buik aaien, dan krijg ik de nageltjes van vier poten in mijn hand.”

Hun favoriete slaapplekjes?

“Ozzy ligt het liefst buiten op de lounge of bovenop de verwarming. Billie ligt meestal in mijn bikinischuif of op de rand van de zetel als de honden het toelaten. Ze hebben niet altijd hun vaste slaapplaats, ik denk dat het er een beetje van afhangt waar ze zelf zin in hebben.”

Omschrijf beide in 1 woord?

“Ozzy is een ‘koning’ en ‘zachtaardig’ past het best bij Billie”

De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - Ozzy ‘The King’ & ‘Sweet’ Billie

Je sport heel veel, het houdt je scherp. Speel je ook veel met je katten?

“Heel eerlijk: neen. En daar heb ik ook een goede reden voor. Ze spelen niet graag omdat ze altijd te moe zijn van hun nachtelijke jachtpartijen. Hun jachtinstinct is dus helemaal in orde! Ik krijg ook regelmatig dode muisjes als cadeautjes gepresenteerd, op het aanrecht, op de mat, op de zetel of in de veranda.”

Mogen ze mee in bed? 

“Neen, geloof het of niet, maar ik ben allergisch aan katten. Dus in bed mogen ze zeker niet.” 

Stalken ze je soms?

“Elk toiletbezoek heb ik gezelschap van één van de twee. En vaak komen hun vriendjes, mijn twee hondjes Lou en Jakke, ook mee. Het is altijd heel gezellig in de badkamer.”

Wat apprecieer je het meeste bij de katten?

“Dat ze me nooit tegenspreken, haha. Nee, ik ben ze dankbaar omdat ze de muisjes uit mijn huis houden en de spinnen opeten. Het zijn echte jagers.”

Waar praat je over met hen?

“Ik vraag elke ochtend waar ze ‘s nachts geweest zijn en of ze de muisjes met rust gelaten hebben. Dan geven ze heel schattig kopjes. Als ze de vuilbakken opengereten hebben of ander kattenkwaad uitgehaald hebben, steek ik soms hele monologen af om hen op de vingers te tikken. Dan kijken ze meestal heel ongeïnteresseerd naar mij.”

Geloof het of niet, maar ik ben allergisch aan katten. Dus in bed mogen ze zeker niet.
De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - Billie

Welke vraag zou je graag stellen aan een kattengedragscoach?

Soms blijft Billie miauwen, ook als ze eten en drinken heeft. Is dit puur om aandacht? 

Daniëlla De Coster, honden- en kattensgedragscoach: “In het wild miauwen katten normaal gezien niet meer op volwassen leeftijd. Vermits het solitaire jagers zijn, zou het ook niet echt slim zijn prooien van je aanwezigheid op de hoogte te stellen. Als kitten miauwen ze om de moeder te roepen en naarmate ze opgroeien verdwijnt dit gedrag. Onze huiskatten verleren dat miauwen eigenlijk niet meer omdat ze leren dat ze daarmee dingen gedaan krijgen. “Miauw” - Ik krijg eten. “Miauw” - Ik krijg aandacht. “Miauw” - De deur gaat open. Via miauwen geven onze katten aan dat ze iets willen of nodig hebben. Een kat kan dus ook miauwen om aan te geven dat ze zich niet goed voelt of dat ze iets mist. Het is belangrijk uit te zoeken waarom je kat miauwt. Heeft ze pijn of is ze ziek? Dat kan je uitsluiten door een grondig dierenartsbezoek. Heeft ze alles wat ze nodig heeft, én op een manier die voor haar werkt? Verveelt ze zich? Hoe is het met de kattenbak? Kunnen er andere katten binnenkijken? Kan ze in de hoogte gaan als ze dat nodig heeft? Een kat die vaak miauwt wil je iets duidelijk maken. Kijk dus ook eens naar wat je kat doet eens ze je aandacht vast heeft. Miauwt ze aan de deur? Of net bij de kast waar de snoepjes liggen?” 😉

De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - Billie

Zijn er zaken die not done waren en die je vandaag toch toelaat?

“Ja, ze springen allebei op het aanrecht, ze eten daar zelfs. Geen propere gewoonte, maar ik kan ze weinig weigeren. Voor de rest zijn het echte voorbeeldkatjes.”

Heb je ooit per ongeluk kattenvoer op je boterham gesmeerd?

“Gelukkig niet. Op een feestje is een van mijn vrienden wel eens rondgegaan met toastjes met kattenvoer. Niemand heeft toegehapt.” :-)

Zou je je met de katten laten begraven zoals de oude Egyptenaren?

“Mmmm, nog nooit bij stilgestaan, maar al mijn diertjes mogen gerust mee in mijn graf, why not.”

Hoeveel geef je jaarlijks uit aan de katten? 

“Oei, daar heb ik geen enkel idee van. Ik ontworm ze allebei om de drie maanden en elke maand krijgen ze hun vlooien- en tekenproducten. Jaarlijks krijgen ze hun inentingen en ze krijgen voeding van de beste merken. Dus het zal niet weinig zijn.” 

Mochten Billie & Ozzy kunnen praten, wat zouden ze dan tegen je zeggen?

“Waar ik met mijn hoofd zat toen ik die twee hondjes in huis nam denk ik.” 😀

Ozzy en Billie springen allebei op het aanrecht, ze eten daar zelfs. Geen propere gewoonte, maar ik kan ze weinig weigeren.
De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - Billie & Ozzy

Hoe is de relatie tussen je honden, Lou en Jakke, en de katten?

“Ozzy is de baas, Lou is de tweede in de pikorde, dan komt Jakke en tenslotte Billie. Ozzy is van niks of niemand bang. Toen we op een dag een grote Bouvier op bezoek kregen, was Ozzy totaal niet onder de indruk. Meer nog, hij ging gewoon op de Bouvier slapen en die hond was zo bang dat hij niet meer durfde bewegen. Dat was heel aandoenlijk, maar ook echt heel grappig.”

Hoe gaan ze met elkaar om?

“Over het algemeen tolereren ze elkaar heel goed. Soms lopen de hondjes wel eens achter de katten, maar dat is meestal van korte duur. Ze leiden allemaal hun eigen leven en laten elkaar zo goed als altijd met rust.”

Hebben ze allemaal hun eigen plekje? 

“Dat varieert eigenlijk. Billie ligt het liefst in mijn schuif met panty’s en Ozzy op de kussens van de lounge. De hondjes liggen dan weer zo goed als altijd in de zetel.”

Hoe verlopen de maaltijden? Eet iedereen mooi uit z’n eigen bord? 

“Neen, dat is heel erg grappig. Zowel de honden als de katten wisselen van kommetje doorheen de dag. Dus soms eten ze elkaars portie op.”

De honden en de katten leiden hun eigen leven en laten elkaar zo goed als altijd met rust.
De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - Jakke, Lou & Billie

Welke vraag zou je graag stellen aan een honden- en kattengedragscoach?

Hoe reageer ik het best als de honden achter de katten aanlopen? 

Daniëlla De Coster, honden- en kattensgedragscoach: “Eens de honden achter de katten aanzitten, ben je eigenlijk te laat. Voor een hond is dit vaak een beloning op zich omdat hij bv. de achtervolging heeft ingezet of omdat hij de kat succesvol heeft weggejaagd. Doordat hij bovendien de mogelijkheid gekregen heeft om de achtervolging in te zetten, gaat hij zijn gedrag verder oefenen, en hierdoor ook steeds sneller inzetten. Achteraf straffen heeft weinig zin en kan jullie band schaden. Hoe kan je dan voorkomen dat je hond de katten achtervolgt? Ga na in welke omstandigheden dit voorkomt door bv. een dagboek of logboek bij te houden. Is het vooral als de katten buiten zijn of net binnen? Wat is de aanleiding? Heeft een kat bv. geblazen of ging er iets anders aan vooraf? Vergeet ook niet honden en katten verschillende behoeften hebben. Zorg er dus voor dat de katten altijd uitwijkmogelijkheden hebben zoals een eigen ruimte, hoogtes, schuilplaatsen en visuele barrières in de ‘gemeenschappelijke’ ruimtes. Hoe minder de katten geneigd zijn te gaan lopen, hoe makkelijker het voor de honden is om de controle over zichzelf niet te verliezen. Als je weet in welke omstandigheden die achtervolging gebeurt, kan je dit voorkomen door je honden op tijd bij jou te roepen, door ze aan de lijn te leggen, door ze uit die situatie te halen of door een hekje of een andere barrière te voorzien. Kortom, je zal aan management moeten doen. Nadien kan je je honden leren op een andere manier te reageren door bv. een speeltje te nemen als ze willen spelen of door zelf weg te gaan i.p.v. de kat weg te jagen.”

De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - Lou, Ozzy aka The King & Billie

Hoe verdeel je je aandacht tussen al die harige viervoeters?

“Dat gaat eigenlijk heel erg goed. Ik ga elke dag minstens een uur met de hondjes wandelen. Overdag zijn de katten aan het slapen en ’s avonds komen ze wat knuffels vragen voor ze weer op jacht gaan.”

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen honden en katten?

“Katten zijn plantrekkers. In welke situatie ze ook terecht komen, ze redden zich wel. Honden zijn veel afhankelijker van de mens en vragen veel meer aandacht. De katten vragen meer om eten dan aandacht, de honden om beide.” 😀

Is er een verschil tussen honden- en kattenmensen? 

“Ik ben een dierenliefhebber. Ik vind het nogal stom een verschil te maken tussen honden-en kattenmensen. Ik ben een ‘alle-dieren-zijn-prachtig-mens’. Voilà!” 

De katten vragen meer om eten dan aandacht, de honden om beide. 😀
De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - Jakke, Billie & Lou

Je was in een ver verleden sidekick van Peter van de veire. Zijn katten ook sidekicks?

“Mmmm, nee niet echt. Want als sidekick op de radio moet je toch een beetje ‘luisteren’ naar de personen die boven je staan en katten zijn niet zo’n heel goede luisteraars, maar eerder plantrekkers.”

In de media moet je olifantenvel hebben. Welk kattentrekje zou je graag aan mensen in de media geven?

“Dat ze meer van zich moeten afbijten. Af en toe eens blazen als het hen niet aanstaat en minder meegaan met de menigte. Meer een eigen stem en eigen idee hebben. In de media moet je vaak over lijken gaan.”

Wat leren katten je over een maatschappij die extreem competitief is?

“Ik leef mijn eigen leven’, en dat is een heerlijke insteek. Je bent uiteindelijk toch op jezelf aangewezen en zo leven katten ook wel. Zij doen waar ze zin in hebben, eten wanneer ze willen eten, slapen wanneer ze willen slapen en jagen wanneer ze willen jagen. Ik wou dat ik soms een beetje meer kat kon zijn.” 😀

Ik leef mijn eigen leven. Je bent uiteindelijk toch op jezelf aangewezen en zo leven katten ook wel.
De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien & Billie

Wat vond je van de saga rond het katje Lee? 

“Goh, ik vind dat een heel moeilijke discussie. Mijn hart zegt: dat arme katje, zo leuk dat katje Lee een thuis kan vinden in België. Mijn hoofd zegt iets anders en dat komt ook door mijn job als dierenartsassistente. Het is gewoon niet slim het risico te nemen rabiës in ons land te brengen. België is vandaag vrij van rabiës en het is maar een kleine moeite om dat zo te houden. Ik snap hun redenering wel hoor: een lief katje, we gaan dat een mooi leven geven, maar jammer genoeg is het niet zo simpel.”

Wat vind je van komkommerfilmpjes? 

“Heel zielig. Ik vind het vreselijk dat je dieren laat schrikken. Ik kan ook echt niet lachen met die ‘Funny Video’s’ waar dieren schrikken of zichzelf pijn doen. Ik kijk soms wel naar kattenfilmpjes, maar dan moeten het gewoon schattige filmpjes zijn. Geen filmpjes waar ze schrikken of zich pijn doen.”

Wat vind je van verklede katten of katten met gekleurde kapsels? 

“Ook niet oké. Laat een dier dier zijn en geen speelgoedje dat je kan aankleden. Katten zijn vrije dieren die kunnen gaan en staan waar ze willen, dan ga je hen toch niet zoiets aandoen? Ik begrijp dat echt niet.”

Ik kan echt niet lachen met die ‘Funny Video’s’ waar dieren schrikken of zichzelf pijn doen.
De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - Billie

Je verloor je kat Frits aan kattenaids?

“Frits sukkelde al vanaf het begin met een heel zwakke gezondheid. Op de koop toe verloor hij zijn staart door een ongeluk. Toen hij amper 4 was kreeg hij heel veel uitslag op zijn snoetje, hij wou niet meer eten en had heel hoge koorts. Na een bloedtest was het verdict duidelijk: kattenaids. Als dierenartsassistente weet ik natuurlijk als geen ander wat er dan moet gebeuren. Frits had heel veel pijn, dus hebben we hem zachtjes laten inslapen.” 

Hoe heb je de dood van Frits verwerkt?

“Het was heel erg zwaar. Ik ga op zo’n momenten veel wandelen, schrijf mijn gevoelens van me af en probeer afleiding te zoeken. Ik heb nog steeds een beetje haar van hem in een potje op de schouw staan.”

Heb je hem begraven of gecremeerd? 

“Hij ligt in mijn tuin begraven. Ik heb een soort ‘dierenkerkhofje’ waar al mijn lieve diertjes zijn begraven. Als ik een slecht moment heb, ga ik bij hen zitten om wat na te denken.” 

Hoe blijft hij in je herinnering?

“Ik heb nog wat foto’s van hem en zijn mandje staat hier nog altijd. Hij zal sowieso nooit vergeten worden, het was zo’n schatje.”

Ik heb nog steeds een beetje haar van Frits in een potje op de schouw staan.
De beestjes van Nasrien Cnops

© Nasrien Cnops - rust zacht lieve Frits

Wie zit het meeste voor de spiegel, jij of je katten? 

“Heel zeker mijn katten. Ik ben niet zo een ‘meisje meisje’. Ik ben nogal praktisch ingesteld, voor mij moet alles snel gaan.”

Met welk kattenpersonage identificeer jij je het meest?

“Catwoman! Ik ben avontuurlijk, deins voor niks terug en kan mijn mannetje staan.” 😀

De beestjes van Nasrien Cnops

Michelle Pfeiffer, de eerste Catwoman op het grote scherm

Wat is je favoriete kattenmeme?

De beestjes van Nasrien Cnops

Je favoriete kattenpersonage? 

“Garfield! Zalig hoe lui die kat is.”

De beestjes van Nasrien Cnops

 © Jim Davis

Katten slapen 70% van de dag. Wat zou jouw favoriete plekje zijn? 

“Mmm, ik denk in de kist waar de dekentjes liggen, zachter kan je niet liggen.”

Een kat zou 9 levens hebben. Als wie of wat zou je graag terugkeren in een volgend leven? 

“Een roofvogel. Kunnen rondvliegen in de mooiste nationale parken van Amerika lijkt me hemels!”

De beestjes van Nasrien Cnops

Je katten of 100.000 volgers op instagram? 

“Mijn katten.”

Je katten of een zangcarrière? 

“Mijn katten.”

Je katten of een eigen ochtendshow op MNM? 

“Mijn katten.”

Valentijn: een date met je katten of je vriend? 

“Mijn vriend.”

In bed met je katten of je vriend? 

“Mijn vriend.”

Op een onbewoond eiland: met je katten of je honden? 

“Honden.”

De beestjes van Nasrien Cnops

© Poes Partout

Je kan Nasrien volgen op Instagram. Neem ook een kijkje op haar website. Haar boek ‘Ik tegen de rest’ kan je hier bestellen.

En jouw gastbijdrage?

Ben jij stiekem gek van katten? Kruip je graag in de pen of maak je leuke foto’s, video’s, gifs of illustraties?

Word Contributor